Το Συνδικάτο Υπαιθρίων Εμπόρων Ελλάδας διοργανώνει ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR στο ΖΑΠΠΕΙΟ από 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 έως 08 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 2013 με εκθεσιακά περίπτερα ευρωπαϊκού τύπου
(ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ 3,60 μ.μήκος χ 2,00 μ.βάθος)
~EΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΠΩΛΗΣΗΣ~
~ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ~EΘΝΙΚ~MΠΙΖΟΥ~
ΕΙΔΗ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ~
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ~ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ~
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΙΔΗ~ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
(ΤΥΡΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ)
~ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & HAPPENINGS
To όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από ΜΕΓΑΛΟ ITAΛΙΚΟ ΛΟΥΝΑ-ΠΑΡΚ(+CAROYSEL) καθώς και από ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ
«Ας ελπίσουμε ότι μετά τη χθεσινή συμφωνία για το χρέος και τις δόσεις, θα δοθεί σύντομα βαθιά ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα στραφούμε πλέον όλοι στην προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας», σχολίασε.ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με την εκταμίευση των 34,4 δισ. ευρώ.
Ο κ. Κορκίδης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα τελικά κατάφερε να ενώσει τη διχασμένη οικονομικά Ευρώπη και να γεφυρώσει τις αντίθετες απόψεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Η συνολική συμφωνία του Eurogroup ούτε απλή είναι, ούτε εύκολη, αντιθέτως απαιτεί συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες μέσα σε 15 ημέρες, για να μας δοθούν επιτέλους τα 34,4 δισ. ευρώ, στις 13 Δεκεμβρίου, σε ρευστό και εγγυήσεις.
Η επαναγορά των 20 τίτλων ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 63 δισ.(ευρώ) από τους εταίρους μας μέσω του EFSF με περίπου 16 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μείωση και την αναβολή καταβολής τόκων αλλά και της επέκτασης αποπληρωμής των διμερών δανείων, μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 40 δισ. ευρώ και να το καταστήσει βιώσιμο", επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
metrogreece.gr
Αξίζει τα εύσημά μας η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων για το εξαίρετο έργο της καθ΄όλη τη διάρκεια των πανηγυριών Αγίας Αικατερίνης(Πετράλωνα) και Αγίου Στυλιανού(Γκύζη).
Η ετοιμότητά τους για τη πάταξη του παραεμπορίου ήταν τόσο μεγάλη ούτως ώστε κάποιοι πωλητές χαλιών που προσπάθησαν να εκθέσουν τα εμπορεύματά τους άνευ αδείας στο πανηγύρι της Αγίας Αικατερίνης, διώχτηκαν κακήν-κακώς.
Τέτοιες ενέργειες ανεβάζουν το κύρος της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία για άλλη μια φορά δείχνει την επιμέλεια με την οποία εργάζεται για την πάταξη του παραεμπορίου και τη τήρηση της νομιμότητας στα όρια δικαιοδοσίας της.
Ο Σύλλογος φίλων Ταΰγετου Η Λουσίνα», το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου στις 5:00 μ.μ. γιορτάζει με τον δικό του τρόπο το λιομάζωμα, στο όμορφο Καστόρειο Σπάρτης. Αρχίζει το μάζεμα της ελιάς και το γιορτάζουν με μπουκουβάλα (λάδι φρέσκο σε ψωμί ξεροψημένο στα κάρβουνα), με φασολάδα, κρασί, μουσική και χορό. Και φυσικά πεζοπορία στα μονοπάτια και τα φαράγγια του μαγευτικού Βόρειου Ταΰγετου.
Έναν μήνα ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καλεί τους φίλους του να βρεθούν στο καθιερωμένο του χριστουγεννιάτικο Bazaar, που θα πραγματοποιηθεί στις 24/11 και 25/11 στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου από τις 11.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.
Πολύ δουλειά τα γραφεία τελετών!!! Και αν είσαι καλά δικτυωμένος έχεις και την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Χρυσοστόμου. Μπαίνεις χορηγός στις αφίσες για τις Πανήγυρεις των Ιερών Ναών και έχεις προτεραιότητα στις κηδείες!!! Θου κύριε....
Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, θα ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.
Με βάση την ανακοίνωση προτείνεται στους εμπορικούς συλλόγους το ωράριο στις γιορτές να είναι το εξής:
Σημαντική επιδείνωση των συνθηκών στο σύνολο των επιχειρήσεων του ελληνικού εμπορίου, με μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία, αλλά και συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2012 που θα παρουσιασθεί σήμερα Δευτέρα από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Στη εκδήλωση της ΕΣΕΕ θα απευθύνει ομιλία και ο υπουργός Αναπτύξεως Κ.Χατζηδάκης.
Η έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καταγράφει μεγάλη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων το 2012 η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 93.500 θέσεις εργασίας από το εμπόριο.
Μάλιστα, για πρώτη φορά από το 1999 η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις εργασίας.
Στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου αποτυπώνεται η ισχνή ρευστότητα των επιχειρήσεων και η αδυναμία τους να αποπληρώνουν ομαλά τις οφειλές τους, καθώς τρεις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζονται να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Για 4η χρονιά διοργανώνεται με επιτυχία το πρόγραμμα «Λιομάζωμα στη Μεσσηνία», προσφέροντας σε 60 Δανούς τουρίστες μια μοναδική εμπειρία: Να γνωρίσουν από κοντά την συλλογή του ελαιοκάρπου συμμετέχοντας… οι ίδιοι στην όλη διαδικασία, να δουν πώς επεξεργάζεται ο καρπός της ελιάς και στη συνέχεια να γευτούν το περίφημο αγουρόλαδο μαζί με άλλες παραδοσιακές λιχουδιές του τόπου, όπως λαλάγγια, καψαλιστό ψωμί, ελιές, τυρί σφέλα, παστό, λουκάνικο, παξιμάδια και γλυκίσματα, όπως δίπλες και κουραμπιέδες. Οι 60 Δανοί τουρίστες, καθώς και τα άλλα δύο γκρουπ συμπατριωτών τους που θα ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά, συμμετέχουν ενεργά στο λιομάζωμα.
Στρώνουν το λιόπανο, κλαδεύουν και ραβδίζουν τις ελιές και σακιάζουν τον καρπό. Κι οι εμπειρίες τους από το μάζεμα της ελιάς δεν σταματούν εκεί. Το πρώτο γκρουπ της χρονιάς επισκέφθηκε επίσης τα ελαιοτριβεία Μπηλιώνη στο Σταυροπήγιο και Βαλαβάνη στη Στούπα, όπου οι Δανοί τουρίστες είδαν από κοντά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου από κοντά και γεύτηκαν το φρέσκο αγουρόλαδο με καψαλιστό ψωμί (τη γνωστή καψάλα) και άλλα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Επίσης επισκέφθηκαν και γευμάτισαν στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο Σπαρπαλέζου στο χωριό Μάλτα, με παραδοσιακά μανιάτικα και μεσσηνιακά προϊόντα, υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής. Μάλιστα οι ίδιοι δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από την πρωτόγνωρη για τους περισσότερους απ’ αυτούς εμπειρία και εξέφρασαν την γνώμη τους για τη δυσκολία που έχει το μάζεμα της ελιάς. Επίσης το ταξίδι τους στην Ελλάδα τούς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλα μέρη της Μάνης (Καρδαμύλη, Αγιο Νικόλαο, Καστάνια, Μηλιά, Θαλάμες, Αρεόπολη, Γύθειο), αλλά και να επισκεφτούν το Μυστρά, τη Σπάρτη, τον Ταΰγετο και την Καλαμάτα. radio936.blogspot.gr
Πρόστιμα ύψους 20.000 ευρώ συνολικά, και κατάσχεση πλήθους προϊόντων («μαϊμού), ήταν το αποτέλεσμα ευρείας επιχείρησης... για την πάταξη τού παρεμπορίου, που έγινε σήμερα σε ένα κατάστημα και μία αποθήκη, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σοφοκλέους.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), με την ενεργό συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και την κάλυψη τής Ελληνικής Αστυνομίας. Στο κατάστημα εντοπίστηκαν ρολόγια, παιχνίδια, μπρελόκ, κολόνιες, προϊόντα παραποίησης ή απομίμησης γνωστών επώνυμων σημάτων (Gucci, Seiko, Αnna Ritsi, ΒΜW, Mercedes, Giochi Perziosi κλπ). Επιτόπου κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν πάνω από 600 ρολόγια, 100 κολόνιες, 400 παιχνίδια και 500 μπρελόκ. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Στη δεύτερη αποθήκη έγινε έλεγχος και βρέθηκαν 14 μεγάλες κούτες με 1.300 συσκευασίες ηλεκτρονικών τσιγάρων, χωρίς συνοδευτικά έγγραφα και πιστοποιητικά ασφαλείας. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην κατάσχεσή τους και τα μετέφεραν σε χώρο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, επιβλήθηκε στον υπεύθυνο της αποθήκης πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ. Το ΣΥΚΑΠ, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, συνεχίζει τις επιχειρήσεις προς κάθε κατεύθυνση και υπενθυμίζεται ότι η συνδρομή των πολιτών, μέσα από καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520, είναι πολύτιμη.
Οι γιορτές πλησιάζουν και «Οι φίλοι του Παιδιού» προσκαλούν όσους επιθυμούν να παρευρεθούν στο 13ο Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Παζάρι τους στο HELEXPO PALACE, (Λεωφ. Κηφισίας 39).
Στο HELEXPO PALACE 30 Πρεσβείες ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε γεύσεις, μουσικές, ήθη και έθιμα Για μια ακόμη φορά, με την πολύτιμη συμμετοχή 30 Πρεσβειών, η έκθεση δίνει την ευκαιρία σε όλους να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις, μουσικές, ήθη και έθιμα των χωρών τους. Στο Παζάρι ο επισκέπτης θα βρει σπιτικές λιχουδιές, δώρα Χριστουγέννων, ρούχα, βιβλία, παιχνίδια και λαχνούς με πλούσια δώρα, καθώς επίσης και ιδιαίτερα αντικείμενα το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και την Κυριακή 25, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. «Γίνε και εσύ φίλος» στηρίζοντας το έργο των «Φίλων του Παιδιού».
Με αφορμή τις εκλογές της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στις 2 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο», Βασίλης Κορκίδης, καλεί τους Έλληνες εμπόρους να σταθούν δυναμικά δίπλα στη Συνομοσπονδία και να συμβάλουν στην προσπάθειά της.
Τονίζει πως τις δύσκολες ώρες οι Έλληνες έμποροι οφείλουν να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί, να διαφυλάξουν την επαγγελματική τους συνοχή και να πράξουν ότι είναι δυνατόν για να μην διαρραγεί η συνοχή της ελληνικής μεσαίας τάξης.
Συμπληρώνει επίσης ότι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προεκλογική περίοδος να επηρεάσει στο παραμικρό τη λειτουργία και τις διεκδικητικές προσπάθειες της Συνομοσπονδίας, αφού τα προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια και καθημερινά, ενώ απαιτούν εγρήγορση και συνεχή παρακολούθηση.
Μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης πως: «Έχοντας πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων και την εμπειρία των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση του Πρόεδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, θα θεωρήσω ιδιαίτερη τιμή να έχω την αποδοχή και την στήριξή σας να συνεχίσω την προσπάθεια που έχω ξεκινήσει.
Χρειάζομαι όμως την συμμετοχή και την βοήθεια όλων σας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος μια περίοδο με σειρά από τεράστιες προκλήσεις για το μέλλον της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχείρησης.
Είναι πίστη μου ότι ενωμένο το ελληνικό εμπόριο μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει και γι’ αυτόν το λόγο με πολλούς αξιόλογους συναδέλφους, από όλη την Ελλάδα, δημιουργήσαμε ένα νέο, διευρυμένο, ενιαίο συνδυασμό με την ονομασία «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο».
Παραμερίζοντας έτσι έμπρακτα κάθε πολιτική, κομματική και προσωπική τοποθέτηση επιλέξαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε μαζί για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου».
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» εντοπίσθηκαν σήμερα (15-11-2012) το πρωί, τρείς (3) αποθηκευτικοί χώροι σε πολυκατοικία στην οδό Γερανίου αριθ. 2 στην Πλατεία Ομονοίας με παραποιημένα προϊόντα.
Ειδικότερα, στις παραπάνω αποθήκες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -16.880-ζευγάρια γυαλιών ηλίου, τα οποία αποτελούν προϊόντα παραποίησης αυθεντικών ειδών γνωστών εταιρειών. Προανάκριση διενεργείται από το Τ.Α. Ομονοίας.
Στον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου 45 από 16-17 Νοεμβρίου
Αυτό που σας προτείνουμε σήμερα δεν είναι δωρεάν. Στο Παζάρι όμως μπορείτε να βρείτε ένα σωρό πράγματα σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Και το κυριότερο: βοηθάτε ανθρώπους που η ίδια η Αθήνα τους έχει σχεδόν αποκλείσει από τους δρόμους της. Την Παρασκευή 16/11 και το Σάββατο 17/11 το σωματείο Φάρου Τυφλών Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο ''Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος'' διοργανώνουν στο Μερόπειο Φιλανθρωπικό Ιδρυμα που βρίσκεται στον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου 45, Χριστουγενιάτικο Bazaar. Ελάτε να διαλέξετε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα σας από το Εργαστήρι Κεραμικής, το Τμήμα Κομποδετικής και το Τμήμα Πλεκτού του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Βιβλία, Διακοσμητικά, Χειροποίητα Δώρα που θα μετατρέψουν το Bazaar σε μικρό Μοναστηράκι σας περιμένουν στους πάγκους των ''Σκύλων Οδηγών'' για να σας βάλουν στην ατμόσφαιρα των εορτών. Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, από το 1946 που ιδρύθηκε είναι Σωματείο ΜΗ Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Ειδικώς Αναγνωρισμένο με βασικό σκοπό την στήριξη των ατόμων με προβλήματα όρασης σε μορφωτικό, ψυχαγωγικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όλες οι δραστηριότητες του έχουν σαν τελικό στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης (τυφλοί, νεοτυφλωθέντες και μερικώς βλέποντες). Το Ελληνικό Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με εταίρους όλους τους επίσημους φορείς της τυφλότητας, ένα Φιλοζωικό Σωματείο και μία Σχολή εκπαίδευσης σκύλων από το 2008 που ιδρύθηκε έχει σαν βασικό σκοπό την εκπαίδευση σκύλων οδηγών για τυφλούς και παράλληλα από το 2011 που ξεκίνησε η επίσημη έναρξη της εκπαίδευσης εκπαιδεύονται 6 άτομα ως εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές σκύλων οδηγών. Όλη η εκπαίδευση γίνεται εδώ στην Ελλάδα από Ολλανδό Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών τον κο Peter Lasaroms, ο οποίος έχει 25ετή εμπειρία στην εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών στην Ολλανδία. Ήδη βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης 4 κουτάβια και το 2013 θα έχουν ολοκληρώσει 2 κουτάβια την όλη εκπαίδευσή τους και θα παραδοθούν σε τυφλούς χρήστες.
Πηγή: www.lifo.gr
Η προσπάθεια αυτή διοργανώνεται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου Αστρους και το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα – Μουστού.
Η Γιορτή θα περιλαμβάνει τη δημιουργία κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά, την προβολή video για την ανακύκλωση, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους και άλλα πολλά.
Στο bazaar μας θα έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές χειροποίητες ανακυκλωμένες κατασκευές.
Θα υπάρχει επίσης ένα εικαστικό εργαστήρι όπου οι ενήλικες και τα παιδιά θα δημιουργήσουν διάφορα ανακυκλωμένα αντικείμενα, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να κερδίσει ο κόσμος πολλά δώρα στη λαχειοφόρο αγορά.
Κατά τη διάρκεια της Γιορτής μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες να φέρουν υλικά και αντικείμενα που ανακυκλώνονται τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κατασκευών διαφόρων χρήσεων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ
10:00 – 11:00: Προβολή video για τους μικρούς μας φίλους 11:00 – 14:00: Τραγούδια & Παιχνίδια με θέμα την ανακύκλωση 14:00 – 18:00: Ζωγραφική & Δημιουργία κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά
O Εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
σας προσκαλεί στο 9ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar που θα πραγματοποιηθεί
στο εθελοντικό του εργαστήρι που βρίσκεται στον 4ο όροφο
του χώρου των γραφείων του στην Πάτρα και στην οδό Όθωνος Αμαλίας 83
(μεταξύ Φιλοποίμενος και Γούναρη), από Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 έως και Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 καθημερινά 10:00-22:00
Οι εθελόντριες του οργανισμού, στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν οικονομικά το έργο του, έφτιαξαν με πολύ μεράκι και αγάπη διάφορα χειροτεχνήματα !!!!
Ενισχύστε και εσείς το έργο του Χαμόγελου του Παιδιού, φέτος τα Χριστούγεννα, αγοράζοντας τα Δώρα για εσάς, την οικογένεια σας και τους φίλους σας!
Σας περιμένουμε …
Τα παιδιά περιμένουν από σας !
Από μας !
Από όλους μας !!!
Στις λαϊκές της Πατρας ακμαζει το παραεμποριο με απουσες ολες τις αρχες. Συγκεκριμενα στην λαικη της... Τεταρτης βλεπεις αλλοδαπους να πωλουν διαφορα αντικειμενα σε γνωση των αρχων, αφου απουσιαζουν. Να σταθμευουν οχηματα σε κιτρινη διαγραμμιση επι της Ιεροθεου κανοντας δυσκολη την κυκλοφορια, μη μπορωντας να στρίψει το λεωφορειο της γραμμης, ενω η δημοτικη αστυνομια Πατρας αδιαφορεί. Απουσιαζει συστηματικα. Ποιος θα επεμβει;; Αναγνώστης
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας πλανόδιοι μικροπωλητές της Ξάνθης στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κου Φώτη Καραλίδη, ζητώντας τη στήριξή του στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
33 πλανόδιοι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης βρίσκονται ένα βήμα πριν χάσουν τις άδειες τους, τις οποίες δεν μπόρεσαν να θεωρήσουν καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν φορολογική ενημερότητα από τη Δ.Ο.Υ. Ξάνθης λόγω συσσωρευμένων οφειλών.
Όπως ανέφεραν οι ίδιοι, στη συζήτηση σε έντονο τόνο που είχαν με τον κ. Καραλίδη, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αυτά που τους έχουν φέρει σήμερα σε αυτή τη θέση και ζητούν από την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες να δείξουν επιείκεια.
Το ζήτημα της οριστικής ανάκλησης των 33 αδειών συζητείται την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και οι πλανόδιοι μικροπωλητές ζήτησαν από τον κ. Καραλίδη να εισηγηθεί σιωπηρή παράταση για τρεις μήνες, ώστε να μπορέσουν μέσα στο διάστημα που μεσολαβεί, και κατά τη διάρκεια κυρίως των εορτών των Χριστουγέννων, να μαζέψουν τα χρήματα ώστε να τακτοποιηθούν φορολογικά και να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των αδειών τους.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι τόνοι ανέβηκαν με τους πλανόδιους να αναφέρουν μεταξύ άλλων πως θα απευθυνθούν ακόμη και σε τοκογλύφους ώστε να βρουν τα απαραίτητα χρήματα για να μην χάσουν τις άδειες τους. «Δεν είναι μόνο 33 άδειες, αλλά είναι περίπου 200 άτομα που τρώνε ψωμί από αυτές τις άδειες γιατί μιλάμε για οικογένειες που ζούνε αποκλειστικά από αυτό» ανέφερε ένας εκ των μικροπωλητών, απευθυνόμενος στον κ. Καραλίδη που έκανε λόγο για “μειοψηφία”.
Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης σε τεταμένο κλίμα αποφασίστηκε από πλευράς των μικροπωλητών να καταθέσουν εγγράφως τα αιτήματά τους ώστε αυτά να διαβιβαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ από τον κ. Καραλίδη, ωστόσο οι μικροπωλητές στο σύνολό τους δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι από την έκβαση της συζήτησης καθώς απαίτησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης να δεσμευτεί για δραστικές παρεμβάσεις από πλευράς του ώστε να δοθεί η χρονική παράταση που ζητούν. Παράλληλα αποφασίστηκε οι μικροπωλητές να δώσουν το παρών και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη ζητώντας να παρθεί μια συλλογική απόφαση για όλες τις Π.Ε. της ΑΜΘ που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Ευκαιρία για βόλτα....με σύνθημα "φάτε μάτια ψάρια". Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου ξεκίνησε... από το Σάββατο, το παζάρι στον κόμβο του Κουβαρά, που αποτελεί πλέον θεσμό προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. Λόγω της κρίσης οι άνθρωποι αναζητούν τέτοιες διεξόδους ψυχαγωγίας και χαλάρωσης και η εμποροπανήγυρη είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κόσμο να διασκεδάσει και να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητα, κάτι που...δεν απαλύνει τον πόνο των εμπόρων, καθώς όπως σημειώνουν, ο κόσμος δεν ξοδεύει και περιορίζεται μόνο στις βόλτες ...άντε και λίγο χαλβά για το καλό. Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή των εμπόρων είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ το παζάρι αναμένεται να παραμείνει για 10 ημέρες.
Λίγο πριν φύγουν από την Εμποροπανήγυρη Συκέας Μολάων και οι τελευταίοι συνάδελφοι κάποιος βραδινός αλλά και καθυστερημένος επισκέπτης δεν έχασε την ευκαιρία να αγοράσει τζην που πρόσφερε συνάδελφος σε τιμή ευκαιρίας. Πέταξε τα ρούχα του και έκανε το διάδρομο δοκιμαστήριο. Από την πολύ χαρά του δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και για να προλάβει να αγοράσει πριν μαζέψει και τα τελευταία εμπορεύματα ο συνάδελφος, γδύθηκε ...φόρα παρτίδα
Ένα ολόκληρο χωριό έμεινε ξάγρυπνο χθες τη νύχτα, ετοιμάζοντας τα ... κατακτήσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτό της μεγαλύτερης σαλάτας του κόσμου. Οι γυναίκες της Αγίας Βαρβάρας που συμμετείχαν καθολικά στην προσπάθεια του χωριού να εξασφαλίσει περίοπτη θέση στο βιβλίο Γκίνες
έκοψαν τρεις τόνους λάχανο, ενώ οι άντρες σχεδίασαν το αποψινό παραδοσιακό γλέντι που θα συνοδέψει την εκδήλωση.
Το φιλόδοξο εγχείρημα της τεράστιας λαχανοσαλάτας που στόχο έχει να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ και να κερδίσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες παίρνει σάρκα και οστά. Για τη σαλάτα θα χρησιμοποιηθούν ντόπια φυσικά προϊόντα και θα έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα όσο δηλαδή και το μήκος του χωριού. Η ιδέα άρχισε να συζητιέται πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν κάτοικοι αναζητούσαν κάποιο τρόπο ώστε να αναδείξουν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του χωριού της Αγίας Βαρβάρας.
Αυτά δηλαδή της γεωγραφικής θέσης του χωριού (Κέντρο της Κρήτης), του μήκους του χωριού, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό του και τρίτο χαρακτηριστικό, τα ντόπια παράγωγα προϊόντα με κύριο, το ντόπιο Αγιοβαρβαρίτικο λάχανο. Η ιδέα της επίτευξης του Ρεκόρ θα πετύχει σίγουρα το στόχο ανάδειξης των παραπάνω χαρακτηριστικών, αλλά συγχρόνως θα βοηθήσει πολύ και στο βασικό στόχο που έχει θέσει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος για την ενδυνάμωση της ομαδικότητας ανάμεσα στους κατοίκους.
Κάνοντας μια βόλτα στα Πάκια Λακωνίας ανακαλύψαμε έναν παλιό συνάδελφό μας, μάχιμο της ζωής ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του μικροπωλητή από το 1957 έως και το 1983, ηλικίας πια 75 χρόνων,ο οποίος εργάστηκε σε όλες τις Εμποροπανηγύρεις της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στη Τεγέα, Σκάλα και Μυστρά. Από το στόμα του κ. Μάκη Μιχελάκου (βλέπε φωτο) μεταξύ των διαφόρων αφηγήσεων για τις συνθήκες των Εμποροπανηγύρεων ανακαλύψαμε πως οι τότε διαστάσεις των παραπηγμάτων ήταν 8μ. μήκος χ5μ.βάθος!! Όσα δε αφορούν το φωτισμό, αυτός γινόταν αποκλειστικά με λάμπες λουξ. Καλή δύναμη κ. Μάκη!!
Ένα ξεχωριστό παζάρι που ξυπνά αναμνήσεις και φέρνει συγκίνηση, διοργανώνεται αυτή τη Κυριακή στην Πλατεία Κοτζιά, από το CAMP Contemporary Art Meeting Point
Στα πλαίσια της έκθεσης «Αντι-Κουλτούρα, Η ανάδυση ενός νέου κοινωνικού υποκειμένου 1983-2012» το CAMP! οργανώνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 στις 16:00 μ.μ. παζάρι περιοδικών και fanzines στο πεζοδρόμιο που εφάπτεται της Πλατείας Κοτζιά. Τα περιοδικά και οι «φανζίνες» συγκρότησαν έναν χάρτινο αυτοσχέδιο στόλο που μετέφερε ιδέες και απόψεις, πολεμικές, κόμικ αλλά και εικονοκλαστικό χιούμορ στο «κοινωνικό αρχιπέλαγος», προσδιορίζοντας ένα διαφορετικό αξιακό πλαίσιο επικοινωνίας. Όσοι από εσάς έχετε στην αποθήκη σας τέτοιο υλικό, φέρτε το την Κυριακή. Ανταλλάξτε το, πουλήστε το στην τιμή που επιλέγετε ή χαρίστε το. Δώστε του την ευκαιρία να ξαναζήσει συζητώντας για τις συνθήκες που το γέννησαν. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Διάρκεια έκθεσης: 22.10 – 20.11.2012 Ώρες λειτουργίας της γκαλερί: Δευτέρα-Κυριακή 14:00-21:00 CAMP Contemporary Art Meeting Point Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά, Αθήνα Τηλ: 210 3247679 info@campoint.gr www.campoint.gr
Απέφυγε λέει τους μεσάζοντες ο Δήμος Ναυπακτίας στην Εμποροπανήγυρη της πόλης η οποία τελείται ενόψει της εορτής του Αγίου Δημητρίου( 26 Οκτώβρη-02 Νοέμβρη) και όλοι γελάνε!!! Οι μεσάζοντες τύπου... συζύγου ΕΥΑΣ πωλούσαν τις θέσεις στη τιμή των 520 ευρώ εκάστης, ο δε Δήμος που τους παραγκώνισε και πανηγυρίζει πωλούσε στην τιμή των 650 ευρώ καταφέρνοντας το παζάρι να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο στο Κοσσυφοπέδιο Ιδού η ανακοίνωση που μοίραζαν οι υπάλληλοι του Δήμου:
Αγιασμός από το Συνδικάτο Μικροπωλητών την Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2012 στην καθιερωμένη Εμποροπανήγυρη Συκιάς Μολάων και οι καταναλωτές έδειξαν την ένθερμη υποστήριξή τους από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης.
Στην προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του ο Δήμος Ερμιονίδας συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την Γιορτή Ελιάς & Ελαιόλαδου καθιερώνοντας τον καινούργιο θεσμό.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κρανίδι στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2012 με σκοπό την επαφή και αναβίωση της πλούσιας αγροτικής παράδοσης που διαθέτει η Ερμιονίδα, την ανάδειξη μνημείων που σχετίζονται με την ελιά, την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελιάς στην ιστορία και στην οικονομία της περιοχής και βέβαια την προώθηση του τοπικού ελαιολάδου του Δήμου Ερμιονίδας.
Το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο με την ονομασία ΠΟΠ (1996) Κρανιδίου Αργολίδος, παράγεται από τις ντόπιες ποικιλίες ελιάς Μανάκι και Κορωνέϊκη και φημίζεται για το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα του, την γλυκόπικρη γεύση και τον τρόπο επεξεργασίας του (σε φυγόκεντρα ελαιοτριβεία).
Στο πλαίσιο της Γιορτής Ελιάς & Ελαιόλαδου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία με θέμα «Το μέλλον της καλλιέργειας, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της Ελληνικής Ελαιοκομίας» (3/11), ενώ στις 4/11 το εορταστικό κομμάτι περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και ποικιλία τοπικών εδεσμάτων με βάση το ελαιόλαδο της Ερμιονίδας. Καλή ιδέα ακόμη και για μια αυθημερόν εκδρομή όπου θα γευτείτε τα τοπικά προϊόντα και θα απολαύσετε τις ομορφιές της Ερμιονίδας.
150 χρόνια ιστορίας Η εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου είναι θεσμός που ακολούθησε εξελικτική πορεία στη διαδρομή του χρόνου. Σιγά-σιγά στήθηκε το σκηνικό της, δεδομένου ότι η Ναύπακτος κατείχε και κατέχει κομβική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με τη διασταύρωση συγκοινωνιακών αρτηριών και με το λιμάνι της παλαιότερα. Η επιλογή του χρόνου τέλεσής της, η 26η Οκτωβρίου, δεν είναι τυχαία. Συνδέθηκε με την εορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου και εξαρχής καθιερώθηκε ως «Επαχτίτικο Παζάρι». Σε αγρό στην περιοχή Κεφαλόβρυσο εγκαθίσταται για πρώτη φορά η Εμποροπανήγυρη τον Οκτώβριο του 1867, γράφοντας έκτοτε ιστορική διαδρομή 150 περίπου χρόνων μέχρι σήμερα. Τα ιστορικά, λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία, αλλά και τα ευτράπελα που καταγράφονται στην υπεραιωνόβια διαδρομή του Παζαριού της Ναυπάκτου, αλιεύσαμε από το βιβλίο των Γιάννη Βαρδακουλά, Θωμά Παναγιωτόπουλου και Γιάννη Χαλάτση, με τίτλο «Το Επαχτίτικο Παζάρι». Tο ιστορικό… Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 18 Απριλίου 1829, εγκαταστάθηκαν σ' αυτή οικογένειες Σουλιωτών, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Νικολού Τζαβέλλα, ο οποίος με τον νεότερο αδελφό του Κίτσο διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την απελευθέρωσή της. Για την εποίκιση αυτή των Σουλιωτών στην πόλη ακολούθησαν μακρές συζητήσεις και αποφάσεις, λόγος ίσως για τον οποίο, πιεζόμενοι και από την ανάγκη, προχώρησαν μόνοι τους στην αυτοδίκαιη κατάληψη εθνικών κτημάτων, για την αποκατάστασή τους, με αποτέλεσμα διενέξεις με τους ντόπιους κατοίκους και παρατεταμένη απειλή εμφύλιας σύγκρουσης. Έτσι, ο Νικολός Τζαβέλλας, αργότερα δήμαρχος του Δήμου Ναυπακτίδος, βρέθηκε, να έχει στην κατοχή του, μεταξύ των άλλων, και ένα αγρό, στη θέση Κεφαλόβρυσο, έκτασης μέχρι εννέα στρεμμάτων. Σ' αυτό το χώρο εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά η Εμποροπανήγυρη τον Οκτώβριο του 1867, όπως το πληροφορούμεθα από την αναφορά του ιδίου δημάρχου προς το Υπουργείο. Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να ομολογούν, πώς συστήθηκε η Εμποροπανήγυρη. Στο αρχείο του Δήμου Ναυπάκτου υπάρχουν στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι, με το κανονιστικό διάταγμα της 22 Σεπτεμβρίου 1888, που το συνυπογράφουν με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών Χ. Τρικούπη και οι Γ. Θεοτόκης, Δ. Βουλπιώτης, Σ. Δραγούμης και Π. Μανέτας καταργήθηκε η Εμποροπανήγυρη και ακόμη ότι, μετά από αίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου ανασυστήθηκε αυτή με το Διάταγμα της 13/9/1959 . Κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα 1888 - 1959 και για μερικά χρόνια επιβεβαιώνεται η μη τέλεση της Εμποροπανήγυρης, κατά το πλείστον στις πολεμικές περιόδους, ιδιαίτερα δε κατά τα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής 1941 - 1945. Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά το 1918, λαμβάνοντας υπόψη την επείγουσα διαταγή του Υπουργείου Εσωτερικών, ματαίωσε για λόγους υγείας την Εμποροπανήγυρη της χρονιάς εκείνης, από την επιδημία της γρίπης. Η Εμποροπανήγυρη ήταν συνδεμένη με την εορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, ότι από την έναρξή της, ως χώρος τέλεσής της, είχε καθιερωθεί ο στον ανατολικό οικισμό της πόλης κείμενος και μετέπειτα πλατεία Τζαβελλαίων αγρός, ενώ από το 1996 μεταφέρθηκε ανατολικότερα και μάλιστα στις δύο όχθες του χειμάρρου Σκα, και από το 1999 στη διαμορφωμένη από προσχώσεις έκταση στο ανατολικό τμήμα του Γριμπόβου και πλησίον στις εκβολές του Σκα, που έχει κατάλληλα διαμορφωθεί με τη φροντίδα του Δήμου. Την ευθύνη για την οργάνωση της Εμποροπανήγυρης έχει, από την ίδρυσή της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην αρχή ο Δήμος Ναυπακτίδος, στον οποίο υπάγονταν, εκτός από την πόλη, και τα γύρω χωριά, αργότερα η Κοινότητα Ναυπάκτου, εκεί στα χρόνια του Μεσοπολέμου, και τώρα ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι προετοιμασίες για το πανηγύρι… Οι προπαρασκευαστικές εργασίες άρχιζαν αρκετές ημέρες πριν την έναρξη. Η εξεύρεση του αναγκαίου χώρου, η κατασκευή της παράγκας και η μεταφορά των εμπορευμάτων απαιτούσαν το σχετικό χρόνο. Τότε η μεταφορά γινόταν με το πλοίο της γραμμής, που περνούσε δυο-τρεις φορές την εβδομάδα ακολουθούσε η εκφόρτωση σε καΐκια και στη συνέχεια η εκφόρτωση στην αποβάθρα και η μεταφόρτωση, κι από εκεί οι μεταφορτώσεις στα κάρα για να καταλήξουν στον προορισμό τους. Όλες αυτές οι γραφικές εικόνες έχουν εκλείψει. Και όλο αυτό το προ- πανηγυριώτικο χρονικό διάστημα ο πληθυσμός της πόλης παρακολουθούσε τη συνεχιζόμενη εορταστική αλλαγή, ιδιαίτερα μάλιστα οι νέοι που, μη έχοντες καμία άλλη ψυχαγωγία, συνωστίζονταν στο χώρο της πανήγυρης όπου η σκοποβολή, η λοταρία και κάποια γλυκίσματα -συνήθως το μαλλί της γριούλας και τα κοκοράκια της κανέλλας στο καλαμάκι- έδιναν συνήθως τα βράδια τον εορταστικό τόνο πριν ακόμη απ' την επίσημη έναρξη της Εμποροπανήγυρης, που τη φώτιζαν οι κρεμασμένες λάμπες και οι ασετιλίνες. Ύστερα και οι ντόπιοι, οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια τους, γυάλιζαν τα χαλκώματα, άσπριζαν τις αυλές, έστρωναν το σπίτι ρε τα χειμωνιάτικα «κιλίμια» και τους διαδρόμους και τις σκάλες ρε τα στενόμακρα, πλουμιστά κουρέλια, κρεμούσαν στους τοίχους τις «πάντες», ετοίμαζαν τα γλυκά τους -σταφύλι του κουταλιού με αρμπαρόριζα, κυδώνι, αμύγδαλο κομμένο, το ρεβανί και τον καθιερωμένο για τα παιδιά χαλβά του κουταλιού- έβγαζαν από τις ντουλάπες τα χειμωνιάτικα ενδύματα, γιατί συνήθως άρχιζαν οι βροχές και τα πρώτα κρύα. Τις ημέρες του Παζαριού όλα τα σπίτια της πόλης γιόρταζαν, με ανοιχτές τις πόρτες, «με στρωμένο τον καναπέ και το γλυκό στην κούπα», όπως το απεικονίζει ο στίχος του επαχτίτη ποιητή Γ. Αθάνα. Η Ζωοπανήγυρη… Η ζωοπανήγυρη, άγνωστο από πότε, μεταφέρθηκε στην περιοχή του Γριμπόβου, όπου και την ακολούθησαν οι μικροπωλητές των απαραίτητων για τα νέο- αγοραζόμενα μεγάλα ζώα, όπως σαμάρια, καπίστρια, γκέμια, παρωπίδες, σέλες κ.λ.π. Ξεκινούσαν από τα γύρω συνήθως χωριά με τα ζώα τους, για να είναι νωρίς στο Παζάρι, σέρνοντας τ' άλογα, τα μουλάρια, τα γαϊδούρια, τα βόδια και οδηγώντας τα ρε λίγο χόρτο, τριφύλλι ή καλαμπόκια που κρατούσαν. Έρχονταν ακόμη οι ζωέμποροι κι οι χασάπηδες, που ακροβολίζονταν στις εισόδους της πόλης, για να δουν το εμπόρευμα και να καθορίσουν, κατά το πλήθος της προσφοράς, τις τιμές. Δεν ‘λείπαν ποτέ οι «τσαμπάσηδες», που καβάλα στο άλογό τους έσερναν τα άλλα δεμένα στη σειρά. Ήταν αυτοί επαγγελματίες έμποροι κυρίως αλόγων, που περιποιημένα στη χαίτη και την ουρά τα παρουσίαζαν για να πείσουν ή να παραπλανήσουν τον αγοραστή. Πολλές φορές η παραπλάνηση γινόταν με ισχυρά ναρκωτικά, όταν τα ζώα ήταν άγρια ή με καυτηρίαση των δοντιών με νιτρικό άργυρο, για να κρύψουν την ηλικία τους. Δεν έλειπαν ακόμη οι «τσασίτηδες», ειδικοί για την κλάση του αλόγου και την ηλικία του, που με πολλούς τρόπους απέκρυπταν οι πωλητές. Τα μικρά ζώα, αρνιά, κατσίκια αγοράζονταν σε μεγάλες συνήθως ποσότητες από χονδρεμπόρους της Πάτρας και της Αθήνας. Κατά τη μεταφορά τους έπρεπε να φορτωθούν στα καΐκια, για να διαπεραιωθούν στην απέναντι ακτή. Κατά τη φόρτωσή τους, καθώς αυτά αντιδρούσαν να περάσουν τον «πόντε» του καϊκιού, εξελίσσονταν σκηνές απείρου κάλους, καθώς οι ναυτικοί βιάζονταν να τα φορτώσουν... Τη φθίνουσα αυτή πορεία της ζωοπανήγυρης ακολούθησαν και τα με αυτή συνδεμένα επαγγέλματα, που έχουν πια χαθεί. Η Θρησκευτική Άποψη… Όλες αυτές τις προεόρτιες ημέρες, οι ντόπιοι περνούσαν από την εκκλησία του Πολιούχου, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τον καθαρισμό και το στολισμό. Ο νεωκόρος, υπεύθυνος αυτός για την καθαριότητα, προκαλούσε. με διάφορους τρόπους την άμιλλα των παιδιών, για να λάμπουν τα μανουάλια, τα καντήλια και όλα τα ιερά σκεύη του ναού, ενώ απ' την παραμονή το πρωί η μακαρίτισσα Μαρία του Βουτσινά, με τις φίλες της στόλιζαν το Εικονοστάσι του Αγίου και το τέμπλο με λουλούδια, που έφερναν τα παιδιά απ' τους κήπους των σπιτιών καθώς και την είσοδο του ναού με μύρτα. Άστραφτε το δάπεδο του ναού με τη φροντίδα του καντηλανάφτη Γιώργου Φαναρά -το επίθετο του ήταν Αλεξανδρόπουλος- και της γυναίκας του της κυρά Αρετής. Εκεί που είναι τώρα το Ιερό, ήταν στο ισόγειο του παλαιού ναού το εργαστήρι, όπου ο κυρ Γιώργος έφτιαχνε τα κεριά, λειώνοντας σ' ένα καζάνι τα μισό -καμένα, για να υπάρχει επάρκεια τις ημέρες εκείνες για τους κατοίκους της πόλης και τους πανηγυριστές, που ήθελαν ν' ανάψουν το κερί ή τη λαμπάδα τους στη χάρη του Αϊ Δημήτρη. Κατά τις 10 η ώρα, το πρωί της παραμονής, άρχιζε η κωδωνοκρουσία. Ο ναός, τζαμί στα χρόνια της οθωμανικής κατοχής, καθιερωμένος μετά την απελευθέρωση, ενδυνάμωνε το θρησκευτικό συναίσθημα, με τις παλαιές εικόνες, που απέπνεαν τη μυσταγωγία του θείου, με το ημίφως που βασίλευε στο εσωτερικό του, με τα αναμμένα στο τέμπλο καντήλια του λαδιού, που η φλόγα τους αναβοσβήνοντας συντηρούσε το συναίσθημα της ψυχικής και πνευματικής αφοσίωσης. Μια εκκλησία, στην οποία κύματα - κύματα εισέρχονταν οι πιστοί σε κείνο το πραγματικό αδιαχώρητο, με τη συμμετοχή των ιερέων όλων των εκκλησιών της πόλης, που την ημέρα αυτή δεν λειτουργούν. Κι ύστερα η λιτανεία της ιερής εικόνας του Αϊ Δημήτρη, με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων και προπορευόμενα όλα τα λάβαρα και τη μουσική. Σε δυο -τρεις στάσεις ανέπεμπε ο ιερός κλήρος τις δεήσεις. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας πραγματοποιούνταν τα ταξίματα. Το καθιερωμένο τάξιμο ήταν ή μία πολύ μεγάλη λαμπάδα, που την άναβαν μπρος στην εικόνα του Αγίου, σε εκδήλωση ευχαριστίας για την απόκρουση κινδύνου ή τη διάσωση από ασθένεια ή και την επάνοδο μετά μακρά απουσία, ή το ζώσιμο της εκκλησίας. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, ο ταμένος, δένοντας ένα κέρινο κουβάρι στην πόρτα, έφερνε γύρω την περίμετρό της, ανάλογα με πόσες φορές είχε ταχθεί, παραδίνοντας στο τέλος το κέρινο αυτό κουβάρι στο παγκάρι με τους επιτρόπους. Προς το τέλος της λειτουργίας, τοποθετούσαν τ' αβάφτιστα παιδιά ανάλογα, τ' αγόρια μπροστά στην εικόνα του Χριστού, τα κορίτσια στην εικόνα της Παναγίας και ο ενδιαφερόμενος να γίνει «νουνός» άφηνε πάνω στο παιδί το μαντήλι του, στο οποίο είχε δέσει ένα χρηματικό ποσό, δείγμα αυτό ανάληψης του μυστηρίου της βάπτισης. Η βάπτιση γινόταν ομαδική, στην πρώτη κολυμβήθρα των αγοριών και στη δεύτερη των κοριτσιών. Στο τέλος της λειτουργίας ο ιερέας σήκωνε το «ύψωμα» από τη λειτουργιά του εορτάζοντα και μνημόνευε το όνομα του, «υπέρ υγείας και μακροημερεύσεώς» του, ενώ ορισμένοι καλούσαν στο σπίτι τον ιερέα, για το «ύψωμα». Όλη την εβδομάδα της Εμποροπανήγυρης η εκκλησία του Αϊ Δημήτρη παρέμενε ανοιχτή, απ' το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, γιατί και οι επισκέπτες του Παζαριού περνάν πρώτα από την εκκλησία, για να προσευχηθούν και ν' ανάψουν το κερί της παράκλησης και της ευχαριστίας στον Αφέντη Αϊ Δημήτρη. Βόλτα στο παρελθόν… Η Εμποροπανήγυρη άρχιζε από το κέντρο της πόλης, όπου στα νοικιασμένα για τις λίγες ημέρες του Παζαριού μαγαζιά, οι έμποροι της Θεσσαλίας και της Αράχωβας του Παρνασσού είχαν απλωμένη και κρεμασμένη την ποικιλόχρωμη πραμάτεια τους: κουβέρτες, βελέντζες, σαΐσματα, πάντες, χράμια, υφαντά χαλιά, ενώ, προχωρώντας οι τσαγκάρηδες είχαν απλωμένα και κρεμασμένα, μέσα και έξω από το μαγαζί παπούτσια, προοριζόμενα για τους κατοίκους των γύρω χωριών, όπως αρβύλες και βλαχοπάπουτσα με προεξέχουσες στις σόλες και τα τακούνια, πρόκες. Κι όσο προχωρούσε κανείς συναντούσε με ίδια εμπορεύματα μαγαζιά, που εναλλάσσονταν με εκείνα υφασμάτων κυρίως βαμβακερών ή άλλων με μαντλότα, κάπες αδιάβροχες από τραγόμαλλο, τσουράπια, σκούφιες... Φθάνοντας στο Κεφαλόβρυσο και ιδιαίτερα στις παράγκες της πλατείας, που προς το τέλος της κυριαρχούσαν τα γυαλικά και τα μαχαιροπήρουνα. Μπροστά στις παράγκες έστεκαν οι πωλητές που διαλαλούσαν τα εμπορεύματα, τη ποιότητα και τις φθηνές τιμές, σκαρώνοντας διάφορα τετράστιχα. Στο βορεινό μέρος της πλατείας, προς τη λίμνη, που σήμερα δεν υπάρχει, διάφορα αγροτικά προϊόντα κάστανα, καρύδια, μύγδαλα και λογής - λογής βότανα, που θεράπευαν τα πάθη... Σ' αυτή την περιοχή ήσαν εγκατεστημένοι, συνήθως πρόχειρα, οι χαλκιάδες με απλωμένη την πραμάτεια τους: τσαπιά, τσάπες, κασμάδες, σκαλι-στήρια, κοσιές, τσεκούρια, χαντζάρια κλπ. Οι χαλκιάδες απ' τα Σάλωνα, την Άρτα, τα Γιάννινα και το Καρπενήσι έδιναν κάθε χρόνο το «παρών». Η διασκέδαση… Ανατολικότερα προς τη σημερινή πλατεία Οξύλου, στην ίδια πάντα θέση οι αθίγγανοι με τις πολύχρωμες φορεσιές των γυναικών και τα τσεμπέρια στο κεφάλι, που πάσκιζαν να βρουν τις αφελείς και ευκολόπιστες, για να τους πουν τη μοίρα τους στα χαρτιά και τις ρυτίδες της παλάμης, με απλωμένο το εμπόρευμα από μύλους του καφέ, σήτες, κόσκινα και καλάθια λογιών - λογιών, για την μπουγάδα και τον τρυγητό. Δεν έλειπε φυσικά η πιο ενδιαφέρουσα παρουσία του αθίγγανου με τη μαϊμού, που χόρευε αναπηδώντας σ' ένα στύλο, ούτε και η παρουσία της αρκούδας, που άλλοτε χόρευε στα δυο πισινά της πόδια, άλλοτε να μιμείται, κατά τα παραγγέλματα, την κοπέλα, που μπροστά σ' ένα καθρεφτάκι φτιαχνόταν για να συναντήσει το γαμπρό και όλα αυτά βέβαια έναντι κάποιου φιλοδωρήματος του φιλοθεάμονος κοινού... Δεν έλειπαν ακόμη από το Παζάρι τα τυχερά παιχνίδια: Οι λοταρίες, που έπαιζε κανείς στα χρώματα των αριθμών άσπρα και μαύρα, και στους αριθμούς 1, 2, 3, 4, ανάλογα που ποντάριζε κανείς και που σταματούσε ο περιστρεφόμενος δείκτης, που ο λοταριτζής είχε τη δυνατότητα να κατευθύνει με κρυφές επεμβάσεις στην επιφάνεια της λοταρίας, παίζονταν χρήματα, κουτιά με λουκούμια, με τσιγάρα και ρολόγια, εξ ου και το λεγόμενο «το πήρε ο βλάχος το ρολόι, το πήρε και το κομπολόι», που κέρδισε μόνο ο αβανταδόρος, παίκτης πάντα της λοταρίας... Ύστερα το τυχερό παιχνίδι της «φακής», που έπρεπε ο παίχτης να βάλει στην τρύπα τη φακή, για να κερδίσει, και το παιχνίδι του «Παπά», στο οποίο έπρεπε να βρεις το φάντη ανάμεσα στα τραπουλόχαρτα που σκόρπιζαν λέγοντας «εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς, που είναι ο παπάς;» ο παπάς που ήταν πάντα άφαντος, εκτός αν το παιζόμενο ποσό ήταν μικρό, για να προσελκυστούν πελάτες. Στην ίδια περιοχή ήταν τα σκοπευτήρια, με κέρδος γλυκά ή τσιγάρα, και οι κρίκοι, που, αν έμπαιναν στο λαιμό της μπουκάλας με το ποτό, την κέρδιζες, πολύ δύσκολα όμως. Και δεν έλειπαν από το παζάρι μας οι διάφοροι ξένοι επαίτες, που έβρισκαν πρόσφορο έδαφος τις πανηγυριώτικες ημέρες Τις πανηγυριώτικες ημέρες κατέφθανε κι άρχιζε αμέσως τις παραστάσεις κάποιος καραγκιοζοπαίκτης, που μέρα με τη μέρα εξαντλούσε το ρεπερτόριο του. Ο ντελάλης γνωστοποιούσε την έναρξη της παράστασης, συνήθως σε κάποια μεγάλη σάλα, όπου στηνόταν το πανί. Ήταν μερακλήδες οι καραγκιοζοπαίκτες εκείνου του καιρού, καλλίφωνοι στα τραγούδια τους, που κάποιος Βοηθός σιγοντάριζε συνήθως με το μαντολίνο του. Μια χρονιά διαλαλούσαν μέρες το έργο «Ο Καραγκιόζης και το κανόνι». Πράγματι, στη βραδινή παράσταση έσκασε το κανόνι στα χέρια του ατρόμητου καραγκιόζη, που ο αντίλαλος του ακουγόταν και την άλλη μέρα στην οδό Μεζεδίων, καθώς νύχτα - νύχτα εγκατέλειψαν την πόλη, αφήνοντας απλήρωτο το χρέος τους στον ταβερνιάρη, όπου έτρωγαν... Ένα μικρό θεατράκι συνήθως δεν έλειπε, παρουσιάζοντας με τον ολιγομελή του θίασο ασύνδετες μεταξύ τους σκηνές από επιθεωρήσεις με κάποια νέα τραγουδίστρια, για κράχτη... Στα χρόνια του μεσοπολέμου, οι αδελφοί Γιάννης και Κώστας Καρανικόλας, αδέλφια από την Αράχωβα Ναυπακτίας, στέριωναν το δικό τους θέατρο στην πλατεία Φαρμάκη -περιφραγμένο και με καθίσματα και σκηνή- που παρουσίαζε τις επιθεωρήσεις του με τη συμμετοχή και παλιάτσων με τα αυτοσχέδια έξυπνα πειράγματά τους. Ο Γιάννης, ένας γεροδεμένος νέος, ακινητοποιούσε κατά τη νυχτερινή παράσταση τα δεμένα απ' τα μπράτσα του δυο αυτοκίνητα, που βούιζαν οι μηχανές τους από το πολύ γκάζι, και τράνταζαν τον τόπο, ενώ στην πραγματικότητα οι δύο ρόδες, που είχαν την κίνηση, δεν ακουμπούσαν στο έδαφος. Πιο πέρα, προς το Κεφαλόβρυσο, ήταν το «Πανόραμα», προάγγελος του κινηματογράφου. Είχε από κάθε πλευρά της υπερυψωμένης κατασκευής του, τρεις θέσεις, κάθε μία αντί δύο δραχμών, μ' ένα στρογγυλό γυαλί απ' το οποίο έβλεπες τις φωτογραφίες, που γύριζε μ' ένα μοχλό ο πανοραματζής, με τα ωραία ανέκδοτα: «Και τώρα βλέπετε τη Σμύρνη, όπως ήταν πρώτα, και τώρα στις φλόγες... Και τώρα, προσέξτε, βλέπετε επίθεση Αράβων, εν μέσω της νυκτός κατά του Μαυροβουνίου». «Δεν βλέπω τίποτα, μπάρμπα», αναφωνούσε ο μικρός, γιατί φαίνεται δεν είχε το Πανόραμα άλλες φωτογραφίες. Κι εκείνος, άνθρωπος της πιάτσας, συνέχιζε: «Τι να δεις, μικρέ. Μαύρο το βουνό, μαύροι οι Αράπηδες, μαύρη - πίσσα η νύχτα τίποτε δεν φαίνεται». Και η παράσταση είχε τελειώσει... Δεν έλειπε ποτέ από τις πανηγυριώτικες ημέρες και ο γνωστός «φιδάς», που κρατώντας στα χέρια του και στην αγκαλιά του διάφορα φίδια, προσπαθούσε να προσελκύσει αγοραστές για τη «φιδόσκονή του». Στο Κεφαλόβρυσο, προς τα ανατολικά, όπου περίπου η σημερινή πλατεία Οξύλου, ήσαν εγκατεστημένα άλλα θεάματα: «Ο γύρος του Θανάτου» με τη μοτοσυκλέτα όπου έπρεπε να περιμένεις μέχρι που να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός θεατών για να πραγματοποιηθεί ο γύρος· το «κλουβί με τα φίδια» και κάποια χρονιά «Η άγρια γυναίκα της Αφρικής». Τα καΐκια στο λιμάνι πηγαινοέρχονταν στις απέναντι ακτές του Μωριά μεταφέροντας επισκέπτες, που δεν έχαναν την ευκαιρία ν' απολαύσουν την «γουρνοπούλα της σούβλας», την μπύρα του Μάμου απ' το βαρέλι και τα φημισμένα επαχτίτικα κρασιά, που από νωρίς διαλαλούσαν οι ντελάληδες. Οι ταβερνιάρηδες, για το χρώμα του κρασιού τους είχαν ανηρτημένη, απ' έξω, μια μικρή σημαιούλα, κόκκινη για τα μαύρα, τα μπρούσκα, και λευκή για τα λευκά κρασιά. Τα βράδια, στα πρόχειρα για τις ημέρες μαγαζιά, κλαρίνα και βιολιά και σ' άλλα νταούλια και πίπιζες, που ξεκούφαναν με το δυνατό και οξύ αχό τους. Όλοι ήθελαν να μπούνε στο χορό και περίμεναν μέχρι που νάρθει η σειρά τους. Κι όταν έμπαιναν στο χορό οι Περιστιάνες κι οι Πλατανιώτισσες με τις γραφικές στολές τους, συνωθούνταν ο κόσμος, μέσα κι έξω, για να καμαρώσει τις κορμοστασιές και το χορό τους. Οι «λεφτάδες», κατά κανόνα παλαιοί Επαχτίτες, προτιμούσαν τα «Καφέ Αμάν» με το βιολί, το σαντούρι, το λαγούτο και τη φυσαρμόνικα, για ν' ακούσουν τον «αμανέ» τους ή ένα «σαρκί» ή ένα «σαμπά», με προτίμηση «Τ' Αλεπασίτικα» και να καμαρώσουν τις χορεύτριες, τις «πριμαντόνες», που με το ντέφι τους τραγουδούσαν και χόρευαν στο παλκοσένικο, στο καφενείο του Παναγάκια, στο λιμάνι, ή στου Ρούγκα, στην έξω πλατεία. Δεν έλειπαν από το επαχτίτικο παζάρι και οι πλανόδιοι φωτογράφοι, με τις μηχανές τους που απαθανάτιζαν άλλοτε «κάποιο αίσθημα». Μπροστά από τη στημένη φωτογραφική μηχανή μια ζωγραφισμένη καρδιά, από πλανόδιο ζωγράφο, μ' ένα βέλος που τη διαπερνούσε συμβολίζοντας βαθύ ερωτικό δεσμό. Παράμερα, η ζωγραφιά ενός αεροπλάνου με κενή τη θέση του πιλότου, στην οποία ποζάριζε ο ονειροπαρμένος μελλοντικός υποψήφιος αεροπόρος, εξωτερικεύοντας έτσι το μύχιο πόθο του. Κι άλλοτε η συντροφιά των συμμαθητών και φίλων ή και των συγγενών, που επισφράγιζαν με τον τρόπο αυτόν τη σχέση τους ως ενθύμιο για τα κατοπινά τους χρόνια. Απ' ότι οι παλαιότεροι διηγούνται για τις ημέρες του Παζαριού, φαίνεται πως αυτό είχε ένα άλλο νόημα στις διανθρώπινες σχέσεις, με περισσότερο εκφραστική τη λαϊκή ψυχή, αν θελήσει κανείς να κάνει τη σύγκριση με τη σημερινή οικονομίστικη λογική, που όλα τα έχει μετατρέψει σε χρηματικές σχέσεις. http://www.emprosnews.gr/news_Full.asp?articleID=3022
ΣΥΚΕΑ ΜΟΛΑΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ (04 έως και 09 Νοεμβρίου) Ολοκληρώθηκαν χτες 1η Νοεμβρίου οι εργασίες στην Εμποροπανήγυρη Συκιάς Μολάων η οποία αποτελεί για την περιοχή το σήμα κατατεθέν της και η οποία διοργανώνεται για 19η συνεχόμενη φορά από το Συνδικάτο μας(ΕΣΣΥΠΕ). Οι τελευταίες πινελιές έπεσαν με την τοποθέτηση μοκέτας στους διαδρόμους διέλευσης των καταναλωτών
και ήδη οι πρώτοι μικροπωλητές ξεκίνησαν να τοποθετούν τα εμπορεύματά τους.
Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από μεγάλη διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ (ΔEΣ VIDEO)
Επίσης δεκάδες αεροπανό(λάβαρα) σημαιοστολίζουν όλη τη Λακωνία
Σύμφωνες με εκτιμήσεις της τροχαίας για φέτος οι επισκέπτες υπολογίζονται να ξεπεράσουν κατά πολύ τις 30.000 και για τους λόγους αυτούς το Συνδικάτο μας προχώρησε στην ενοικίαση άλλων 4 στρεμμάτων πλησίον της Εμποροπανήγυρης για την εξυπηρέτηση όλων όσων θα προτιμήσουν τα είδη μας!!!
93 εκλέκτορες έδωσαν το παρόν τους, στις εκλογές του Δευτεροβάθμιου οργάνου μας, που έλαβαν χώρα στις 08 ΜΑΡΤΙΟΥ στο Πολιτιστικό κέντρο ...
Καλώς ήλθατε
Δυναμικά και ανανεωμένα θα προχωρήσουμε σε καθημερινή επικοινωνία, με σκοπό την δημοσίευση των προβλημάτων του κλάδου μας και γιατί όχι και την επίλυσή τους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι οι οποίοι επιθυμούν συμμετοχή τους, στην παραπάνω επιτροπή ως εκπρόσωποι, σε διάφορους Δήμους ανά την Επικράτεια, όπως επικοινωνήσουν με το υπαλληλικό προσωπικό του Συνδικάτου μας, στα εξής τηλέφωνα:
Από καρδιάς ευχαριστούμε θερμά για τα καλά τους λόγια όλους τους καταστηματάρχες που δουλεύουν δίπλα μας σε πολλές Εμποροπανηγύρεις ανά την Επικράτεια και τους υπενθυμίζουμε ότι θα συνεχίσουμε πιστά να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των υγιών εμπόρων που αγωνιούν τα ίδια με εμάς. Όλους αυτούς που μας θεωρούν σύμμαχους, εμείς τους αγκαλιάζουμε ως αδέλφια.