" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Εκλογές και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος ετοιμάζονται στο Σωματείο<<Πανελλήνιος Σύνδεσμος>>
Ο  πρόεδρος κ. Γαβαλάς Ελευθέριος παραιτείται  λόγω προβλημάτων υγείας.
Προγνωστικά μας;;;
Πάει για τίτλο ο Κοπίλογλου.
'Ηδη τα νέα γραφεία του συλλόγου ετοιμάζονται πυρετωδώς. 

Μάλλον παράταση στην Αλίαρτο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας η λειτουργία της Εμποροπανήγυρης Αλιάρτου θα παραταθεί έως και την Κυριακή 07 Απριλίου 2013 μιας και οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν λάβει ακόμα τις συντάξεις με αποτέλεσμα να είναι υποτονική η κίνηση στους πάγκους.
Η ανακοίνωση του Δήμου αναμένεται το επόμενο 2ήμερο.

Σωματειάκια τύπου ΜΕΛΙ με ΚΟΥΤΑΛΙ περιτυλιγμένα σε ΚΟΛΩΝΑ

Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο πανηγύρι του Ευαγγελισμού στο Ίλιον, απανωτές συσκέψεις στα  γραφεία του Φορέα μας και κατόπιν της επιμονής μελών μας, προχωράμε σε παραγκωνισμό όλων  των ρουφιανάκων(ΡΟΥΦΙΑΝΙΣΚΟΙ, ώ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ) οι οποίοι ποτέ δεν πρόσφεραν <<κάτι>> στο χώρο εργασίας μας.
Τα Σωματειάκια ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, τύπου ΜΕΛΙ με ΚΟΥΤΑΛΙ  περιτυλιγμένα σε ΚΟΛΩΝΑ, θα εξαφανιστούν από την οργή των συναδέλφων μας, οι οποίοι ζητούν την πλήρη περιθωριοποίησή τους.
ΦΩΤΙΑ και ΤΣΕΚΟΥΡΙ στους ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ έλεγε ο Κολοκοτρώνης.
Άλλωστε οι Ρουφιάνοι όπως δείχνει και η ιστορία ποτέ δεν είχαν καλό τέλος.
Η οργή όλων μας είναι τόσο μεγάλη που ήδη οι εξαφανισμένες κότες βρήκαν καταφύγιο σε υπόγεια στον Κολωνό.
Είναι αδιανόητο, την ώρα που ως Συνδικάτο αγωνίζεσαι για τη δικαίωση των μελών σου, κατά τις παρανομίες του Δήμου Ιλιού και να προχωρείς σε νόμιμες καταλήψεις του χώρου έχοντας απέναντί σου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβεστικά οχήματα, δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ και μια κλούβα ΜΑΤ, κάποια κολόπαιδα να παρακαλούν τον Αντιδήμαρχο Ιλιού κ. Λιόση και το διοικητή του αστυνομικού τμήματος, να μας συλλάβουν- ήκουσον, ήκουσον- απλά και μόνο για να μας ξεφτυλίσουν.
Ρε κότες, αν θέλατε να το παίξετε συνδικαλιστές, θα έπρεπε να ήσασταν δίπλα μας και όχι οι μισοί στη ρουφιανιά και οι άλλοι σας μισοί κρυμμένοι πίσω από τους πάγκου σας!!!
Ο Φραπεδάκιας σε επικοινωνία που είχε με τον Αλέκο Φραντζεσκάκη, του είπε πως έχει τα γεννητικά του όργανα μεγάλα-χα χα- και θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά του Δήμου, γιατί αφού καταφέραμε και ανοίξαμε τους πάγκους μας επί της οδού Αίαντος, ο ίδιος υπέστη οικονομική ζημία.
Καλά ρε φραπεδάκια πότε έγινες μικροπωλητής;;; Εσύ μιλάς που μέχρι πριν κάτι μήνες έπαιρνες χαρτζιλίκι από το πάγκο της μαμάς σου;;;
Επειδή κύριοι όπως λέει και η ρήση<<πίσω έχει η αχλάδα την ουρά>> και επειδή ποτέ δεν αγωνιστήκατε για την επίλυση των προβλημάτων του χώρου μας, σας αναφέρουμε πως για να ανοίξει ο πρόεδρός σας πριν κάποια χρόνια στο πανηγύρι του Αγίου Ελευθερίου στην Αχαρνών, εμείς εκδιώξαμε τον Τζίμυ(επικεφαλής τότε των μπλακ παρεμπόρων)  και την παρέα του.
Άλλωστε ο γιός του Κοκκολάκη, πάντα το αναγνωρίζει.
<<ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ στον ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ>>
Από εδώ και στο εξής στήστε τον πάγκο σας και αφήστε τις ρουφιανιές.
Δεν θα σας περάσει.
518!!! ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ ΞΕΡΟΥΝ.
Θα γίνουν ποταμός ΤΑΜΕΣΗΣ και θα σας καταπιούν.
Φιλάκια στο τρίο στούτζες(ΜΕΛΕΝΙΑ-ΠΗΡΟΥΝΙΑ-ΚΟΛΩΝΑΚΙΑ)
ΤΟ ΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ!!!
(ΔΙΑΒΆΣΤΕ και λίγο ιστορία.)

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Γιορτή για το παιδικό βιβλίο στην Μπολόνια με 70 χώρες

Η Διεθνής Εκθεση της Μπολόνια, η μεγαλύτερη για το παιδικό βιβλίο στον κόσμο, γιόρτασε φέτος τα 50 της χρόνια με τιμώμενη χώρα τη Σουηδία και με 1.200 εκθέτες από 70 χώρες. Ατμόσφαιρα που προδιέθετε θετικά, λόγω και των χρωμάτων με τα οποία είναι πλημμυρισμένος ο χώρος των περιπτέρων, με παιδικά βιβλία κάθε ύφους και αισθητικής.
Τα περίπτερα των μεγάλων αμερικανικών οίκων πρόβαλλαν το δικό τους εμπορικό προϊόν, τους γνωστούς δηλαδή ήρωες της Ντίσνεϊ και της τηλεόρασης. Οι ευρωπαϊκές χώρες, αντίθετα, με προεξάρχοντες τους Γάλλους, τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Σκανδιναβούς, είχαν να παρουσιάσουν πολύ πιο καλλιτεχνικά παιδικά βιβλία, έχοντας δημιουργήσει πλέον σπουδαία παράδοση στον τομέα αυτόν.
Οι επισκέπτες πολλοί, έστω και αν δεν γίνονται πωλήσεις βιβλίων στο κοινό. Πολλοί φυσικά και οι εκπρόσωποι εκδοτικών οίκων που διαπραγματεύονταν συνεχώς την αγορά και την πώληση τίτλων. Μια μεγάλη αγορά στην οποία μετέχουν και αρκετοί έλληνες εκδότες παρά την κρίση, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, αγοράζοντας ξένους τίτλους.
Το ελληνικό περίπτερο που έστησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών ήταν ευπαρουσίαστο, φιλοξένησε τα βιβλία που επέλεξαν να στείλουν εκεί οι εκδότες και δέχθηκε την επίσκεψη ξένων εκδοτών που ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους. Την Τρίτη, λ.χ., έδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον επτά-οκτώ εκδότες από την Κορέα, την Τουρκία και την Ισπανία.
ΤΑ ΝΕΑ

Εμποροπανήγυρη τη Κυριακή 31 Μαρτίου στις Βρύσες.


Ο Δήμος Αποκορώνου κάνει για μια ακόμα φόρα την προσπάθεια του για να μπορέσει να πάρει ο Αποκορωνιώτης φθηνά προϊόντα. Έτσι διοργανώνει εμποροπανήγυρη την Κυριακή 31 Μαρτίου Όσοι παράγωγοι θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους:

Μαρκουλάκη Γιώργο 28250 83721
Λεντάρης Μανώλης  28250 40322

Ανακοίνωση για Αιτήσεις συμμετοχής στις εμποροπανηγύρεις του Δήμου Πεντέλης


Πληροφορούμε τους ενδιαφερόμενους  ότι ο Δήμος μας θα δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στις εμποροπανηγύρεις έως και την εικοστή πέμπτη  (25) μέρα πριν την διεξαγωγή τους,  ενώ η κλήρωση των θέσεων θα  λαμβάνει χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του κάθε πανηγυριού.

Συγκεκριμένα θα γίνονται δεκτές αιτήσεις ως κατωτέρω:

Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων

Αγίου Γεωργίου ( ημερ/νια εορτής  6 Μαΐου)    Δεκτές αιτήσεις έως  11.4.2013
Ζωοδόχου Πηγής ( ημερ/νία εορτής  10 Μαΐου) Δεκτές αιτήσεις έως  15.4.2013
Αγίας Μαρίνας  ( ημερ/νία εορτής  17 Ιουλίου)  Δεκτές αιτήσεις έως  21.6.2013
 Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης

Αγίου Πνεύματος (ημερ/νία εορτής 24 Ιουνίου)  Δεκτές αιτήσεις έως  30.5.2013
Κοίμησης Θεοτόκου (ημερ/νία εορτής15 Αυγούστου) Δεκτές αιτήσεις έως  19.7.2013
Δημοτική Κοινότητα Νέας Πεντέλης

Αγίας Παρασκευής (ημερ/νία εορτής 26Ιουλίου) Δεκτές αιτήσεις έως  1.7.2013
Αγίου Σίλα  (ημερ/νία εορτής  30 Ιουλίου)  Δεκτές αιτήσεις έως  5.7.2013
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΠΕΙΤΕ :
(ΕΔΩ!!!!)

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΓΟΝΝΩΝ


Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που έλαβα από το δήμο για την «καθιερωμένη ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΓΟΝΝΩΝ» που  θα γίνει από τις 10  μέχρι  τις 16  Απριλίου στο χώρο κάτω του Δημοτικού Σταδίου Γόννων είπα να γράψω κι εγώ δύο λόγια.
Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας διαβάζεται ανάγλυφα στην καθημερινή της συναλλαγή, αφού αναγκαστικά περνάει μέσα από την αρχαία αγορά και στη συνέχεια στο ρωμαϊκό φόρουμ, από κει στην καθαρά εμπορική βυζαντινή αγορά, κατόπιν στο οθωμανικό παζάρι, που με τη σειρά τους όλα αυτά έγιναν άξαφνα shops / stores, ύστερα super market και εν τέλει φτάσαμε στα ενοποιημένα κι απρόσωπα «Γαία», «Plaza», κ.α. Παρ’ όλα αυτά, η εμπορική συναλλαγή στην Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να υιοθετήσει απόλυτα το «πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω» και άλλες τέτοιες εκφράσεις, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει, μια ψυχική-ανθρώπινη προσέγγιση, μεταξύ πωλητή-αγοραστή. Για τον λόγο αυτό, είναι αδιανόητο να αγοράσεις κάτι χωρίς να κάνεις παζάρι, αφού το τίμημα είναι πάντοτε ενδεικτικό. Ο νεοέλληνας καλώς ή κακώς, πάντα κάπου θα βασιστεί (π.χ. κοινή καταγωγή, αμοιβαίο γνωστό, κλπ), ώστε να ανακαλύψει οποιουδήποτε βαθμού και είδους εγγύτητα με τον συνομιλητή του, γι’ αυτό ρωτάει πάντα «τίνος είσαι συ;». Αν υπάρχει σημείο επαφής, πάμε καλά. Αν όχι, σε στέλνει …(υπάρχουν πολλοί τρόποι). Άρα στην ουσία, δεν πρόκειται για την ξερή αμφοτεροβαρή δικαιοπραξία της πώλησης, αλλά για «ανταλλαγή».
Όλα, λοιπόν, ξεκινούν από παλιά, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και τα ζωοπανηγύρια. Είναι ο  παλαιότερος θεσμός των αγροτικών περιοχών που συνδύαζε το πανηγύρι επ' ευκαιρία μιας θρησκευτικής γιορτής με τις αγοραπωλησίες ζώων παραγωγής σε ένα ανοιχτό χώρο (ζωοπάζαρο), μια παράδοση η οποία αποτέλεσε τον προάγγελο των σημερινών Εμποροπανηγύρεων. Το παζάρι είναι υπαίθριος χώρος δημόσιας αγοράς. Η λέξη παζάρι προέρχεται από το τουρκοπερσικό pazar=αγορά. Στο παζάρι για την αγορά ή πώληση των διαφόρων προϊόντων γινόταν διαπραγμάτευση ως προς την τιμή τους, την αξία τους, γίνονταν δηλαδή παζαρέματα.  Έτσι έχουμε και τις λέξεις όπως : Παζαριώτς : ο άνθρωπος που πάει στα παζάρια για ψώνια, παζάριμα : η προσπάθεια μείωσης της τιμής, παζαρόσκυλου : 1. το άτομο που γυρνάει όλη μέρα στο παζάρι χωρίς να ψωνίζει τίποτε, 2. το αδέσποτο σκυλί (που τριγυρνάει στο παζάρι μήπως βρει κάτι να φάει), αλλά και τις λαϊκές ρήσεις όπως : «Φοβέρισε τον κώλο σου, μην κλάσει στο παζάρι».
Το Παζάρι των Γόννων, που η φήμη του ξεπερνά τα όρια του χωριού και αγκαλιάζει το σύνολο της περιοχής ως μία από τις πρώτες ανοιξιάτικες εμποροπανηγύρεις, έρχεται και πάλι πιστό στο ραντεβού του στις αρχές του Απρίλη, για να βάλει τη δική του πινελιά στη ζωή μας. Οι έμποροι θα απλώσουν την πραμάτεια τους και θα περιμένουν πολίτες κάθε ηλικίας για τις αγορές τους. Σίγουρα πρόκειται για εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι πέρα από τα ψώνια και την διασκέδασή τους θα χαρούν – τουλάχιστον οι παλαιότεροι -  μυρωδιές από το παρελθόν. Ένα παρελθόν που φτάνει μέχρι την τουρκοκρατία, όταν στο ίδιο σημείο διεξάγονταν το περίφημο «Πρώτο Ανοιξιάτικο Παζάρι».
Παλαιότερα αυτό ξεκινούσε τις δύο πρώτες μέρες με τις αγοραπωλησίες ζώων. Εκεί οι ζωέμποροι και οι τσιγγάνοι, έκοβαν και έραβαν. Αγόραζαν, πωλούσαν και έκαναν τράμπες (ανταλλαγές).  Οι τσιγγάνοι στις αγοραπωλησίες μεγάλων ζώων ήταν μαέστροι. Πάντα αγόραζαν ένα ζώο φτηνά και ως την άλλη μέρα το μεταπωλούσαν ή το αντάλλασαν ακριβά. Όσα «αλοϊκά κλωτσούσαν» ή ήταν γέρικα και εξαντλημένα,  οι «γύφτοι» τους έκαναν διάφορες ενέσεις, τα μεταμόρφωναν προσωρινά, σε ήμερα και γεροδεμένα  και τα πωλούσαν πολύ ακριβότερα απ’ ότι τα είχαν αγοράσει.  Λέγεται, ότι κάποιος πούλησε το γέρικο μουλάρι του και μετά από μερικές μέρες το ξανα-αγόρασε από «γύφτους» πολύ ακριβότερο, αφού με ενέσεις το παραμόρφωσαν και δεν το αναγνώρισε.  Όταν πλησίασε στο σπίτι του απόρησε πως το νέο μουλαράκι ήξερε τόσο καλά την περιοχή. Μόλις έφτασαν στο σπίτι, το μουλαράκι κατ΄ ευθείαν στην ταΐστρα του πήγε !
Ο καιρός έφερε την ανάγκη να αναπτυχθούν μαζί με την ζωοπανήγυρη παράλληλες εμπορικές δραστηριότητες γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το σημείο να γίνει ο χώρος συνάντησης και οικονομικής συναλλαγής πολλών ανθρώπων τόσο των Γόννων όσο και των χωριών της γύρω περιοχής. Αργότερα όταν  το παζάρι είχε, κυρίως εμπορικό χαρακτήρα, το αποκαλούσαν εμποροπανήγυρη. Βέβαια και ο θρησκευτικός χαρακτήρας κατείχε πρωτεύουσα θέση, όταν αυτό γινόταν ακριβώς μετά το Πάσχα γιατί συνέπιπτε με τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, γιόρταζε η εκκλησία της «Παναγίας» και ολόκληρη η κάτω γειτονιά. Στο παζάρι συμμετείχε ολόκληρο το χωριό, με ιδιαίτερη χαρά. Ήταν μια ευκαιρία να ξεχάσουν τα βάσανα μιας ολόκληρης κοπιαστικής χρονιάς και να προετοιμαστούν για τη δύσκολή εποχή με τη φυτεία των καπνών, το θέρο, τα αλώνια αλλά τις άλλες αγροτικές εργασίες. Στο παζάρι, έκαναν έντονη την παρουσία τους οι νέοι του χωριού, που «γάμπριζαν».  Με τη λήξη του εκκλησιασμού άρχιζαν στις υπαίθριες ταβέρνες οι χοροί με τα κλαρίνα, τα βιολιά, τα νταούλια και τις «Ντιζέζ». Ένα καθιστικό κομμάτι στην αρχή κι έπειτα στα τρία για να μπουν όλοι στο χορό, ο τσάμικος και ο καλαματιανός που τον προτιμούσαν  περισσότερο οι γυναίκες, ακολουθούσαν ο συρτός, τα τσιφτετέλια και άλλοι. Έτρωγαν το γνωστό κεμπάπ και αρνιά ψητά, έπιναν τσίπουρο και κρασί, κερνούσαν τις παρέες και κείνες ανταπέδιδαν το κέρασμα.  Γινόταν όμως και καβγάδες με κυριότερο λόγο για τη σειρά προτεραιότητας στο χορό. Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές για το παζάρι, των δικών μας οργανοπαιχτών Γιάννη Καλούση και Κώστα Ριζούλη στα δύο ντοκιμαντέρ που ετοίμασα για αυτούς.
Με το πέρασμα των χρόνων το παζάρι έχασε τη ζωοπανήγυρη, διατηρώντας όμως αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης εμποροπανήγυρης. Οι κάτοικοι, ντόπιοι και επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε ευρύτερο επίπεδο, να συνάψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης, ακόμη και μία ευκαιρία για τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γίνουν συνοικέσια ή δεσμοί που τις περισσότερες φορές οδηγούσαν σε γάμους. Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, καθώς ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να διαμένουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια. Στην ακμή του το Παζάρι διαρκούσε και 10 ημέρες, πάντα στις αρχές της Άνοιξης, ενώ το ενδιαφέρον, παλαιότερα, μεταξύ άλλων κέρδιζαν οι παράλληλες αγροτικές εκθέσεις, το τσίρκο, ο γύρος του θανάτου, ο Τζιμ Αρμάου που έκανε νούμερα επίδειξης δύναμης και φυσικά το λούνα Παρκ, τόπος διασκέδασης μικρών και μεγάλων με τις βάρκες, τις «παλάντζες», τα αλογάκια και αργότερα τα συγκρουόμενα κουρσάκια. Πέρα από τα πάσης φύσεως εμπορεύματα που διατίθενται, τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν όσο λίγα το Παζάρι είναι ο χαλβάς Φαρσάλων, και υπαίθριες ταβέρνες – «υπαίθρια μπουζουξίδικα» τα χαρακτηρίζει ένας λαογράφος – τα σουβλατζίδικα, ενώ την καρδιά των μικρών επισκεπτών κερδίζει ολοκληρωτικά το  λούνα Παρκ.    
Η διαφοροποίηση άρχισε από τις δεκαετία του ’70 – ΄80 και μετά. Τίποτα δεν ήταν το ίδιο  και σήμερα έχουμε μπροστά μας κάτι τελείως διαφορετικό από το παρελθόν. Το όλο θέμα πέρασε από τη λαογραφία στην κοινωνιολογία … Τα παζάρια, στοιχείο και αυτό της οργάνωσης του χώρου στα πλαίσια συγκεκριμένων οικονομικών λειτουργιών, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των λαογράφων και εθνολόγων διεθνώς, γιατί ακριβώς δεν παρέμειναν χώροι ανταλλαγής υλικών αγαθών μόνο, αλλά εξελίχθηκαν σε σταυροδρόμια πολιτισμού.  Τα παζάρια, σαν θεσμός,  είναι καταχωρημένα στις συλλογικές συνειδήσεις των προβιομηχανικών κοινωνιών ως κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά. Εκεί, μαζί με τα προϊόντα σμίγουν διαφορετικές νοοτροπίες, διασταυρώνονται ετερόκλητες κοινωνικές αξίες, εκτίθεται η κοινωνική και - ευρύτερα - εθνολογική ετερότητα. Αναμφίβολα και το Παζάρι των Γόννων αποτελεί στοιχείο της συλλογικής μας μνήμης, αλλά και της λαϊκής μας παράδοσης. Έρχεται από μακριά και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να φιλοξενεί στους χώρους του επισκέπτες που μ’ αυτόν τον τρόπο έρχονται σ’ επαφή με ένα ιδιότυπο άρωμα Ανατολής …. Το «μνημόνιο», η δυσκολότερη πρόσβαση στην πόλη με την αύξηση των εισιτηρίων και της βενζίνης, η μείωση μισθών, συντάξεων και όλα όσα αυτά συνεπάγονται μάλλον θα κάνουν τα παζάρια να ξανα-ανθίσουν, αν δεν τα βάλει στο μάτι της η Τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών με τις ταμειακές και τον ΦΠΑ …
Παρ’ όλα αυτά το παζάρι των Γόννων δεν θα είναι όπως παλιά γιατί ήδη έχει από καιρό χάσει το λαϊκό χαρακτήρα της εποχής εκείνης και έχουμε ευθύνες όλοι για αυτό. Αν είναι όμως να το συνεχίσουμε ας του δώσουμε μια ευκαιρία ανάπτυξης με προτάσεις όπως :
1.  Την καθιέρωση ενός παζαριού βιβλίου για ανταλλαγή βιβλίων που ήδη έχουμε διαβάσει. Ακόμα και η καθιέρωση μιας οργανωμένης εκποίησης βιβλίου θα μπορούσε να καθιερωθεί.
2.  Την καθιέρωση μίας ή δύο ημερών  χαριστικού παζαριού που τόσο διαδεδομένο είναι αλλού και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παζάρι προσφοράς, διάθεσης ή ανταλλαγής αντικειμένων χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Κάτι που για κάποιον από μας μπορεί να μην είναι χρήσιμο για κάποιον άλλον μπορεί και να είναι αναγκαίο!  Γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή... και πράγματα χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται!  Το χαριστικό παζάρι θα είναι και μια προσπάθεια για μια αλληλέγγυα οικονομία και έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης», ένα πάρε–δώσε χωρίς χρήματα, ένα πάρε-δώσε ανταλλαγής και αλληλεγγύης...
3.  Αλλά και την καθιέρωση, στο ίδιο χρονικό διάστημα, παράλληλων εκδηλώσεων – εκθέσεων τόσο φορέων όσο και ιδιωτών δημοτών
Δε ζητάω πολλά, απλά σκέφτομαι δημόσια …
blog του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΥΓΟΥΛΙΑ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Με σθένος

Χωρίς ύβρεις!!!
Παραλειπόμενα από το πανηγύρι του Ευαγγελισμού στο Ίλιον

ΙΛΙΟΝ: Υπερωρίες σε όλους τους εργαζόμενους.


Αντί ο Δήμαρχος Ιλιού να στείλει τα σκουπιδιάρικα να περισυλλέξουν τα σκουπίδια στις γειτονιές, για ψηφοθηρικούς λόγους (για να λουφάρουν οι υπάλληλοί του), έστειλε 8 οχήματα μπας και μαζέψουν τα εμπορεύματα από νόμιμους πάγκους συναδέλφων μας (πανηγύρι Ευαγγελισμού-24/03/2013) κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε μιας και ως Συνδικάτο ήμασταν παρόντες.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κύριε Δήμαρχε πλήρωσες και υπερωρίες στους εργαζόμενους;;
Τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, τι ρόλο έπαιζαν;;;
Πήραν και αυτοί υπερώρια;;;;

Εγκρίθηκε η αίτηση του Σωματείου <<ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ>>, μέλους του Φορέα μας,  για διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα:<<Οι ομορφιές της Κρήτης>> στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.
Τέτοιες επιτυχίες αξίζουν των ευσήμων μας.


Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Aνοιξιάτικη εμποροπανήγυρη των Γόννων

Η καθιερωμένη πρώτη ανοιξιάτικη  εμποροπανήγυρη των Γόννων θα γίνει από τις 13 Απριλίου μέχρι και τις 19 Απριλίου 2013

Δεν ήξερες..!!!δε ρώταγες::::Νούμερο 2.

Πανηγύρι Ευαγγελισμού.
23-24 Μαρτίου 2013
ΙΛΙΟΝ
Παρά τις << ρουφιανικές>> προσπάθειες κάποιων ανεγκέφαλων που τρώνε τα πανηγύρια το ΜΕΛΙ με το ΚΟΥΤΑΛΙ ( ΜΕΛΕΜΕΛΕΝΙΟΣ +ΦΡΑΠΕΔΑΚΙΑΣ) με ενισχυμένη την βοήθεια των πτηνών(ΣΑΚΗΣ ο ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ)   και παρά την εμμονή του Δημάρχου, ο οποίος για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του Αντιδημάρχου Λιόση, κατέβασε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβεστικά οχήματα και 8 οχήματα αποκομιδής σκουπιδιών το Συνδικάτο μικροπωλητών έστησε το πανηγύρι στο δρόμο που ήθελαν τα μέλη μας.
Οι παρακάτω φωτό αδιάψευστος μάρτυρας
Κυριακή, ώρα 12:55 πμ..ΙΛΙΟΝ-Οδός Αίαντος-Ξεκινάμε το στήσιμο
Όλα τα μέλη μας στήνουν τους πάγκους τους στον...απαγορευμένο δρόμο
Πολύ ωραία 
Πάρα πολύ ωραία
Σε θέση μάχης
24-03-2013 Ώρα-08:45 π.μ. Ο Αντιδήμαρχος Ιλιού Λιόσης προσπαθεί να σπείρει διχόνοιες  στα μέλη  μας

Ώρα 10:30- Τα 8 οχήματα αποκομιδής ετοιμάζονται  για να  μας αρπάξουν τα εμπορεύματά μας

Μια από τα ίδια!!!!

Πάλι τα ίδια;;;;

Καλααααά !!! Άδεια θα φύγουν

Έχει χάσει τη μπάλα ο Δήμαρχος Ιλιού και παρακολουθεί  την κατάληψη δρόμων από φορτηγά μελών μας
Με το φόβο του εισαγγελέα ο Δήμαρχος κ. Ζενέτος, αμήχανα παρακολουθεί....
Α ρε Δήμαρχε!!!
Ουδέν σχόλιο....
Έκανε σεφτέ και το φορτηγάκι του Κοπίλογλου
Σε διάταξη παρέλασης τα απορριμματοφόρα του Δήμου--Ωραίο το Δημαρχιακό μέγαρο 
Πω πω οχήματααααα......
Επιστρατεύτηκαν και τα οχήματα με τις κόκκινε ταμπέλες 
Μια από τα ίδια
Ξανά μανά
Ωραία παρέλαση
...και πυροσβεστικά οχήματα;;;;...........
Ώρα 16:οο μ.μ.
Όλα καλά, τέλος καλό!!!
Άντε να πάμε και για ελέγχους.
Η δημοτική αστυνομία με τη συνοδεία μελών του Συνδικάτου μας, προβαίνει σε ελέγχους στο δρόμο που είχαν στήσει οι παρέμποροι με τις ευλογίες των ρουφιάνων
Παρεμπόριο στο Ίλιον 

Παρουσία του Προέδρου κ. Ντόλου Νεκτάριου , ο έλεγχος  

Να τα χάλια του Δήμου
Α ρε ΕΛΛΑΣ....
ντροπηηηηηηηηηη

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Δεν ήξερες..!!!δε ρώταγες::::

22-23 Μαρτίου 2013
Πανηγύρι Αγίου Θεοδώρου στην Ανάβυσσο.
Όπως σε πολλούς Δήμους έτσι και εδώ οι υπεύθυνοι του Δήμου, μη έχοντας γνώση το πως στήνονται τα πανηγύρια αποφάσισαν !!!ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ,,,, να στηθεί το πανηγύρι εντός της κεντρικής πλατείας Αναβύσσου(δείτε τις παρακάτω φωτό) κάτι το οποίο και δεν έγινε δεκτό από τα μέλη του Συνδικάτου μας και παρά την ισχυρή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ με επικεφαλή το διοικητή του αστυνομικού τμήματος Αναβύσσου και την επιμονή των παραγόντων του Δήμου, το πανηγύρι έλαβε χώρα στο χώρο που πάντα διοργανώνεται(....και θα διοργανώνεται) από το Φορέα μας.
Μάλιστα στους ελέγχους από κλιμάκια, ουδείς συνάδελφος είχε παρατυπήσει κάτι το οποίο επισημάνθηκε με ευμενή σχόλια από όλους!!!

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ιππικός όμιλος Μάνης.

Παρέλαση από τον ιππικό όμιλο Μάνης κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ενόψει της επετείου της επανάστασης της 17ης Μαρτίου 1821.
Από τη πλευρά μας διοργανώθηκε Εμποροπανήγυρη παράλληλα με τις εκδηλώσεις από 13 έως και 17 Μαρτίου 2013

Πρωινό κυριακάτικο ξύπνημα! Από τις 7 κ έπειτα κ όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο – αν θες να συναντήσεις μοναδικά αντικείμενα και όποιος πρόλαβε πρόλαβε!


Κυριακάτικα Παζάρια
Κυριακάτικα Παζάρια
Πρωινό κυριακάτικο ξύπνημα! Από τις 7 κ έπειτα κ όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο – αν θες να συναντήσεις μοναδικά αντικείμενα και όποιος πρόλαβε πρόλαβε!
Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στα παζάρια των μικροπωλητών που κάθε Κυριακή στήνουν τους πάγκους τους από νωρίς και μας περιμένουν να διαλέξουμε ανάμεσα σε αναρίθμητα μικροαντικείμενα, χρηστικά αλλά και διακοσμητικά προσιτά για κάθε πορτοφόλι. Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε απλά καθημερινά αντικείμενα όπως πιάτα, ποτήρια και συσκευές οικιακής χρήσης, αλλά και συλλεκτικά αντικείμενα, αντίκες, φωτογραφίες, βινύλια και έπιπλα  ακόμα και second hand ρούχα και παπούτσια. Με αποκορύφωμα το παζάρι του Σχιστού στο οποίο κανείς μπορεί να παζαρέψει την αγορά δίτροχων οχημάτων, ποδηλάτων, μοτοσυκλετών κλπ, αλλά ακόμα και μεγάλων κυβικών και υπερπολυτελών αυτοκινητών. Τα παζάρια μπορούν να φανούν πολλοί χρήσιμα και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο...
Μια βόλτα θα σας πείσει!
Παζάρια:
Πλατεία Αβυσσηνίας
Παζάρι στην Ιερά οδό
Παζάρι Σχιστού
Μαριάννα Αναστασοπούλου

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Δήμος Ζωγράφου:όχι αύξηση τιμής.

Για φέτος καμία μείωση αλλά και καμία αύξηση τιμής στα πανηγύρια του Δήμου Ζωγράφου.
Πάντως η προσπάθειά μας συνεχίζεται, σε όλους τους Δήμους της Επικράτειας.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΑΡΕΟΠΟΛΗ: Αισθητή η παρουσία ιππικού συλλόγου Μάνης

Ενόψει της ιστορικής επετείου 17ης Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη, αισθητή ήταν η παρουσία του ιππικού συλλόγου Μάνης

Από τις λαϊκές αγορές στον... Dior


Μία τυχαία φωτογράφιση έμελλε να του αλλάξει όλη τη ζωή. Από την Αριδαία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και από τον πάγκο της λαϊκής στα ατελιέ των μεγαλύτερων οίκων μόδας. Ο Τεό Τεμερτζίδης είναι η ζωντανή απόδειξη πως όταν επιθυμείς κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις.
Από τότε που ο Τεό ήταν παιδί, ένιωθε να μην τον χωράει η Αριδαία και για αυτό σε ηλικία 18 ετών ετοιμαζόταν να κάνει τα χαρτιά του για την Πυροσβεστική. Τότε όμως ήταν που ένα φίλος του φωτογράφος του πρότεινε να κάνει μια φωτογράφιση. Μάλιστα όταν τυπώθηκαν οι φωτογραφίες και ο φίλος του τις έδειξε σε κάποια πρακτορεία υπήρξε άμεση ανταπόκριση, όπως δηλώνει ο ίδιος στο Πρώτο Θέμα. Η συνέχεια εκτυλίχθηκε μέσα σε λίγους μήνες οπότε ο Τεό έφτιαξε το book του και ετοιμάστηκε για τις πρώτες δουλειές στο εξωτερικό.

Οι δουλειές με μεγάλους οίκους μόδας είναι πολλές, ωστόσο αυτή που έκανε γνωστό το όνομα του στα μεγαλύτερα σαλόνια της μόδας ήταν αυτή με τον οίκο Dior.

«Ανάμεσα σε δεκάδες μοντέλα επέλεξαν εμένα. Ήταν μια άκρως τιμητική επιλογή, αφού την πόρτα ενός τέτοιου οίκου δεν την περνάς εύκολα. Ομολογώ πως ήταν συγκλονιστική εμπειρία».

Στον ελεύθερο του χρόνο ο Τεό μαθαίνει κιθάρα, πηγαίνει για ράφτινγκ ή αποτυπώνει τοπία με την φωτογραφική του.
Όσο για το αν ένα μοντέλο φέρνει περισσότερο κόσμο στον πάγκο της λαϊκής, απαντά:

«Σαφώς. Η λαϊκή είναι το πανεπιστήμιο του πεζοδρομίου. Ενημερώνεσαι για τα πάντα και λες και τα δικά σου. Θυμάμαι κάποια φορά που είχε πέσει η αγοραστική κίνηση κι εγώ φώναζα στις κυρίες “Έλα πάρε! Τέτοια έτρωγε και η Ορνέλα Μούτι κι έκανε ωραίο μπούτι”».

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Δωρεάν λαϊκή αγορά για ανέργους και απόρους στο Λαύριο



Ο ∆ήµος Λαυρεωτικής σε συνεργασία µε την Οµοσπονδία Επαγγελµατιών Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής θα λειτουργήσει στις 24 Μαρτίου 2013 και ώρες 11.00 έως 13.00 λαϊκή αγορά Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο χώρο της λαϊκής αγοράς στη πόλη του Λαυρίου. Στόχος είναι η ενίσχυση των πολιτών, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονοµική κρίση, µέσω της διάθεσης δωρεάν προϊόντων.

Η δράση αφορά τους άπορους, τους πολύτεκνους και τους µακροχρόνια άνεργους, που θα πρέπει απαραιτήτως κατά την είσοδό τους να προσκοµίζουν:

• Άποροι: αστυνοµική ταυτότητα και βιβλιάριο απορίας (ανασφαλίστων και οικονοµικά αδυνάτων πολιτών)

• Πολύτεκνοι: αστυνοµική ταυτότητα και έγγραφο που θα αποδεικνύει την ιδιότητά τους ως πολύτεκνοι

• Μακροχρόνια Άνεργοι: αστυνοµική ταυτότητα και έγγραφο ή κάρτα που θα αποδεικνύει την ανεργία τους πάνω από 6 µήνες.

«‘Όταν η Μάνη κινδυνεύει δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός»!


Αδέλφια Μανιάτες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, επιτέλους, τούτη η χρονιά βρήκε την Μάνη απελευθερωμένη από την ιστορική αθλιότητα και την προσβολή των Αγώνων της...
υπερήφανης ιδιαίτερης πατρίδας μας από τον συκοφαντικό ισχυρισμό που διατύπωναν οι Δασικές Υπηρεσίες πως τάχα είχαμε πάρει τις περιουσίες μας από τους… οθωμανούς.

Η Χαλκιδική μάς δείχνει πως όταν υπάρχουν μεγάλα μαχαιροπίρουνα το δάσος εξαφανίζεται και η δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία πετάγεται στα αζήτητα. Ενώ εδώ σε εμάς χαρακτηρίζουν «δάσος» τις αφάνες στην Χαλκιδική πούλησαν το πραγματικό δάσος έναντι 80 ευρώ το στρέμμα. Ίσως έτσι γίνεται κατανοητό γιατί ήθελαν τόσο πολύ να χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων μας «δάσος» και μάλιστα «δημόσιο». Και γι’ αυτό επιστράτευσαν ακόμη και τους τούρκους!

Το Δίκιο μας έλαμψε, η Ιστορική Αλήθεια αποκαταστάθηκε.

Η Μάνη νίκησε για μια ακόμη φορά τους οχτρούς της και οι Μανιάτες αποδείξαμε ότι:

«Όταν η Μάνη κινδυνεύει δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός»!!!

Η Ευνομία, ο Σύλλογος ΟΛΗΣ της Μάνης που δεν επιδίδεται σε άχαρα πανηγυράκια και σε πίτες, αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις. Τα μέλη της κατηγορήθηκαν και εξακολουθούν να σύρονται στα δικαστήρια διότι αντιστάθηκαν στην Λερναία Ύδρα των συμφερόντων εκείνων που ήθελαν την άγρια χαμηλή βλάστηση της Μάνης «δημόσια και δασική» επιστρατεύοντας ακόμη και οθωμανούς.

Καταφέραμε την ψήφιση του Νόμου 4012 παράγραφος 67 και ΦΕΚ 24/13.2.12, ο οποίος αναφέρει ότι:

[Το βασιλικό διάταγμα του 1833 δεν προσεπόρισε κυριότητα στο Ελληνικό δημόσιο επί ΟΥΔΕΝΟΣ ακινήτου ευρισκομένου στη Μάνη]!

Όμως, η νίκη αυτή έμεινε λειψή λόγω της εξαιρέσεως της Βέργας την οποία προηγουμένως αντι-Μανιάτικα πολιτικά συμφέροντα ενέταξαν στον Δήμο Καλαμάτας αρπάζοντας έτσι ένα από τα φιλέτα της Μάνης μας. Και δεν σταμάτησαν: ζητούν να αρπάξουν και την Μ. Μαντίνεια ακόμη και τις Κιτριές!!! Εννοείται πως δεν θα τα καταφέρουν γιατί θα βρίσκουν την Ευνομία διαρκώς μπροστά τους.

Ο Αγώνας μας δεν τελείωσε αλλά συνεχίζεται αμείωτος.

Διεκδικούμε:

*Την επανένταξη της Βέργας στον Δήμο Δυτικής Μάνης.

*Την δημιουργία μιας διοικητικής οντότητας για ΟΛΗ τη Μάνη στο πλαίσιο των εκκλησιαστικών ορίων.

*Την απαλλαγή του όρου «δασική έκταση» για όλες τις εκτάσεις που καλλιεργούνταν στην Μάνη και εγκαταλείφθηκαν επειδή η Πολιτεία εφάρμοσε επί μισόν και πλέον αιώνα πολιτικές ερήμωσης της υπαίθρου και δεν εκτέλεσε ούτε ένα αναπτυξιακό έργο στην Μάνη.

*Την διάσωση των μνημείων της Μάνης.

*Την απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μεγάλων μονάδων φωτοβολταϊκών που θα αλλοιώνουν το φυσικό – ιστορικό- αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Μάνης.

*Την επανοικοδόμηση του Πύργου των Μπέηδων στις Κιτριές προκειμένου να δημιουργηθεί Μουσείο Μανιάτικης Ιστορίας και Πολιτισμού.

*Την δημιουργία σοβαρών έργων υποδομής που θα καθιστούν σύγχρονη την διαμονή των Μανιατών στον τόπο τους.

Η ‘’Ευνομία’’ των ασυμβίβαστων Μανιατών, εύχεται σε όλους τους Μανιάτες και σε όλους τους φίλους - αδέλφια που μας συμπαραστάθηκαν στον εικοσαετή και ΠΛΕΟΝ αγώνα μας

ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΓΕΙΑ και ΔΥΝΑΜΗ για να δίνουν στην Μάνη την ΣΙΓΟΥΡΙΑ εκείνοι που οι Μανιάτες μπορούν και ξέρουν να δίνουν. Διότι ο Αγώνας συνεχίζεται μέχρι η Πολιτεία να δώσει στην Μάνη αυτά που και η ίδια της έχει προσφέρει απλόχερα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΕΥΝΟΜΙΑ» ΟΛΩΝ των ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ

Template Design by Psykos Dimitris