Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών που οργανώνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά. Στην σημερινή του μορφή, το παζάρι είναι ουσιαστικά μια εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικροπωλητές αλλά και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Κρήτης.
Την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας έχει πλέον ο δήμος Πλατανιά καθώς οι Βουκολιές αποτελούν ένα από τα δημοτικά του διαμερίσματα.
Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών έχει την δική του ιστορία. Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κισάμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου. Η περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων. Ένα παζάρι, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.
Το παζάρι των Βουκολιών, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.
Οι ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και την Μεγάλη Παρασκευή κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια και για αυτό, κατέβαιναν κορίτσια στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.
Στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών. Το εμπόριο ζώων, είναι αυτό που κυριαρχούσε από παλιά. Οι κτηνοτρόφοι έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί.
Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή και ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να καταλύουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.
Παραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες που τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες και έψηναν κρέας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί (σαλιγκάρια) και σαρακοστιανά και πωλούνταν πάνω από χίλια ζώα.
Εκτός από τα παζάρι των Βουκολιών, φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί και παζάρι στην Κίσαμο όπου τοπικές επιχειρήσεις θα εκθέτουν και θα πουλούν προϊόντα. Tο παζάρι γινόταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχε σταματήσει και αναβίωσε πέρυσι με πρωτοβουλία του δήμου και του εμπορικού συλλόγου της περιοχής. Για πρώτη φορά παζάρι, θα πραγματοποιηθεί και στο χωριό Βρύσες του δήμου Αποκορώνου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου