Η Κύπρος, από το 1995, συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική του κληρονομιά. Αυτή την ημέρα, ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου η πρόσβαση δεν είναι πάντα κατορθωτή. Παράλληλα, την ίδια μέρα διοργανώνεται και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. με στόχο την επαφή του κόσμου με την παράδοση του κάθε τόπου.
Στην Κύπρο, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Τμήμα προεδρεύει Ειδικής Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Κύπρου) που απαρτίζεται από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η οποία το συμβουλεύει και παρέχει τις απόψεις της για τη διοργάνωση των ημερών αυτών.
Κάθε μία από τις 50 χώρες που συμμετέχουν στον θεσμό αυτό, επιλέγει το θέμα που θα προβάλει. Φέτος, η Κύπρος επέλεξε το θέμα « Πολιτιστικές Διαδρομές». Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν πορείες που συγκεντρώνουν σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης ή/και απεικονίζουν συγκεκριμένες περιόδους και γεγονότα της ιστορίας. Συνήθως βασίζονται σε συγκεκριμένες θεματικές και αποτελούν μέσο προβολής τους.
Το 2011, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς διοργανώνονται, σύμφωνα με την πρακτική των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών, από τις ίδιες τις Τοπικές Αρχές, με τον συντονισμό και την καθοδήγηση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Για τον σκοπό αυτό, έχουν επιλέξει την πολιτιστική διαδρομή που θέλουν να προβάλουν, εμπλουτισμένη και με άλλες εκδηλώσεις. Έχουν αναλάβει πλήρως τη διοργάνωση καθώς και τη χρηματοδότησή της για την περιοχή τους. Κύριος Χορηγός της εκδήλωσης είναι η Τράπεζα Κύπρου. Η χορηγία της Τράπεζας Κύπρου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσφοράς του Συγκροτήματος στο κοινωνικό σύνολο μέσω των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τομείς στους οποίους προσφέρει το Συγκρότημα μέσω πολλών ενεργειών.
Σε πόλεις και χωριά
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις 2 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου με ποικίλα θέματα, σε 7 πόλεις και χωριά. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στη Λάρνακα, με θέμα «Με τα μάτια στραμμένα στη θάλασσα». Το ολοήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει βαρκάδα, περιηγήσεις, εκθέσεις, δραστηριότητες για παιδιά και νέους και αθλητικές ναυτικές επιδείξεις. Επίσης, στο πλαίσιο της επίσημης τελετής που θα διεξαχθεί στις 7 μ.μ. θα γίνει η βράβευση του Παγκύπριου Φωτογραφικού Διαγωνισμού «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά: 16η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία». Χορηγός των βραβείων είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Στις 9 Οκτωβρίου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση των Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπίθη με θέμα «Μεσόγειος».
Στη Λευκωσία, στις 9 Οκτωβρίου, το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει στη διαδρομή με θέμα «Δίπλα από το ποτάμι», που περιλαμβάνει ξενάγηση σε σημαντικά κτήρια στους Αγίους Ομολογητές, οδό Γλάδστωνος και Βύρωνος και ξεναγήσεις στο αρχαιολογικό μουσείο και στο Μουσείο Βύρωνος του Πολιτιστικού Κέντρου της Marfin Laiki Bank. Αφετηρία στις 10:30 π.μ. στο Ίδρυμα Άρτος, στους Αγίους Ομολογητές. Ανοιχτά θα είναι επίσης τα μουσεία της Τράπεζας Κύπρου, Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και Μουσείο Αρχαιολογικής Συλλογής Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη.
Στη Λεμεσό, θα προβληθεί το θέμα «Βιομηχανική Διαδρομή». Στις 2 Οκτωβρίου, στις 10:30 π.μ. θα εγκαινιαστεί η Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Βιομηχανική Διαδρομή στη Λεμεσό» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», και στη συνέχεια θα γίνει περίπατος – ξενάγηση σε παλιά βιομηχανικά κτήρια που έχουν αποκατασταθεί. Στις 6 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ. θα διοργανωθεί, στον ίδιο χώρο, Ημερίδα για τη Βιομηχανική ιστορία της Λεμεσού, με ομιλητές τον Χριστάκη Σεργίδη και τον Μίμη Σοφοκλέους.
Στη Δερύνεια η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, με θέμα «Η διαδρομή του σιταριού: από τον σπόρο στο τραπέζι», στις 4 μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο και θα ολοκληρωθεί με χορευτικό δρώμενο από το Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Δερύνειας, στις 8 μ.μ. στην πλατεία της εκκλησίας Παναγίας Δερύνειας.
Στο Μιτσερό, στις 2 Οκτωβρίου, η διαδρομή «Στα χνάρια του χαλκού», δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τα μεταλλεία της περιοχής μέσω ξενάγησης που θα ξεκινήσει στις 3:30 μ.μ. από το αμφιθέατρο Κωστής Δαμιανού. Στις 7 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Πασχάλη Παπαπέτρου «Μνήμες Μεταλλωρύχων», θα γίνουν εγκαίνια σχετικής έκθεσης και θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα.
Στον Κάτω Δρυ, στις 2 Οκτωβρίου, η εκδήλωση με θέμα «Αρχιτεκτονική και οίνος», θα διεξαχθεί από τις 2:30 μέχρι τις 7:30 μ.μ., και το κοινό θα ξεναγηθεί σε κτήρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και σε αμπελώνα και σε οινοποιείο της περιοχής και θα δοκιμάσει κρασί. Θα διεξαχθεί επίσης έκθεση καλλιτεχνών και θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα.
Στην Κοίλη, στις 2 Οκτωβρίου από τις 10:30 π.μ., θα διεξαχθεί εκδήλωση με προβολή οπτικοακουστικού υλικού, έκθεση φωτογραφίας και αναβίωση κυπριακών παραδοσιακών χωρών στο προαύλιο της εκκλησίας Παναγίας Χρυσελεούσας.