Ένας Λάμποβος που προφανώς είχε πολλά θετικά αλλά υπήρξαν και αρκετά αρνητικά, από τα οποία επιτέλους θα πρέπει να μάθουμε και να μην επιτρέψουμε να ξαναεμφανιστούν.
Στον αντίποδα, τα θετικά στοιχεία θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε να τα μελετήσουμε, γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Στα θετικά η επισκεψιμότητα που, για την εποχή κρίσης που ζούμε, ήταν ικανοποιητική. Για πρώτη φορά φέτος το παζάρι της Παραμυθιάς επισκέφτηκαν μέσω τουριστικών γραφείων, καταναλωτές και τουρίστες από περιοχές όχι μονό της Ηπείρου, αλλά και από Κέρκυρα και από άλλες περιοχές όμορων περιφερειών.
Οι έμποροι που βρέθηκαν φέτος στην Παραμυθιά ήταν κατά γενική ομολογία, πολύ πιο ποιοτικοί από τις προηγούμενες χρονιές. Αρκετές εγχώριες επιχειρήσεις έφτασαν στο παζάρι, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι αλλοδαποί μικροπωλητές με τα φτηνά εμπορεύματα που βρίσκονται πλέον σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η κάλυψη των παραπηγμάτων έφτασε το 95% χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί τα ακριβή νούμερα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής άγγιξε το 100%, έστω τις 4 τελευταίες μέρες του Παζαριού.
Όσον αφορά την εικόνα που πήραν μαζί τους οι επισκέπτες, είναι θετική. Χαρακτηριστικά είναι όσα μας ανέφερε ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου Βλασσερός travel από την Κέρκυρα, ο οποίος έμεινε ενθουσιασμένος από την κίνηση και την φυσική ομορφιά της Παραμυθιάς.
Η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών ήταν προφανώς μειωμένη, κάτι που περισσότερο κατάλαβαν οι επιχειρήσεις της Παραμυθιάς.
Τα μέτρα στην κυκλοφορία των οχημάτων είχαν αποτέλεσμα αφού σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα. Οι υπηρεσίες καθαριότητας κράτησαν την πόλη σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Ομως δεν έλειψαν και οι αρρυθμίες καθώς και τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα.
Στην διαχείριση των επισκεπτών πήραμε κίτρινη κάρτα. Τους διοχετεύαμε στο παζάρι και τέλος. Καμία πληροφόρηση για τα αξιοθέατα της Παραμυθιάς, καμία επικοινωνία με τα τουριστικά γραφεία, κανένα σχέδιο μετακίνησης των επισκεπτών, καμία σήμανση προς τα σημεία αναφοράς της πόλης.
Χρειάζεται πραγματικά πολύ προσπάθεια για να δεχτείς χιλιάδες επισκέπτες, και να καταφέρεις να μην φωτογραφηθεί από κανέναν η Παραμυθιά.
Εννοείται πως το Σάββατο, που η Παραμυθιά πραγματικά βούλιαξε από τον κόσμο, ο Άγιος Δονάτος παρέμεινε κλειστός. Θεός φυλάξει και τον ανοίξουμε… Θα μας ματιάξουν τον ναό…
Και όπως πάντα, σε μεγάλες εκδηλώσεις γίνονται και στραβές… στραβές που οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσουν. Όπως ο αγωγός αποχέτευσης που έσπασε στο κέντρο της πόλης και ο οποίος έριχνε τα λύματα στην Κ. Καραμανλή επί 48 ώρες, βγάζοντας μια απίστευτα ενοχλητική οσμή και προκαλώντας ειρωνικά σχόλια επισκεπτών και ντόπιων.
Συμπερασματικά:
Ο Λάμποβος πήγε καλά. Πήγε πολύ καλύτερα από τα παρόμοια παζάρια περιοχών της Ηπείρου. Το αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι έμποροι.
Αποδείξαμε και φέτος πως μπορούμε να διοργανώσουμε το παζάρι πολύ εύκολα χωρίς μεσάζοντες με οικονομικό όφελος για τον Δήμο. Είναι κρίμα λοιπόν η προσπάθεια αυτή να πηγαίνει χαμένη επειδή δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Του χρόνου η επιτροπή Λαμπόβου θα πρέπει να διευρυνθεί και να μην ασχοληθεί μόνο με το κομμάτι του Παζαριού, αλλά με ολόκληρη την πόλη. Να συναντηθεί με φορείς, να βάλει στο παιχνίδι εθελοντές και συλλόγους, γιατί όπως και να το κάνουμε, ο Λάμποβος δεν είναι απλά ένα παζάρι, είναι ΤΟ παζάρι και απαιτεί την προσοχή όλων μας.
paramythia-online
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου