Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας του Ηρακλείου «Μεσόγειος» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, ο οποίος αν και εκτίμησε ότι τα στοιχεία αυτά «είναι επιφανειακά», εντούτοις παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα του παρεμπορίου είναι υπαρκτό και μάλιστα έχει οξυνθεί με την οικονομική κρίση.
Το 20 με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παραεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους, από ΦΠΑ και φόρους, φτάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, γίνονται προσπάθειες από πλευράς της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και από όλους τους αρμόδιους φορείς, για τον περιορισμό του φαινομένου και την είσπραξη των νόμιμων φόρων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι «σκοπός και στόχος της πολιτείας και όλων των φορέων είναι να περάσουν τα περίπου 20 δισεκατομμύρια, που χάνονται από το παραεμπόριο, μέσα από τις ταμειακές μηχανές του νόμιμου εμπορίου και να αποδοθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ. Έτσι όχι μόνο θα σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες από το παραεμπόριο, αλλά θα υπάρξουν και σημαντικά έσοδα για το κράτος».
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, επισημαίνει την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες από τα συναρμόδια υπουργεία, που θα στοχεύουν στην είσοδο αυτών των εμπορευμάτων στη χώρα μας, τα οποία, όπως λέει «έρχονται ως επί το πλείστον σαν κοινοτικά προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επισημαίνει, επίσης στην ανάγκη εξονυχιστικών ελέγχων, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα για μικρά παιδιά, καθώς και για τη δημόσια υγεία. Οπως είπε για την πάταξη του χονδρεμπορίου τέτοιου είδους προϊόντων, πρέπει να γίνει: «Πάταξη των εισαγωγών, εντοπισμός και κατάσχεση στις αποθήκες εμπορίου και διακίνησης, καθώς και πάταξη του φαινομένου στο πεζοδρόμιο από τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία».
Οι μικροπωλητές
Το Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδας, χαρακτηρίζει την κατάσταση «δραματική», παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αφού όπως λέει, «το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά έχει απλά μετατοπιστεί». «Το πρόβλημα έχει οξυνθεί. Γίνονται μάχες στην Αθήνα, στα νησιά και τη Θεσσαλονίκη. Οι παρέμποροι είναι εξαγριωμένοι και ανεξέλεγκτοι και χτυπάνε μέχρι και υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας», τονίζει ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδας, Δημήτρης Ψύκος και αναφέρει ότι σε πρόσφατη διαμαρτυρία κατά του παράνομου εμπορίου, ξυλοκοπήθηκε ο πρόεδρος του συνδικάτου.
Σε επίπεδο προτάσεων, το συνδικάτο μικροπωλητών είναι υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων. «Δε δίνεται λύση με το να συλλαμβάνουν έναν αλλοδαπό, να του κατάσχουν 50 τσάντες και την άλλη μέρα να τον αφήνουν ελεύθερο και να ξαναβγαίνει στην αγορά. Η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει και να πατάξει το παραεμπόριο μόνη της, αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, μέχρι σήμερα», τονίζει ο κ. Ψύκος.
Ντετέκτιβ
Το 20% του συνόλου των παράνομων προϊόντων της Ε.Ε. κατάσχεται στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, όταν ο όγκος των εισαγωγών προϊόντων στην Ελλάδα αναλογούσε στο 1,7% του συνόλου των εισαγωγών που σημείωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τα παράνομα προϊόντα που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα άγγιξαν το 1/5, του συνόλου της Ε.Ε.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Μίχαλος γνωστοποίησε ότι μεγάλες εταιρίες, που διακινούν επώνυμα προϊόντα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο έχουν αναθέσει σε ιδιωτικούς ερευνητές -οι οποίοι πληρώνονται από τις εταιρίες- να εντοπίζουν κυκλώματα παρεμπορίου και στη συνέχεια όταν εντοπίζεται «η άκρη του νήματος» υπάρχει συνεργασία με τις Διωκτικές Αρχές. Ακόμα ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των ελέγχων στα τελωνεία ιδιαίτερα, αυτά που βρίσκονται στον Πειραιά και από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ σχολίασε ότι υπάρχουν καταστήματα, από τα οποία διακινούνται εμπορεύματα «μαϊμούδες», αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία γι' αυτή τη δραστηριότητα.
Πάταξη
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Κορκίδη και τον κ. Μίχαλο είναι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης. «Το παρεμπόριο πάντα υπήρχε», δήλωσε «τώρα όμως με την οικονομική κρίση το πρόβλημα έχει γίνει μεγαλύτερο και οξύτερο. Και όσο περνάει ο καιρός, αν δε ληφθούν μέτρα για την πάταξή του θα «φουντώνει», θα απλώνει τα πλοκάμια του και θα καταποντίζει όλες τις αγορές».
«Ως Εμπορικός Σύλλογος», μας είπε ο κ. Κουμαντάκης, «έχουμε κάνει προτάσεις στο υπουργείο να κυνηγήσει το φαινόμενο ελέγχοντας τη βασική πύλη εισόδου των παράνομων εμπορευμάτων, που είναι το λιμάνι του Πειραιά.
Παράλληλα, με τις καταγγελίες μας στον εισαγγελέα Ηρακλείου έχουμε εντοπίσει και οι Αρχές έχουν κατάσχει παράνομα εμπορεύματα και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Το κράτος πρέπει να φροντίσει το παρεμπόριο να εξαλειφθεί».
http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=8139&cid=305
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου