"Γευθείτε την επανάσταση", είναι το σύνθημα του μικρού αλλά... "ζωηρού" χωριού και αν κρίνει κανείς από τη γεύση της μπύρας του, που δοκίμασε ο δημοσιογράφος της βρετανικής Γκάρντιαν, αυτή η επανάσταση έχει ωραία γεύση. Βέβαια και μόνο η ύπαρξη της επιχείρησης έρχεται σε αντίθεση με τα στερεότυπα των φανατικών μουσουλμάνων που έχει περάσει στα ΜΜΕ, με τη βοήθεια και του γεγονότος της απαγόρευσης του αλκοόλ από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας (έστω κι αν μπορεί κανείς να το βρει στη μαύρη αγορά).
Πάντως παρότι τυπικά το αλκοόλ απαγορεύεται, ως "χαράαμ" (απαγόρευση) στο Ισλάμ, μόνο οι πιο συντηρητικές χώρες απαγορεύουν πλήρως την κατανάλωσή του - στο Ταϊμπέχ μουσουλμάνοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταναλωτές της μπύρας. Π.χ. στην Αίγυπτο ο συγκεκριμένος τομέας αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα... Και παλιότερες ιστορικές αποδείξεις συγκλίνουν στην κατεύθυνση αυτή: προσωπικότητες του μουσουλμανικού κόσμου έπιναν αλκοόλ όπως και ο χαλίφης Χαρούν αλ Ρασίντ. Η προ-ισλαμική αραβική ποίηση είναι δε γνωστή για τους ύμνους της στο κρασί - ονομάζονταν "χαμαριγιάτ". Η παράδοση αυτή διαιωνίστηκε, π.χ. με τον Αμπού Ναουάς, ποιητή της αυλής του Χαρούν αλ Ρασίντ, που δεν περιορίστηκε στα ερωτικά ποιήματα αλλά εξύμνησε και το κρασί. Όπως και ο μεγάλος ποιητής και σοφός Ομάρ Καγιάμ, που έγραψε πολλά ποιήματα για το κρασί και τον έρωτα.
Βέβαια σήμερα οι πουριτανοί υποστηρίζουν ότι ο Καγιάμ αλλά και ο μυστικιστής σουφιστής Ρούμι αναφέρονταν στον οίνο μεταφορικά, εννοώντας την πνευματική μέθη. Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι που να αποτρέπει μια "πεζή" ανάγνωση των ποιημάτων τους. Η δε χαλαρή στάση του παρελθόντος μπορεί να σχετίζεται με τις αμφιβολίες σχετικά με το τι λέει το Κοράνι για το θέμα: ορισμένοι πιστεύουν ότι και ο ίδιος ο Προφήτης είχε καταναλώσει ελαφρά αλκοολούχα ποτά...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου