(Γράφει: Του Απόστολου Νάσιου συμβούλου Εμπορικού Συλλόγου, συμβούλου Επιμελητηρίου Νέων και τοπ. Δημοτικού συμβούλου Βόλου)
Πριν λίγες ημέρες, την Παρασκευή 27 Απριλίου, εισήχθη προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η Κανονιστική Απόφαση σχετικά με την λειτουργία της εμποροπανήγυρης που πρόκειται να διεξαχθεί τον προσεχή Αύγουστο, στον νέο πλέον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι την περυσινή χρονιά δεν διεξήχθη το «παζάρι» αυτό, μια ματαίωση όμως που κατά την άποψή μας συνέβαλε στην στήριξη της τοπικής εμπορικής αγοράς της πόλης μας.
(
Η εν λόγω «Κανονιστική» τελικά υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού μας Συμβουλίου, παρόλες τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από ορισμένους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς επίσης και από το μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Νέων Επιχειρηματιών και σύμβουλο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Νάσιο Απόστολο, ο οποίος παρέστη στην συνεδρίαση εκείνη για να διατυπώσει τις αντιρρήσεις της εμπορικής αγοράς της πόλης μας για τον θεσμό αυτό της εμποροπανήγυρης και να καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε αναβολή της σχετικής συζήτησης, με σκοπό έναν ουσιαστικό διάλογο στο άμεσο μέλλον ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.
Καταρχήν, για το όλο θέμα ο Δήμος Βόλου επιχείρησε να λάβει αποφάσεις με καθαρά συνοπτικές διαδικασίες, αγνοώντας θεσμούς όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου που ενημερώθηκαν κυριολεκτικά στο «πάρα πέντε» και για «τα μάτια του κόσμου» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει διαβούλευση και σοβαρή συζήτηση. Συγκεκριμένα, μόλις πριν μια εβδομάδα πριν την ψήφιση της κανονιστικής, εστάλη το σχέδιό της , χωρίς να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για επεξεργασία του και χωρίς να κληθούν για διάλογο οι θεσμικοί αυτοί φορείς της πόλης! Δεν αρκεί κατά τη γνώμη μας μια απλή ανάρτηση για λίγες ημέρες στο Διαδίκτυο, αλλά επιβάλλεται το κάλεσμα σε διάλογο, όταν πρόκειται να ληφθεί μια σημαντική απόφαση που επηρεάζει αναμφισβήτητα την οικονομική ζωή εκατοντάδων συμπολιτών και ουσιαστικά ολόκληρη την τοπική μας επιχειρηματικότητα και οικονομία της πόλης μας.
Ο θεσμός των λεγόμενων παζαριών καθιερώθηκε πρίν από πολλά χρόνια , για λόγους κυρίως οικονομικούς και κοινωνικούς. Οι λόγοι όμως αυτοί έχουν από χρόνια πάψει να υφίστανται, από τη στιγμή που η εμπορική αγορά της πόλης μας είναι πλέον άμεσα προσβάσιμη στον καθένα πολίτη και διαθέτει , όπως όλοι γνωρίζουμε, πληθώρα φθηνών και ποιοτικών εμπορευμάτων. Στο παζάρι αντίθετα, τα εμπορεύματα είναι και αμφίβολης ποιότητας, προέλευσης και πολλές φορές ακριβότερα…
Ο σημαντικότερος όμως λόγος για τον οποίο εκφράζουμε δημόσια την αντίρρηση και τον προβληματισμό της τοπικής εμπορικής αγοράς για τον θεσμό της εμποροπανήγυρης είναι ότι βάλλεται άμεσα ολόκληρη η εμπορική αγορά της πόλης, τα τοπικά εμπορικά καταστήματα. Οι έμποροι συμβάλλουν καθοριστικά με την εργασία τους στην << παραγωγή >> χρήματος, στην μείωση της ανεργίας, στην πληρωμή εκατομμυρίων ευρώ σε Φ.Π.Α. και άλλους φόρους, στην πληρωμή των ασφαλιστικών ταμείων, στην πληρωμή τριπλάσιων δημοτικών τελών από τους υπόλοιπους συμπολίτες, κ.α. Αποτελούν αναμφισβήτητα την καρδιά της τοπικής οικονομίας, αφού με την εργασία τους ουσιαστικά εισφέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο και Στον Δήμο Βόλου, για να μπορεί και αυτός με την σειρά του να πληρώνει τους εργαζομένους του και να ασκεί την απαραίτητη κοινωνική πολιτική του προς όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες .
Είναι λοιπόν δυνατόν να αγνοείται ολόκληρος ο παραγωγικός ιστός της πόλης, μόνο και μόνο για να εισπράξει κάποιες χιλιάδες ευρώ ο Δήμος Βόλου δίνοντας άδειες σε μικροπωλητές , οι οποίοι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι κάν μόνιμοι κάτοικοι της πόλης μας και το χρήμα που βγάζουν από το παζάρι φεύγει από τον τόπο μας ;Πώς παραμερίζονται οι τοπικοί επιχειρηματίες που κάθε μήνα παλεύουν να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοικτά σε αυτή την πόλη του Βόλου, πληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους στο Κράτος και στον Δήμο ;
Επιπρόσθετα και πέραν των παραπάνω, όπως τόνισε στην σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μπασδάνης, η εμπειρία από την λειτουργία τέτοιων παζαριών, έχει αποδείξει ότι ουδέποτε τηρούνται οι αποφάσεις, που τυχόν έχουν ληφθεί τους όρους λειτουργίας τους , με αποτέλεσμα, να παρεισφρύουν πληθώρα παράνομων, ημεδαπών και αλλοδαπών, μικροπωλητών, καταφέρνοντας έτσι καθοριστικό πλήγμα στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις του στεγασμένου εμπορίου, που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν, στις σημερινές δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες .
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου