" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΦΡΙΚΗ....

ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΦΡΙΚΗ...........................................

Τριτοκοσμικους μας λενε που μας λενε , Αφρικη και χειροτερα μας εχουν .... εεε !  να και η σκονη , μας γεμισε την ατμοσφαιρα.     Σκεπασε ολη την Β. Ελλαδα και οχι μονο.    ΣΑΧΑΡΑ.
Τωρα ειμαστε και επισημα τριτοκοσμικοι.    Στο κατω κατω μια βολτα αρκει στην πολη για να καταλαβεις του λογου το αληθες.    Σε καθε οικοδομικο τετραγωνο εγχρωμοι λογοις λογοις εμποροι κανονικοι πουλουν απο CD μεχρι ομπρελες.      Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αιχμαλωτη απο τους αλλοδαπους με την εγκληματικοτητα να βαραει κοκκινο.   Καθε καρυδιας καρυδι , διαρρηξεις κλοπες ναρκωτικα.
Ανεργια η καινουρια μαστιγα που ολοενα και αυξανεται.   Κοιταζεις τα παιδακια στα σχολεια και λες. Πως ειναι δυνατον να τα μεγαλωνεις με τοσες ανεχειες πλεον και να μην μπορεις να σκιαγραφισεις το μελλον τους.    Βουλιαζουμε συνεχως και παμε χειροτερα απο ποτε.    Νεολαια χωρις δικαιωμα προσπαθειας επιδειξης των πτυχων τους.    Πεταμενη στο περιθωρειο.    Οπως παμε σε λιγο θα μεινουν μονο τα Σουπερ Μαρκετ και τα CAFE.   Αντε και τα σουβλατζηδικα σαν ειδος πολυτελειας.
Και τα μαγαζακια με οτι παρεις ενα ( 1 ) Ευρω παρε κοσμε τσαμπα ειναι.
Μια Κυριακη μενει να θυμιζει οτι ο κοσμος δεν επαψε να αισιοδοξει.   Στην Τουμπα με γεματο το γηπεδο ολα δειχνουν φυσιολογικα , το ιδιο και στο Καυτατζογλειο με τον κοσμο να ζητοκραυγαζει για την ομαδα του.     Ανατολικα στου ΧΑΡΙΛΑΟΥ και στο ΚΛ. ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ η Μπουλ Μπαντ παιζει τραγουδια οπαδικα και δινει το συνθημα της νικης.    Οι μικροπωλητες κανουν χρυσες δουλειες και το χρημα κυλαει.   Και επειδη η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια  , να και ο λαχειοπωλης που πουλαει ελπιδες για μια καλυτερη ζωη.    Το πρακτορειο παρα διπλα γεματο απο πελατες και παικτες του ΚΙΝΟ του ΛΟΤΤΟ του ΤΖΟΚΕΡ και ολων των λοιπων τυχερων παιχνιδιων.     ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ λεει η ταμπελα και μαλλον ειναι μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια να κανουμε οικονομια κοβοντας το το ρημαδι.   ΤΕΣΣΕΡΑ ( 4 ) Ευρω πηγε το πακετο και μυαλο μηδεν.   Δοση δανειου ειναι τα Ευρω στο συνολο μηνος για τα τσιγαρα.   Κοψε ομως το ενα , κοψε το αλλο δεν εμεινε και τιπουε για εμας.    Η εμεινε και δεν το ξερουμε ;   Αντε ας παρω κι' εγω στο 4 ενα Λαχειο.
Γιατι η ελπιδα δεν πρεπει να σβυσει.
http://thessnews.blogspot.com/2010/11/blog-post_29.html

Εμπορικός σύλλ. Ηγ/τσας: Επιστολή διαμαρτυρίας σε Καχριμάνη και Κάτσινο


Προς: κ. Καχριμάνη Αλέξανδρο, κ. Κάτσινο Γεώργιο
Σχετικά με την απάντηση του κ. δημάρχου Ηγουμενίτσας, που μας κοινοποιήσατε, όσον αφορά στις ημέρες που διήρκησε η φετινή εμποροπανήγυρη, σας επισημαίνουμε τα εξής:
Σκοπίμως αποφύγαμε να σας απαντήσουμε κατά το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου, ούτως ώστε να μη θεωρηθεί ότι μεροληπτούμε υπέρ ή σε βάρος υποψηφίων.
Επί της ουσίας τώρα, μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση που για μια ακόμη φορά η υπηρεσία σας δέχεται, άκριτα, τις αναφορές του κ. δημάρχου για τη νομιμότητα ή μη της εμποροπανήγυρης, ως αληθείς.
Ο δήμαρχος κ. Θωμάς Πιτούλης με το υπ. αριθμ. 11490/3-9-2010 έγγραφό του βεβαιώνει ότι «σε επανέλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας την 3/7/2010 (τρεις Ιουλίου) η εμποροπανήγυρη είχε σταματήσει τη λειτουργία της...» και άρα διήρκησε, νόμιμα, 5 μέρες. Δεν γνωρίζουμε αν το έκανε σκόπιμα ή λόγω κακής ενημέρωσης. Ας απαντήσει ο ίδιος.
Αυτό που γνωρίζουμε και αποδεικνύεται με έγγραφα, τα οποία σας επισυνάπτουμε, είναι πως τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπάρχει αναφορά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας πως σε έλεγχο που έγινε – από κοινού με τη Δημοτική Αστυνομία – οι πάγκοι ήταν ανοιχτοί, η εμποροπανήγυρη λειτουργούσε κανονικά κι ο υπεύθυνος της εμποροπανήγυρης δήλωσε πως δεν γνώριζε για την ημερομηνία που έπρεπε να αποχωρήσουν. Το ίδιο κατήγγειλε κι ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, μετά από αυτοψία που διεξήγαγε.
Άρα, η εμποροπανήγυρη, βεβαιωμένα, ξεπέρασε τις πέντε μέρες λειτουργίας κι όπως γνωρίζετε αυτό είναι απαραίτητο για τους μικροπωλητές ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής.
Για να μην μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε τα υπόλοιπα που αφορούν στον κανονισμό λειτουργίας της εμποροπανήγυρης Λαδοχωρίου, σας θυμίζουμε τα παρακάτω:
εγκαίρως σας προειδοποιήσαμε, πως ούτε φέτος θα τηρηθεί η νομιμότητα. Δεν πράξατε τίποτα ουσιαστικό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια για άλλες και συνεχόμενες καταγγελίες μας. Κάθε χρόνο δέχεστε και μας κοινοποιείτε τα όσα λέει ο κ. δήμαρχος και αγνοείτε τον σύλλογο.
Πέρα από τα γραφειοκρατικά πλοκάμια των διαφόρων υπηρεσιών, που υποτίθεται πως ο πολίτης μπορεί να βρει το δίκιο του, τα παζάρια στη χώρα μας αποτελούν πληγή για το δοκιμαζόμενο μικρό εμπόριο, πραγματοποιούνται συνήθως με αδιαφανείς διαδικασίες, προμηθεύουν τους καταναλωτές με αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα και πάντοτε έχουν τη σιωπηρή ανοχή των αρχών.
Ποτέ δεν αποδίδεται σε κανέναν καμιά ευθύνη. Αυτό προκαλεί το κοινό αίσθημα.
Περιμένουμε, με ενδιαφέρον, τη θέση και τη στάση της νέας, αιρετής αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόταση για το πανηγύρι της Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Η θρησκευτική εορτή μπορεί να συνδυαστεί
με πανηγύρι της πόλης και του πολιτισμού
και όχι της παραγκούπολης των μικροπωλητών


Η μέχρι σήμερα μορφή της εμποροπανήγυρης της Υπαπαντής είναι πανομοιότυπη με τα περισσότερα θρησκευτικά πανηγύρια αλλά και τακτικά παζάρια ανά την Ελλάδα όπου λίγο πολύ και τα πωλούμενα είδη και οι πωλητές είναι οι ίδιοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το παζάρι στην Αγ. Τριάδα Καλαμάτας και το πανηγύρι της Μεσσήνης. Η εμποροπανήγυρη έχει τελείως παρεκκλίνει από το σκοπό της και απομακρυνθεί από τη θρησκευτική γιορτή. Κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το στόχο της επιβίωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής παράδοσης. Επίσης δεν συμβάλλει στην προβολή της Καλαμάτας ως εναλλακτικό και ποιοτικό προορισμό για τους επισκέπτες.
Στην πράξη εξελίσσεται κάθε χρόνο σε μια ευκαιρία εκποίησης κινέζικων και γενικά αλλοδαπών προϊόντων, καθώς και απομιμήσεων επώνυμων προϊόντων. Με άλλα λόγια έχει μετατραπεί σε ευκαιρία άσκησης παραεμπορίου. Ο τρόπος κάλυψης του χώρου, και ο τρόπος εγκατάστασης των αυτοσχέδιων παραγκών (φιάλες υγραερίου δίπλα σε κινητήρες παραγωγής ρεύματος, καλώδια στο έδαφος, υλικά εύφλεκτα πάνω στις παράγκες έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας κ.ά.) δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των ίδιων των πλανόδιων, των επισκεπτών αλλά και των περιοίκων. Γενικά η λειτουργία της εμποροπανήγυρης ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας. Ταυτόχρονα παρουσιάζει μια τριτοκοσμική εικόνα παραγκούπολης που προφανώς δεν μπορεί να είναι ελκυστική για τον επισκέπτη, μια εικόνα που σε τελευταία ανάλυση προσβάλλει την παράδοση της πόλης μας.

Η πρότασή μας
Σαν Δίκτυο Ενεργών Πολιτών πιστεύουμε ότι η πόλη της Καλαμάτας πρέπει να διεκδικήσει να γίνει για τους επισκέπτες ένας προορισμός που θα προσφέρει υψηλή αισθητική, ποιότητα υπηρεσιών και πο­λιτισμό. Η εικόνα της εκτεταμένης παραγκούπολης που παρουσιάζει η πόλη στη γιορτή της Υπαπαντής είναι εντελώς ασύμβατη με μια τέτοια επιδίωξη. Πα­ράλληλα πιστεύουμε ότι ιστορική μνήμη για την πόλη αποτελεί η ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης, η επιστροφή των Καλαματιανών για λίγες ημέρες στον τόπο τους και η συμμετοχή επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό το κλίμα κινδυνεύει να χαθεί με την κυριαρχία της παραγκούπολης των μικροπωλητών.
Προτείνουμε λοιπόν την αναμόρφωση της εμποροπανήγυρης της Υπαπαντής ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα συμβατό με τις στρατηγικές επιδιώξεις μας για την πόλη του πολιτισμού, της υψηλής αισθητικής και ποιότητας ζωής. Στη διαμόρφωση της πρότασής μας λάβαμε υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιήσει συλλογικοί φορείς και συμπολίτες μας.
Οι προτάσεις μας για την τροποποίηση του Κανονισμού της Εμποροπανήγυρης και γενικά για τη διοργάνωσή της έχουν ως εξής:

·         Η χωροθέτηση των εκδηλώσεων της εορτής θα πρέπει έμπρακτα να στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της παλιάς Καλαμάτας (πλατείες 23ης Μαρτίου, Όθωνος, Αγ. Αποστόλων, Αγ. Νικολάου, Παπλωματάδικα, πεζόδρομοι κ.λπ.).
·         Δημιουργία πολλών μικρών καλαίσθητων εκθετηρίων – σημείων πώλησης σε πλατείες και πεζόδρομους που θα ενοικιάζουν συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, μεσσήνιοι παραγωγοί και τυποποιητές. Τα είδη προς πώληση θα πρέπει να περιορίζονται σε προιόντα λαικής και θρησκευτικής τέχνης, ξυλόγλυπτα, παλαιά έπιπλα, σκεύη και βιβλία, παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα, προιόντα πρώτης μεταποίησης μεσσηνιακών αγροτικών προιόντων, προιόντα χειροτεχνίας - οικοτεχνίας.
·         Προβολή και προώθηση τοπικών αγροτικών και άλλων προϊόντων από τους Μεσσήνιους τυποποιητές και τις οικοτεχνίες με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις προιόντων, επισκέψεις σε λιοτρίβια, οινοποιία, ποτοποιία, παστελοποιία και άλλες παραγωγικές ή τυποποιητικές μονάδες της περιοχής όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής αλλά και να αγοράσουν προιόντα από... την πηγή κ.λ.π.
·         Το διήμερο της εορτής να καθιερωθεί, ως περίοδος προσφορών των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλη σε συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Συλλόγων Μεσσηνίας, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας και άλλων επαγγελμάτων  φορέων.
·         Ο Δήμος να εξασφαλίσει την οργάνωση παράλληλων πολιτιστικών, θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων, με σκοπό την προσέλκυση θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός, πολιτιστικός, σχολικός). Μπορεί να αξιοποιηθεί και να προβληθεί η πολιτιστική ερασιτεχνική δημιουργία από ολόκληρη τη Μεσσηνία. Επίσης μπορεί να οργανώνεται έκθεση έργων αγιογραφίας των μαθητών και καθηγητών του αντίστοιχου τμήματος της σχολής εικαστικών του «ΦΑΡΙΣ».
·         Προβολή παραδοσιακών δραστηριοτήτων της Καλαμάτας (π.χ. μεταξουργία) ή παραδοσιακών επαγγελμάτων που έχουν εξαφανιστεί ή τελούν υπό εξαφάνιση (αμαξάς, αργαλειός-υφάντρες, βαρελάς, γανωματής, γλυκατζήδες, επιπλάς, καλαθάς, καρεκλάς, καπελού, καρβουνιάρης, κηροπλάστης, κουλουράς, κυτιοποιός, κωδωνοκρούστης, λατερνατζής, λουκουματζής, λούστρος, παλιατζής, παστελάς, σαμαρτζής, ταχυδακτυλουργός, φαρνατζής, φυστικάς, φωτογράφος, ψαθάς κ.ά.) με τη μορφή υπαίθριας έκθεσης φωτογραφίας στο Ιστορικό Κέντρο ή και ζωντανά, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου ο παραδοσιακός τεχνίτης να επιδεικνύει τον τρόπο δουλειάς του.
·         Πανελλήνια προβολή της εορτής και του πανηγυριού μέσω διαφημιστικής καμπάνιας σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προσέλκυση επισκεπτών.

Φυσικά οι προτάσεις μπορούν να εμπλουτιστούν μετά από μια δημόσια συζήτηση. Πιστεύουμε όμως ότι με την αλλαγή της μορφής του πανηγυριού σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση της θρησκευτικής παράδοσης, του ιστορικού παρελθόντος και της παραδοσιακής παραγωγής της πόλης και της περιοχής μας. Ταυτόχρονα ενισχύουμε την τοπική οικονομία και κοινωνία. Είμαστε βέβαιοι ότι η πόλη μας μπορεί να γίνει ελκυστική μόνο όταν οι παρεμβάσεις μας τη διαφοροποιούν και της προσδίδουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας - Πεδρο Χουαν Γκουτιέρες


*
Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας - Πεδρο Χουαν Γκουτιέρες

Ένας σαρανταπεντάρης άντρας, υποσιτισμένος και απόκληρος, που φέρνει το όνομα Χουάν Πέδρο, περιφέρει το κορμί και τον φαλλό του στην Αβάνα, στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα. Παρά το γεγονός ότι θέλει να συνδυάσει κόσμο και μοναξιά, παραμένει ένα μοναχικό αγρίμι.
Παλιά δούλε...υε ως δημοσιογράφος, προσπαθώντας να αλλάξει τις ιδέες του κόσμου, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει πια, έχοντας στείλει στο διάλο την κομψή και ελεγχόμενη πρόζα. Η πρώην γυναίκα του είναι γλύπτρια στην Νέα Υόρκη, όμως αυτός επέλεξε την Αβάνα, έχοντας μόνη του έννοια την καθημερινή επιβίωση που δεν είναι παρά τα στοιχειώδη: ρούμι, μαριχουάνα, λίγη δουλειά και πολύ, αχαλίνωτο, σεξ.
Η δεκαετία του ενενήντα βρήκε την Κούβα στην χειρότερη, κοινωνική και οικονομική κρίση. Οι Κουβανοί διέφευγαν με προχειροφτιαγμένες σχεδίες για την γη της επαγγελίας, έχοντας στο μυαλό τους δολάρια, χρυσά δαχτυλίδια, ανοιχτά αυτοκίνητα, χορτασμένες κοιλιές. Ελάχιστοι πετύχαιναν τον στόχο τους, αν στο μεταξύ δεν είχαν χαθεί στα αφιλόξενα κύματα της Καραϊβικής. Πίσω τους άφηναν μάνες, γυναίκες, παιδιά που ζούσανε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, στα εξαθλιωμένα σολάρ, τα τενεκεδένια και τσιμεντένια χαμόσπιτα, δέκα-δέκα σε ένα δωμάτιο, όπου καυγάδιζαν, χαρακώνονταν, κρεμιόντουσαν, τρελαίνονταν.
Αυτός είναι ο κόσμος της «Βρόμικης τριλογίας της Αβάνας». Δεν είναι οι καθεστωτικοί και οι κατέχοντες, είναι όσοι δεν χώρεσαν πουθενά. Ντίλερς, λαθρέμποροι που πουλάνε ?χοιρινό κρέας? από τα νεκροταφεία, και ρούμι μπόμπα που σε στέλνει μια ώρα αρχύτερα στην κόλαση. Αγόρια και κορίτσια, οι χινετέρας κι οι χινετέρος, που εκδίδουν το κορμί τους για το προς το ζην-μια σχεδόν αποδεκτή μορφή πορνείας-, τζογαδόροι, μικροπωλητές. Και όσοι δεν εκπορνεύονται, βολεύονται μεταξύ τους, γίνονται επιδειξιομανείς, ηδονοβλεψίες, έτοιμοι να παρεισφρύσουν στα ερωτικά δρώμενα.
Ο αφηγητής των ιστοριών, ο Πέδρο Χουάν, γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του. Μπορεί από τη μια να είναι υποστηρικτής του σεξ ως «ανταλλαγή υγρών, ρευστών?μικροβίων, βακτηρίων» όμως, σε κρίσεις νηφαλιότητας, υποστηρίζει ότι «πρέπει να δοθούμε σε κάποιον, να αποφύγουμε την ρουτίνα, να απολαύσουμε το κομμάτι της γιορτής που μας αναλογεί». Μόνον που ο κάποιος-και συγκεκριμένα μια μουλάτα- ποτέ δεν παραμένει κοντά του πάνω από λίγες ώρες. Κι έτσι ο Πέδρο Χουάν, παραμένει μόνος, στην ταράτσα μιας πολυόρωφης οικοδομής, στριμωγμένος σε ένα δωμάτιο, με κοινό μπάνιο των πενήντα γειτόνων, ενώ από κάτω βράζει ο τόπος. Κάποια στιγμή αποφασίζει να γράψει μερικά διηγήματα, δεν έχει πρότυπα γιατί «κάθε συγγραφέας δομείται όπως μπορεί». Οι μόνες αναφορές του σε συγγραφείς είναι ο Μπάμπελ και ο Λεσάμα Λίμα του Paradiso (εκδ. Ίνδικτος) καθώς προσπερνάει το σπίτι του στην οδό Τροκαντερό.
Αν θεωρήσουμε την Τριλογία ως ημι-αυτοβιογραφία του Κουβανού συγγραφέα Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες (γεν.1950), τότε, πράγματι προέκυψε ένα συναρπαστικό αφήγημα. Κάθε μέρος της Τριλογίας, περιλαμβάνει είκοσι ιστορίες, που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους, έχοντας ως βασικό ήρωα τον πρωτοπρόσωπο αφηγητή. Στα απίστευτα βίαια και προκλητικά ερωτικά περιστατικά, που εξιστορούνται, σπανίως επανέρχεται ο ίδιος χαρακτήρας, όπως και σπανίως θα συναντήσουμε έναν τύπο να ξεφεύγει από τον στερεοτυπικό κόσμο του συγγραφέα. Οργισμένος, αθυρόστομος, βρωμόστομος για την ακρίβεια, ο Πέδρο Χουάν, μεταφέρει ακόμη και στα στόματα των γυναικών βρισίδια που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν και στο πρωτότυπο υφίσταται μια διαφοροποιημένη αργκό.
Το να κατηγορήσεις τον Γκουτιέρες για σεξισμό και φαλλοκεντρισμό δεν είναι καθόλου δύσκολο αφού δεν υπάρχει ούτε μία στις 500 σελίδες χωρίς μια σεξουαλική σκηνή ή αναφορά στο περήφανο «πεινασμένο» αρσενικό μόριο. Ο αφηγητής αποβαίνει το ίδιο επιδειξιομανής, όπως και οι υπαίθριοι σουλατσαδόροι, μόνον που αυτός απολαμβάνει την λογοτεχνική ασυλία. Ο μαγικός ρεαλισμός της ισπανόφωνης παράδοσης υποτροπιάζει σε βρώμικο ρεαλισμό της απέναντι όχθης. Ο Γκουτιέρες αναχώρησε με μια λογοτεχνική σχεδία για την Αμερική όπου ξεβράστηκε πλάι στον Ρέιμοντ Κάρβερ, τον Μπουκόφσκι, τον Χένρι Μίλερ.
Όμως σε ποιον αναγνώστη απευθύνεται ο Γκουτιέρες; Σ' εκείνον που αγκυροβολεί με τα γιοτ, για σεξουαλικό τουρισμό έξω από την Αβάνα, εξαγοράζοντας συνειδήσεις και πατρίδες ή στον φιλοπερίεργο βιβλιόφιλο που απολαμβάνει εκ του ασφαλούς μια ερεθιστική περιπλάνηση στις σελίδες της Τριλογίας; Σίγουρα, μια τόσο πριαπική αφήγηση, δύσκολα την συναντάς στην, εκ της δημιουργικής γραφής εκπορευόμενη, λογοτεχνία της γηραιάς ηπείρου. Η Κούβα της Τριλογίας δεν αφήνει περιθώρια για λογοτεχνικά τερτίπια. Τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν μινιμαλιστικά, άμεσα, θλιβερά. Αφήγηση σκοτεινή, γλέντι απελπισμένο μιας κοινωνίας βυθισμένης στην παρακμή με ανθρώπους αποφασισμένους να επιβιώσουν με κάθε ρίσκο.

Εκείνο που απομένει είναι ο ακατάπαυστος αισθησιασμός ενός κόσμου που, ζώντας στα άκρα, προσπαθεί να απαλύνει τη μιζέρια του δοκιμάζοντας μια διονυσιακή, ντε-σαντική, απελευθέρωση των ενστίκτων, ακατανόητη κι εξωτική με τα μάτια ενός δυτικού. Βέβαια ο υπερβάλλων σεξισμός μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό αλλά δεν νομίζω ότι θα εγκαταλείψει κανείς το βιβλίο πριν το τέλος.
Η Τριλογία απαγορεύτηκε στην Κούβα κι ας μην επιτίθετο ανοιχτά στον Φιντέλ Κάστρο. Αν η μέχρις εσχάτων ανθρώπινη διερεύνηση, η πολιτική παρωδία και η κοινωνική αποσύνθεση αποτελούσαν τα ζητούμενα της Τριλογίας τότε μάλλον τα κατάφερε. Ακόμη και σε σχέση με τα επόμενα μυθιστορήματα του Γκουτιέρες (στα ελληνικά: «Ο δικό μας Γκράχαμ Γκρην στην Αβάνα», «Ο έρωτα νοστάλγησε την Κούβα») η Τριλογία παραμένει αξεπέραστη για την αλήθεια και την τόλμη της.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Πενία τέχνας αλά Αφγανικά, κατεργάζεται.

Αθήνα, Πλατεία Βικτωρίας, περί τις 12 το μεσημέρι.
Ηλιόλουστη μέρα, σχεδόν ανοιξιάτικη. Δεκάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, γυναίκες και άνδρες, άλλοι όρθιοι, άλλοι καθισμένοι στα παγκάκια, ή στα πεζούλια, συζητούν, αψιμαχούν, φλερτάρουν.Παιδιά παίζουν, τρέχουν, γελούν, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Για να υπενθυμίζουν πως η ζωή, όταν είναι ανέμελη, είναι χαρά και δώρο. Ανάμεσά τους, νέοι Αφγανοί, καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, στο πεζούλι του σιντριβανιού της πλατείας, πουλούν αβγά σε χάρτινες καρτέλες. Βρασμένα. Αγοράζουν τα οκτώ για ένα ευρώ από την κεντρική αγορά. Τα βράζουν και τα πουλούν για ένα ευρώ τα τέσσερα. Κάτι βγαίνει. Λίγα βέβαια, αλλά από το τίποτα, καλά είναι κι αυτά. «Πενία τέχνας κατεργάζεται», έλεγαν οι πρόγονοί μας.

Γι αυτούς, τα αβγά, εκτός από μέσο βιοπορισμού, είναι και παιχνίδι. Τα τσουγκρίζουν, όπως κάνουμε εμείς το Πάσχα με το «Χριστός Ανέστη». Εδώ, όμως, χειμώνα στην καρδιά της πρωτεύουσας, ο κανόνας δεν επιβάλλεται από το έθιμο, αλλά από το παιχνίδι, που έχει κι ένα κέρδος. Όποιος σπάσει το αβγό του άλλου, το κερδίζει.

«Μερικοί είναι πολύ καλοί στο να διαλέγουν το πιο γερό αβγό και κερδίζουν συνέχεια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 35χρονος Αχμέντ Χαμεντί από το Αφγανιστάν, ο οποίος ζει στην Ελλάδα «με χαρτιά» - όπως τονίζει - τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι πελάτες - παίκτες χτυπούν το αβγό ελαφρά στα μπροστινά τους δόντια και καταλαβαίνουν αν είναι γερό. Έτσι νομίζουν, τουλάχιστον. Διαλέγουν το ... όπλο και ξεκινά ο αγώνας. Γέλια πολλά και πειράγματα. «Έτσι περνάμε την ώρα μας και παράλληλα διασκεδάζουμε. Γι αυτούς που τα πουλούν βγαίνει και ένα κέρδος βέβαια, αλλά όχι αρκετά για να ζήσουν τις οικογένειές τους», προσθέτει ο νεαρός Αφγανός.

Σύντομα, όμως, αλλάζει θέμα, σοβαρεύει, μελαγχολεί: «Δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε εδώ. Στην Ελλάδα δεν έχει τίποτα για εμάς πια. Μένουμε σε ένα δωμάτιο πέντε άνθρωποι. Δεν έχουμε δουλειά. Δεν έχουμε λεφτά. Καθόμαστε στην πλατεία μήπως έρθει κανείς και μας ζητήσει για μεροκάματο και παίζουμε με τα αβγά για να περάσει λίγο η ώρα. Τι άλλο να κάνουμε;». Στέκεται και απορεί. Σιωπή για λίγο και το ίδιο αυθόρμητα, αλλά με περισσότερο θάρρος, εξομολογείται: «Θέλουμε να φύγουμε. Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε. Μόνο μπροστά θέλουμε να πάμε. Περιμένουμε βοήθεια από το γραφείο του ΟΗΕ για να πάρουμε "τα χαρτιά" και να φύγουμε για Ιταλία. Μας έχουν πει να περιμένουμε τρεις μήνες, αλλά μάλλον δεν θα γίνει τίποτα».

Το ένστικτο της επιβίωσης, η ανάγκη για μία καλύτερη ζωή και το θέλημα του Θεού, ή μάλλον το θέλημα κάποιου σύγχρονου δουλεμπόρου, τους έφερε στην Ελλάδα για να δουλέψουν, να κάνουν οικογένειες, να ζήσουν, όπως τους έταξαν. Αυτή την ελπίδα αγόρασαν όλοι, όταν πλήρωσαν αδρά για να φτάσουν τελικά στην πάλαι ποτέ χώρα της επαγγελίας με ένα σαπιοκάραβο, μέσω Τουρκίας. Κι εδώ δηλώνουν απογοητευμένοι από όλους και από όλα. Η μόνη ελπίδα πια είναι στον Κούρδο... Ο Αχμέντ αποκαλύπτει: «Περιμένουμε τον Κούρδο που μας έφερε από την Τουρκία. Μας είπε ότι μπορεί να μας πάει και μέχρι την Ιταλία, με το αζημίωτο βέβαια. Του τηλεφωνούμε, αλλά δεν απαντάει. Μέρες τον περιμένουμε. Έχει πει ότι θα έρθει».

Κι αν ο Κούρδος δεν έρθει; Κι αν δεν υπάρξει πρόνοια από πουθενά; «Θα γυρίσουμε πίσω στις πατρίδες μας, όπως μπορούμε», απαντά μασημένα, σα να μη το πιστεύει και ο ίδιος. Άλλωστε, ο ίδιος και οι συμπατριώτες του έφτασαν όπως όπως στην Ελλάδα, επειδή η ζωή στον τόπο τους είχε κλείσει. Ζητούσαν ένα νέο ξεκίνημα και η αρχή της νέας ζωής δεν μπορεί να γίνει, εκεί όπου έκλεισε η παλιά.

Athina984

Ο επίσημος Π.Α.Ο.Κ., διώχνει τα σουβλατζίδικα

Λύπη και δυσφορία  έχει προκαλέσει στις τάξεις των μικροπωλητών συναδέλφων μας η κίνηση τόσο της ΠΑΕ όσο και της ΚΑΕ Π.Α.Ο.Κ. να διώξει μια χούφτα μικροπωλητές έξω από το γήπεδό τους, επειδή διανοήθηκαν να βγάλουν ένα μεροκάματο.
Να συλληφθούν όλοι οι μικροπωλητές της γης.
Ας επιληφθούν επιτέλους, τους θέματος οι οργανωμένοι σύνδεσμοι.
ΝΤΡΟΠΗ κύριοι!!
Ξεφτυλίζετε την ιστορία της ομάδας σας.
Μάλλον ιδέα δεν έχετε, τι σημαίνει μεροκάματο.
Ντροή σας!!
Δείτε την προηγούμενη ανάρτησή μας ή κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ μπας και σωθούν οι συνάδελφοί μας.

Ο επίσημος Π.Α.Ο.Κ., διώχνει τα σουβλατζίδικα


Ο ενιαίος ΠΑΟΚ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να σταματήσει, όπως υποστηρίζει, μεγάλη οικονομική ζημιά, την οποία έχει υποστεί ο σύλλογος στην Τούμπα και στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας! Συγκεκριμένα, υπάρχει αίτημα της ΠΑΕ και ΚΑΕ ΠΑΟΚ που διαβιβάστηκε προς την εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να απομακρυνθούν έξω από τα δύο γήπεδα οι καντίνες, οι μικροπωλητές και οι κάθε είδους έμποροι, οι οποίοι -όπως υποστηρίζεται στη σχετική αναφορά- προκαλούν ζημία και δημιουργούν διαφυγόντα κέρδη, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι σύλλογοι πωλούν αντίστοιχα προϊόντα μέσα στο γήπεδο, πληρώνοντας παράλληλα υψηλά ενοίκια.


Ουσιαστικά, ο ΠΑΟΚ θεωρεί ότι οι καντίνες και οι μικροπωλητές δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και ότι δημιουργούνται συνθήκες παραεμπορίου με θύμα τον σύλλογο.
Η αναφορά έφτασε στα χέρια του αθλητικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Νίκου, ο οποίος ζήτησε από τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα Τούμπας και Πυλαίας να διενεργήσουν σε πρώτη φάση τους σχετικούς ελέγχους και να διαπιστώσουν αν υπάρχουν οι σχετικές άδειες λειτουργίας καθώς και αν πληρούνται οι υγειονομικές διατάξεις, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΒΑΖΑΑR ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΡΑ

18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 έως 
                            05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΑΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ πως:
     Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος για 4Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ διοργανώνει την ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ  ΑΓΟΡΑ –ΠΡΟΤΥΠΟ στον ΚΟΥΒΑΡΑ(ΜΕΣΟΓΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) με εκθεσιακά 4ΜΕΤΡΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ από 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 έως και 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 επί της Εθνικής Οδού ΣΤΑΥΡΟΥ-ΛΑΥΡΙΟΥ.
    (ΤΟΥΝΕΛ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ-VIDEO WALL-ΗΧΗΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ και ΕΦΦΕ-ΜΟΚΕΤΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΑΝΕΛ- ΔΕΝΤΡΟ ΥΨΟΥΣ 15 ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ-ΦΑΤΝΗ )
 ~~ΝΕΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ PARKING 850 ΘΕΣΕΩΝ !!!

Την ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ υποστηρίζει ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ήτοι:
~200 ΑΕΡΟΠΑΝΟ ΚΑΘΕΤΑ ΔΡΟΜΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 1,40χ 2,20μέτρα
~10.000 ΑΦΙΣΕΣ ΤΥΠΟΥ SANDWICH ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 0,70χ 1Μ
~50.000 ΔΙΠΤΥΧΑ  ΔΙΑΝΟΜΗΣ door to door
~ HAPPENINGS έκπληξη !!!
~ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ 3 ΠΡΩΙΝΕΣ ΖΩΝΕΣ με ΖΩΝΤΑΝΑ LINKS

Όταν ο Δήμος απεργεί, εμείς λαμβάνουμε δράση.

Καθαρή πόλη σημαίνει και καθαρό πανηγύρι!!!
Όταν ο Δήμος απεργεί, εμείς λαμβάνουμε δράση.
Επειδή είναι άσχημο, ν' αφήνεις πίσω σου, σκουπίδια....
Δείτε το συνεργείο μας, σε δράση μετά το πέρας του πανηγυριού της Αγίας Αικατερίνης στις 24 και 25 Νοεμβρίου, στα Πετράλωνα(Δήμος Αθηναίων), υπό την επίβλεψη του προέδρου μας κ. Ντόλου Νεκτάριου.
Παράδοση χώρου ως προϋπήρχε.
 Τελικά κάποιοι μιλάνε με έργα!!!

Τσεκούρι από το ΣΔΟΕ, σε όσους πουλάνε μαϊντανό!!!


Ένταση δημιουργήθηκε χθες στη λαϊκή αγορά του Πύργου, όταν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ της Δυτικής Ελλάδας παρουσία δεκάδων έκπληκτων πολιτών μοίρασαν πρόστιμα στους μικροπωλητές προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις τους. Σε δύο περιπτώσεις για ένα ματσάκι μαϊντανό αξίας μόλις πενήντα λεπτών και μία σακούλα πατάτες αξίας τριών ευρώ οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ επέβαλαν συνολικό πρόστιμο 1.600 ευρώ, καθώς οι μικροπωλητές δεν είχαν στην κατοχή τους ταμειακές μηχανές.

Οι μικροπωλητές της λαϊκής αντέδρασαν έντονα καθώς, όπως ανέφεραν, πίστευαν ότι υπάρχει μια σιωπηλή ανοχή από τους αρμόδιους για τις ταμειακές μηχανές που θα έπρεπε να είχαν εγκαταστήσει από τις 15.10.2010.

«Αντί οι ράμπο του ΣΔΟΕ να πάνε για έλεγχο σε αυτές τις επιχειρήσεις, έρχονται στις λαϊκές και εξοντώνουν οικονομικά τους μικροπωλητές εξαντλώντας κάθε όριο αυστηρότητας. Κι όλα αυτά σε περίοδο που η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά και ο μικροπωλητής για να βγάλει μεροκάματο πρέπει να αγωνιστεί όλη την ημέρα», κατήγγειλαν στην «Ε» οργισμένοι οι μικροπωλητές του Πύργου. Μάλιστα για την πληρωμή των προστίμων που επιβλήθηκαν στους συναδέλφους τους άρχισαν από χθες εσωτερικό έρανο προκειμένου να μαζέψουν τα χρήματα του προστίμου.

Από την πλευρά του ΣΔΟΕ έγινε γνωστό ότι από τους ελεγκτές-υπαλλήλους δεν έγινε κάτι παράνομο και ότι η παρέμβασή τους πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! Κάνατε το εμπόριο σκέτο αχταρμά.

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Η ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ taxalia ΜΑΣ, ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΤΗΝ ...
ΟΔΟ-ΟΡΟΣΗΜΟ-ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΧΑΛΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Φ Τ Α Ν Ε Ι Π Ι Α ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΜΕ, ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Γραφείο Τύπου


Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2010

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Έκκληση για την πάταξη του παραεμπορίου

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξακολουθεί να έχει το παραεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα εκατοντάδων επαγγελματιών. Φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτουμε αποτυπώνει τη σκληρή εικόνα υποβάθμισης την αγορά της Θεσσαλονίκης.

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου προσλαμβάνοντας ακόμη και εταιρεία φύλαξης, πριν δύο χρόνια.

Θέσαμε το θέμα στις δικαστικές αρχές και τις αρμόδιες αστυνομικές και δημοτικές, χωρίς δυστυχώς κάποιο αποτέλεσμα. Η κίνηση στην αγορά έχει συρρικνωθεί και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τον αθέμιτο ανταγωνισμού του παραεμπορίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης. «Οι τριτοκοσμικές συνθήκες στην πόλη μας πρέπει να εκλείψουν και όλοι οι αρμόδιοι οφείλουν να συνδράμουν στους επαγγελματίες επιβάλλοντας τη νομιμότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η παγίωση συνθηκών παρανομίας στην αγορά υπομονεύει το μέλλον των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών. Απευθύνουμε δημόσια έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα να παρέμβει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικό το φαινόμενο», καταλήγει ο κ. Ζορπίδης.

ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-Προστάτης των παιδιών

Τιμάται σήμερα 26 Νοεμβρίου, η μνήμη του
Ό Αγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας , μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. Ηταν ευλογημένος από την κοιλιά της μητέρας του ακόμη. Όσο μεγάλωνε , τόσο με την Χάριν του Θεού γινόταν κατοικητήριο του Ά­γιου Πνεύματος.

Απολυτίκιο

Στήλη έμψυχος της εγκρατείας, στύλος άσειστος της Εκκλησίας, Στυλιανέ ανεδείχθης μακάριε. ανατεθείς γαρ Θεώ εκ νεότητος, κατοικητήριον ώφθης του Πνεύματος. Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Aπό την παιδική του ηλικία έδειξε τα σπάνια προτερήματα της αγιασμένης ζωής του. Άν και ήταν και αυτός παιδί και νέος και έφηβος , μολο­νότι είχε κι εκείνος σάρκα , εν τούτοις δεν άφη­σε τις επιθυμίες να μολύνουν το πνεύμα και την ψυχή του. Ηταν αγνός , αγνότατος.
Δεν άφησε επίσης να τον κυρίευσει κανένα γη­ινό πάθος. Δεν επέτρεψε στα πλούτη και στην φιλοπλουτία να κυριαρχήσουν στην ψυχή του και να την υποτάξουν στην φθορά και στην απώλεια.
Με την δύναμη και την Χάρη του Θεού πολέ­μησε όλα τα δολώματα της φθαρτής και πρόσκαι­ρης ζωής. Φιλοσόφησε με την αληθινή σοφία του Θεού και είδε πόσο πρόσκαιρος και τιποτένιος είναι ο υλικός τούτος κόσμος. Αποφάσισε έπειτα να βαδίσει με την επιθυμία της ψυχής του. Η ψυχή του τον καλούσε σε αγώνες ηθικούς και ωραίους. Τον καλούσε στην άσκηση της αρε­τής. Του έδειχνε τον δύσκολο και δύσβατο δρόμο της αιωνίας ζωής , της παντοτεινής ευτυχίας.
H αγνή και πιστή καρδιά του υπάκουσε στην φωνή της ψυχής του. Και η πρώτη ενέργεια του ή­ταν να πούλησει την περιουσία του και να την μοιράσει στους φτωχούς της Εκκλησίας. Και όταν δεν του είχε απομείνει τίποτε πια από την πατρική κληρονομία , γεμάτος ανακούφηση και χαρά , είπε:
«Πέταξα μια βαρειά άγκυρα , που με κρατού­σε δεμένο κοντά στις επιθυμίες του φθαρτού σώ­ματος. Πέταξα από πάνω μου τήν φθορά και την απώλεια. Τώρα ανοίγεται μπροστά μου πιο ευδιά­κριτος ό δρόμος της αληθινής ζωής. Απαλλαγμέ­νος , λοιπόν, ο Αγιος από τα φθαρτά , άλλα και συγχρόνως με ευτυχισμένη την καρδιά του , διότι μοίρασε τα πλούτη του σε φτωχούς δυστυχισμένους και σε θεάρεστα άλλα έργα , σκέφτεται πως θα ζήσει τιμιωτερα και αγιώτερα τη ζωή του.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ



Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 
Ο πατέρας της, που ονομαζόταν Κώνστας ή Κέστος, ήταν 
άρχοντας της περιοχής και διέθετε πολλά πλούτη.
Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε η Αγία Αικατερίνη 
μαθητεύοντας δίπλα στους καλύτερους δασκάλους λόγω της
οικονομικής ευμάρειας του πατέρα της και του ακόρεστου 
πνεύματος που την διακατείχε. Έτσι γνώρισε την ελληνική 
φιλοσοφία (Πλάτωνας, Αριστοτέλης κλπ),
έμαθε γλώσσες και σπούδασε την ιατρική επιστήμη.
Το καλλιεργημένο πνεύμα της, η μεγάλη της ομορφιά και
τα πλούτη της οικογένειας της, την κατέστησαν μια από 
τις πιο περιζήτητες νύφες της περιοχής της. Θέλοντας 
να παντρευτεί κάποιον ισάξιό της δεν έκανε δεκτά τα 
προξενιά που της πήγαιναν. Η μητέρα της προσπαθώντας να 
λύσει το πρόβλημα αυτό την έστειλε να επισκεφθεί και να 
συμβουλευτεί έναν χριστιανό ασκητή που ασκήτευε λίγο 
έξω από την Αλεξάνδρεια. Με τις συμβουλές του ασκητή
αλλά και ένα όνειρο που είδε με την Θεοτόκο αποφάσισε 
να διδαχθεί τον χριστιανισμό και να βαπτισθεί χριστιανή. 
Μετά την βάπτισή της είδε στο όνειρό της την Παναγία 
και τον Χριστό. Η Θεοτόκος της πέρασε στο χέρι ένα
δαχτυλίδι και της ζήτησε να έχει μοναδικό νυμφίο 
τον Υιό της. Ξυπνώντας είδε το δαχτυλίδι στο δάχτυλό
της και κατάλαβε πως δεν ήταν ένα απλό όνειρο. 
Από τότε αφιέρωσε την ζωή της στον Χριστό και την 
αληθινή θρησκεία.
Βρισκόμαστε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. όπου
αυτοκράτορας της Ρώμης είναι ο Μαξιμίνος. 
Αυτός ζητά από τους υπηκόους του μαζί με την δήλωση 
υποταγής προς το πρόσωπό του, να συμμετέχουν
σε ειδωλολατρικές θυσίες. Η αρχή γίνεται από την 
Αλεξάνδρεια. Όταν έρχεται η ώρα της 
Αγίας Αικατερίνης να δηλώσει την υποταγή της στον
αυτοκράτορα, εκείνη αν και δηλώνει υπήκοός του,
αρνείται να θυσιάσει σε είδωλα. Παρουσιάζει τις 
απόψεις της σε αυτόν και τον καλεί να φέρει μπροστά 
της τους σοφούς της αυτοκρατορίας ώστε να διαλεχθούν.
Ο Μαξιμίνος θαμπωμένος από την ομορφιά και την
ευφράδειά της, δίνει εντολή να μαζευτούν στην 
Αλεξάνδρεια οι 50 πιο σοφοί άνδρες της αυτοκρατορίας. 
Η Αγία «νίκησε» με την βοήθεια του Θεού τους πενήντα
σοφούς -όπως της είχε φανερώσει ότι θα γίνει πριν την 
συνδιάλεξη με αυτούς ο Αρχάγγελος Μιχαήλ- με 
αποτέλεσμα να ζητήσουν αυτοί να βαπτιστούν χριστιανοί.
Οι 50 αυτοί σοφοί, καταδικάστηκαν από τον Μαξιμίνο
να καούν ζωντανοί. Η δε Αγία Αικατερίνη βασανίστηκε
και φυλακίστηκε. Κατά την διάρκεια των βασανισμών ένας
άγγελος την έσωσε από ένα νέο μηχάνημα βασανισμού 
με 4 τροχούς το οποίο αμέσως μετά κύλησε σε μια 
κατηφόρα και σκότωσε πολλούς ειδωλολάτρες
. Βλέποντας αυτό το θαύμα η γυναίκα του Αυτοκράτορα 
και ο στρατηγός Πορφύριος θέλησαν να γίνουν 
χριστιανοί και μαζί με διακόσιους στρατιώτες
(που εκδήλωσαν την ίδια επιθυμία) επισκέφθηκαν 
την Αγία Αικατερίνη στην φυλακή της. 
Ο Μαξιμίνος μετά από αυτό διέταξε τον βασανισμό 
και τον αποκεφαλισμό της συζύγου του καθώς και
την εκτέλεση του Πορφυρίου και των διακοσίων στρατιωτών.
25 Νοεμβρίου ήταν όταν μετά από τα παραπάνω γεγονότα, 
οδηγήθηκε η Αγία Αικατερίνη στο δικαστήριο. 
Εκεί αποφασίσθηκε ο αποκεφαλισμός της ο οποίος και
εκτελέστηκε αμέσως, έξω από την πόλη.
Το άψυχο σώμα της Αγίας μετέφεραν δύο Άγγελοι στο 
όρος Σινά όπου και βρέθηκε μετά από 4 αιώνες
από ένα ασκητή. Ο ασκητής αυτός το μετέφερε
στη μονή όπου και βρίσκεται μέχρι τις μέρες μας
μυροβολώντας και κάνοντας θαύματα.
Η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της 
Αγίας Αικατερίνης στις 25 Νοεμβρίου.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τσουνάμι από την Κίνα καταστρέφει την Ελληνική Αγορά ρίχνοντας σε απελπισία πολλούς επαγγελματίες.


Γιάννης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης και Πρόεδρος του σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων Ξάνθης:
«Τα κινέζικα καταστήματα είναι σαν την Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο»
Οι Έλληνες καταστηματάρχες επιστρατεύουν πιο οικονομικές τιμές για να χτυπήσουν την αναδουλειά


Τα κινέζικα καταστήματα, που συνεχίζουν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αποτελούν το μεγάλο αγκάθι που ενοχλεί την ελληνική αγορά σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο κατ’ επέκταση. Το θέμα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, με βασικό σκοπό την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της επέκτασης κινέζικων υποκαταστημάτων ανά την χώρα. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση.
Βέβαια, τα κινέζικα προϊόντα αν και γνωστά για την χαμηλή τους ποιότητα, αποτελούν μια οικονομική λύση για τους περισσότερους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι πλήττονται βάναυσα από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της σύγχρονης εποχής. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, ο μεγάλος ασθενής της χώρας, η εγχώρια αγορά, επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τα κινέζικα συμφέροντα να υπερισχύουν έναντι των ελληνικών.
Να σημειώσουμε δε, ότι τα περισσότερα από τα κινέζικα καταστήματα δεν είναι καν ενταγμένα στο Επιμελητήριο ή κάποιο άλλο εμπορικό φορέα, λόγω της νομοθεσίας που υπάρχει. Κάποιος Κινέζος που ζει πολλά χρόνια σε χώρα της ΕΕ ανοίγει ένα κεντρικό κατάστημα, έχοντας την δυνατότητα δημιουργίας υποκαταστημάτων σε άλλα κράτη- μέλη. Τα υποκαταστήματα δημιουργούν άλλα υποκαταστήματα σε άλλα σημεία της χώρας. Για παράδειγμα από τα καταστήματα της Ξάνθης σχεδόν κανένα δεν είναι δηλωμένο, καθώς θεωρούνται ως υποκαταστήματα του κεντρικού καταστήματος που βρίσκεται σε άλλη πόλη της χώρας. Ουσιαστικά φαίνονται ως νομότυποι και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται.
Αναφερόμενος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, τον οποίο δημιουργούν καταστήματα κινέζικων συμφερόντων στην εγχώρια αγορά, που έτσι και αλλιώς πλήττεται από τα οικονομικά βάρη της εποχής, ο κύριος Γιάννης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων Ξάνθης, επισημαίνει πως «παλιότερα υπήρχε πρόβλημα ακόμα και με τα ωράρια λειτουργίας αυτών των καταστημάτων, για παράδειγμα λειτουργούσαν τις Κυριακές ή και άνοιγαν τα καταστήματά τους έντεκα και δώδεκα η ώρα το βράδι. Η κατάσταση έχει συμμαζευτεί κάπως με την συνδρομή της αστυνομίας, την οποία ειδοποιούσαμε για να κάνει έλεγχο. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, δεν είναι μόνον τοπικό. Πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο, γιατί δεν αρκεί να μαζέψεις μόνον δυο- τρεις μικροπωλητές από εδώ, τη στιγμή που θα έρθουν άλλοι από άλλες περιοχές. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουμε με αυτή την “γάγγραινα”. Είναι σαν την λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν άλλα δύο» και συνεχίζει λέγοντας ότι «ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργούν οι πλανόδιοι Κινέζοι. Όλο αυτό το παραεμπόριο δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και σ τους δικούς μας μικροπωλητές».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα επίλυσης του προβλήματος ο κύριος Γ. Αλεξόπουλος τονίζει ότι «πάμε στην αστυνομία, εκεί μας εξηγούν ότι είναι θέμα της δημοτικής αστυνομίας. Η δημοτική αστυνομία είναι γύρω στα οκτώ άτομα, που αν τους μοιράσεις σε δυο βάρδιες, έχουν μείνει δυο- τρεις. Βέβαια, είχαμε έρθει σε επικοινωνία με την Εποπτεία Εμπορείου, για να γίνει ένα μεικτό κλιμάκιο, προκειμένου να μπορεί να κάνει κατασχέσεις κάποιων εμπορευμάτων. Νομίζω, ότι έγιναν κάποιες κατασχέσεις εμπορευμάτων. Στη συνέχεια, μας ότι δεν έχουν αποθηκευτικό χώρο στον Δήμο. Πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με το Τμήμα Εμπορίου, την Δημοτική Αστυνομία, ακόμα και με την Αστυνομία».
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν θα έπρεπε οι καταστηματάρχες του εμπορικού ιστού να προσαρμόσουν τις τιμές τους ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, οι οποίοι στρέφονται πολλές φορές προς τα κινέζικα καταστήματα, για να προμηθευτούν τον απαραίτητο ρουχισμό ανάλογα με το πορτοφόλι τους, ο κύριος Γ. Αλεξόπουλος απαντάει ότι «η αγορά αυτορυθμίζεται σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Κάποιος μπορεί να βρει ένα επώνυμο προϊόν ή κάτι ποιο οικονομικό, ανάλογα με αυτό που θέλει να αγοράσει. Ακόμα και τα μαγαζιά που εμπορεύονται πιο καλά προϊόντα, πουλάνε και υποδεέστερα προϊόντα, για να εξυπηρετήσουν αυτή την κατάσταση. Η αγορά επιστρέφει σε πιο οικονομικά προϊόντα. Είναι λογικό να πουλάμε αυτά που ζητά ο κόσμος. Υπάρχουν συνάδελφοι που πουλάνε παπούτσια με εκατό ευρώ και υπάρχουν συνάδελφοι που πουλάνε παπούτσια με δεκαπέντε ευρώ στα καταστήματα, ίδιες τιμές με το παζάρι. Απλά το παζάρι της Ξάνθης έχει γίνει ένα χώρος για βόλτα, κυρίως, των δημοσίων υπαλλήλων που δεν δουλεύουν το Σάββατο».
Από:ΦΩΝΗ ΞΑΝΘΗΣ

Template Design by Psykos Dimitris