Αυτό τόνισαν χθες οι μικροπωλητές ειδών ελαφράς βιοτεχνίας που συμμετέχουν στην αγορά της Πέμπτης στην Αγία Τριάδα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το Δήμο Καλαμάτας και τις προκαταρκτικές έρευνες που έχει ξεκινήσει ο εισαγγελέας Καλαμάτας, μετά τα στοιχεία που του γνωστοποίησαν.
Τα δύο βασικά ζητήματα που έθιξαν είναι η μη συμμόρφωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας με τα αιτήματα της Περιφέρειας να γνωστοποιηθούν στοιχεία που αφορούν στις δύο λαϊκές αγορές (Αγίας Τριάδας την Πέμπτη και στην Κεντρική Αγορά το Σάββατο), ώστε να ικανοποιηθεί αίτημά τους να συμμετέχουν κι αυτοί στην αγορά του Σαββάτου στην ΚΑΚ, και οι παράνομοι, όπως είπαν, μικροπωλητές που έχουν νοικιάσει καταστήματα στη Λαϊκή της Πέμπτης.
Ο Δήμος αρνείται
Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο νόμιμος εκπρόσωπος των 17 νόμιμων μικροπωλητών της Αγίας Τριάδας, Στέφανος Τομαρόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Λαϊκών Αγορών Καλαμάτας «Άγιος Φανούριος», Χρήστος Πιπέρης.
Ο κ. Τομαρόπουλος αναφέρθηκε σε προκαταρκτικές έρευνες που έχει διατάξει ο εισαγγελέας Καλαμάτας, τόσο για την παραχώρηση από το Δήμο χώρου δραστηριοποίησής τους στην ΚΑΚ όσο και για τους παράνομους στην Αγία τριάδα.
Όπως υπογράμμισε, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ενιαία παραγωγοί και έμποροι στις αγορές και είναι καθαρά προσχηματική η δικαιολογία του Δήμου Καλαμάτας, εδώ και ένα χρόνο, πως δεν υπάρχει χώρος, εξ ου και δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά τους.
Επισήμανε δε, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τρία έγγραφά της έχει ζητήσει από το Δήμο να κοινοποιήσει σχεδιαγράμματα, οριοθέτηση, αριθμό θέσεων και αδειούχους τόσο για την αγορά στην ΚΑΚ όσο και γι’ αυτή την Αγία Τριάδα. Όμως, μέχρι σήμερα ο Δήμος, όπως είπε, δεν έχει στείλει τίποτα στην Περιφέρεια.
Θέλουμε δημόσιο διάλογο
Στις αρχές Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία των μικροπωλητών επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Καλαμάτας, στον οποίο κατέθεσαν στοιχεία για τα ζητήματα αυτά.
«Ο Δήμος αρνείται, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί από πουθενά. Εμείς δεν καταγγείλαμε, αλλά θέσαμε τα προβλήματα και τα στοιχεία που είχαμε στον εισαγγελέα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μηνύσεις, αλλά δεν το κάναμε. Παραθέσαμε απλώς γεγονότα με αποδεικτικά στοιχεία, πως συντελείται ένα “έγκλημα” εναντίον αυτών των ανθρώπων, που άμεσα κινδυνεύουν να μην έχουν τις άδειες τους, να μην μπορούν να εργασθούν, να μην μπορούν να πληρώσουν το ελληνικό κράτος και τέλος Δεκεμβρίου του 2014, που θα γίνει ανανέωση, να μην μπορούν πληρώσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Άρα είναι άμεσο ζήτημα αυτοί οι άνθρωποι να εργασθούν. Γιατί, όμως, ο Δήμος δε δίνει τα στοιχεία; Γιατί επί 18 χρόνια μαζί με τους αδειούχους στην Αγία Τριάδα την Πέμπτη, λειτουργούν παράνομα, χωρίς άδειες, με έναν έμμεσο τρόπο, με τη μορφή καταστημάτων, παράνομοι πωλητές απ’ όλη την Ελλάδα και πληρώνουν στην ΔΙΟΚΛΗΣ για το κατάστημα χρήματα, με ιδιωτικά συμφωνητικά, μηνιαίως 220 ευρώ και πληρώνουν και για πάγκο ξεχωριστό ποσό; Αυτό είναι νόμιμο; Αυτό το ερώτημα καταθέσαμε στον εισαγγελέα. Όλα αυτά αποδεικνύονται με έγγραφα. Πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Τα τέλη από τις λαϊκές αγορές είναι ανταποδοτικά. Πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα και ποιος τα διαχειρίζεται», αναρωτήθηκε ο κ. Τομαρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι στο Δήμο για κάθε Πέμπτη πληρώνουν 35 ευρώ, όταν στην Αθήνα το αντίστοιχο αντίτιμο είναι 4-5 ευρώ.
Καταλήγοντας είπε: «Ζητάμε από την Πολιτεία, τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, αλλά και Οικονομικών, να δουν όλα αυτά τα θέματα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε. Ζητάμε δημόσιο διάλογο με τη Δημοτική Αρχή, τη ΔΙΟΚΛΗΣ και την ΚΑΚ, να βρεθεί μια κοινή λύση».
Της ΒΙΚΥ ΠΕΤΟΥΛΑΚΗ
<<ΕΦΗΜ.ΘΑΡΡΟΣ>>
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου