“Αν δεν επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για μείωση των φορολογικών συντελεστών”, ξεκαθάρισε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιος Σκορδάς, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).
Ο κ. Σκορδάς, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καλύψει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όσο διατηρούνται ψηλά οι φορολογικοί συντελεστές και το κόστος της ενέργειας.
“Γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη, δημόσια για θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15%, μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες μας επιτρέψουν να συζητήσουμε τέτοιου είδους θέματα με τους πιστωτές μας”, επισήμανε ο υφυπουργός.
Σχολιάζοντας την κρίση, που διέρχονται την τελευταία εξαετία οι κλάδοι ετοίμου ενδύματος και πλεκτικής, στην Ελλάδα, αλλά και σ΄ολόκληρη την Ευρώπη, ο κ. Σκορδάς χαρακτήρισε τις επιπτώσεις της κρίσης “δυσβάσταχτες” και, σ΄ότι αφορά την εγχώρια αγορά, τις απέδωσε, κυρίως, στη φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας. “Βρισκόμαστε, ακόμα, στην περίοδο που λαμβάνουμε αποφάσεις στηριγμένοι όχι στη λογική, αλλά στην ανάγκη. Κι αυτό, διότι η κυβέρνηση έχει να λύσει μια πολύ δύσκολη άσκηση: Να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, την ίδια ώρα που πρέπει να μηδενίσει το πρωτογενές της έλλειμμα”, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται, με το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών, τον εκσυγχρονισμό της αγορανομικής νομοθεσίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και γενικά, όπως είπε, τη βελτίωση του περιβάλλοντος για να προσαρμοστεί η αγορά στις νέες συνθήκες.
Αναφερόμενος εξάλλου, στο πάγιο αίτημα του κλάδου, για πάταξη του παρεμπορίου, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει προκληθεί σοβαρή ζημία από τη δράση του παρεμπορίου και – όπως είπε - το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) , συστάθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 και μέχρι το Μάρτιο του 2013 τα στελέχη του κατέσχεσαν και κατέστρεψαν περίπου 1.228.000 προϊόντα παρεμπορίου, ενώ επέβαλαν υψηλά πρόστιμα. “Το παρεμπόριο θα κτυπηθεί αποτελεσματικά όταν θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η προμήθεια και η εγκατάσταση ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, στα τελωνεία της χώρας, όπως ορθώς επισημαίνετε”, είπε ο κ. Σκορδάς απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου.
Καταλήγοντας, είπε ότι παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚΕΔΕ βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, το θέμα του εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου (για πιστοποίηση προϊόντων δέρματος και υποδημάτων) έχει τεθεί στην ΕΒΕΤΑΜ και βρίσκεται στο πεδίο των ενδιαφερόντων του υπουργείου. Είπε ακόμα, ότι προωθείται σχέδιο απόφασης για την επανασυγκρότηση Ομάδας Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, που θα καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο παρέμβασης, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει η κρίση στη βιομηχανία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου