Είναι γενικά παραδεκτό κι έχει επισημανθεί στο παρελθόν από πολλούς πολίτες και φορείς, ότι η Εμποροπανήγυρη, που διοργανώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου στο Κιλκίς, χρήζει αναβάθμισης σε επίπεδο ποιότητας αλλά και περιεχομένου ώστε να αποτελέσει σημαντικό τοπικό και –γιατί όχι- περιφερειακό οικονομικό και πολιτιστικό γεγονός, διατηρώντας τον παραδοσιακό της χαρακτήρα του οποίου όμως δεν θα συνιστούν κυρίαρχη έκφανση οι αγοραπωλησίες από περιστασιακούς «εμπόρους» απομιμήσεων προϊόντων, φτηνιάρικων δώρων ανατολικής Ασίας αλλά και η υπερβολική τσίκνα από λουκάνικα και σουβλάκια.
Είναι δεδομένο ότι όλοι συμφωνούν στην επιτακτική ανάγκη ανάδειξης της τοπικής ταυτότητας, ήτοι των ελληνικών και δει των Κιλκισιώτικων ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικών προϊόντων αλλά και στην προστιθέμενης αξίας σύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με τον αγροδιατροφικό τομέα.
Είναι αναγκαία η ενθάρρυνση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ενσωματώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου και του τρόπου παραγωγής τους αλλά και του πολιτισμού και των παραδόσεων των ανθρώπων που τα παράγουν.
Είναι επιβεβλημένη, τέλος, η δημιουργία μεγάλης εμβέλειας γεγονότων που θα προσελκύσουν μεγάλη μάζα επισκεπτών αλλά και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς και εφαλτήρια για την αειφόρο οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.
Με βάση τα ανωτέρω διατυπώνεται, αυτονόητα θα ‘λεγε κανείς, η πρόταση για την οργάνωση του πρώτου Agro Life Festival στο πλαίσιο της Εμποροπανήγυρης το οποίο θα περιλαμβάνει (όχι απαραίτητα από την πρώτη χρονιά υλοποίησης) σειρά εκδηλώσεων που, μεταξύ άλλων, θα αφορούν:
• Φεστιβάλ Προϊόντων με Έκθεση προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα με έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα, Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., βιολογικά κ.λπ. από, τοπικές και μη, παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς κ.ά.
• Φεστιβάλ Γεύσεων με διάφορες εκδηλώσεις γνωριμίας και ανάδειξης της γαστρονομικής μας παράδοσης όπως ετοιμασία εδεσμάτων π.χ. Ποντιακής, Θρακιώτικης κουζίνας από μαγείρισσες πολιτιστικών συλλόγων σε συνεργασία με γνωστούς σεφ, διαγωνισμούς μαγειρικής, γευσιγνωσία, σεμινάρια μαγειρικής κ.ά.
• Ημερίδα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με θέματα όπως η δημιουργία και ανάπτυξη μεταποιητικών αγροτικών επιχειρήσεων, η πιστοποιημένη ποιότητα, η ταυτότητα των τοπικών προϊόντων, το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων κ.ά. Στο πλαίσιο της ημερίδας μπορούν να πραγματοποιούνται και προγραμματισμένες ή μη επιχειρηματικές συναντήσεις για την ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών και συναλλαγών.
• Προβολή του τοπικού αγροτουριστικού προϊόντος (φυσικοί, πολιτιστικοί, ιστορικοί πόροι, υποδομές, ανωδομές και υπηρεσίες, τουριστικές επιχειρήσεις).
• Επιμορφωτικές παράλληλες εκδηλώσεις (events) όπως αναπαραστάσεις του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής προϊόντων της υπαίθρου, παρουσίαση λαογραφικών εργαλείων και σκευών, εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά αλλά και βιωματικά σεμινάρια για την παραδοσιακή υγιεινή διατροφή.
Στο πλαίσιο του πρώτου Agro Life Festival και με στόχο να εκκινήσει δυναμικά ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσο περισσότερων επιχειρήσεων και επισκεπτών, προτείνεται η επιδίωξη πραγματοποίησης ενός Guinness World Record για μια ποντιακή σπεσιαλιτέ όπως για παράδειγμα του μεγαλύτερου σιρόν (ποντιακού ζυμαρικού), γεγονός που θα συμβολίζει την δυνατότητα δημιουργικής συνεργασίας των κατοίκων, θα ενισχύει την προβολή της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης αλλά και των ποιοτικών τοπικών α΄ υλών (αλεύρι, γάλα, αυγά, βούτυρο), θα αναδεικνύει την πολιτισμική μας ταυτότητα, θα ενεργοποιεί δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και θα ενισχύει το αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας των κατοίκων.
Η εικόνα όλου του εγχειρήματος αλλά και του αποτελέσματος αυτού μπορεί να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο και θα περιλαμβάνει παιδιά να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, γυναίκες με παραδοσιακές στολές να ζυμώνουν και να ψήνουν στα παραδοσιακά σάτζια, τοπικές επιχειρήσεις να προσφέρουν τοπικές α΄ ύλες και ειδικές μαγειρικές κατασκευές, τους Κιλκισιώτες να μαγειρεύουν τη μεγαλύτερη ποντιακή σπεσιαλιτέ στον κόσμο.
Η χρηματοδότηση του συνολικού εγχειρήματος μπορεί να καλυφθεί κυρίως με χορηγίες και έσοδα αρκεί να υπάρξει απόλυτος επαγγελματισμός στη διαχείριση του έργου (σωστή προετοιμασία, αποτελεσματική προβολή και επικοινωνία, προσεγμένη υλοποίηση) κάτι που συνιστά απαραίτητη την αγαστή συνεργασία διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (δήμος Κιλκίς κ.λπ) με την οργανωτική ευθύνη της Αναπτυξιακής Κιλκίς που έχει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση συναφών εκδηλώσεων.
Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου διαμετρήματος και εμβέλειας εγχειρήματος είναι σίγουρα μια δύσκολη υπόθεση, μια πρόκληση, ένα στοίχημα. Αντέχουμε να το βάλουμε;
Συμβούλου Ανάπτυξης,
Οργάνωσης & Ποιότητας,
Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου