Ο αγώνας των λαϊκατζίδων δικαιώνεται αφού τίποτε δεν έχει αλλάξει ακόμη στις υπαίθριες αγορές. Οι αποδείξεις είναι είδος εν ανεπαρκεία, ενώ η συνεννόηση παραγωγών και εμπόρων αισθητή. Ο κ. Γιακουμάτος έχει τον λόγο.
Θύμα του ανασχηματισμού έπεσε η μεταρρύθμιση των λαϊκών αγορών.
Ο λόγος;
Ένας νόμος που δεν επιτρέπει τη δημοσίευση κειμένων στο ΦΕΚ όταν ο υπογράφων αρμόδιος υπουργός ή υφυπουργός δεν βρίσκεται στη θέση του.
Tα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή ο πρώην υπουργός και υφυπουργός ανάπτυξης, Χατζηδάκης και Σκορδάς, δεν συμμετείχαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα όταν πήγε να πάρει ΦΕΚ, με αποτέλεσμα το κείμενο να επιστραφεί για τις υπογραφές των νέων αρμοδίων.
Νέος αρμόδιος υφυπουργός είναι ο λαλίστατος κ. Γιακουμάτος που περιμένει να ενημερωθεί.
Δεν είναι γνωστό τι θα πράξει ο λαϊκίζων κ. Γιακουμάτος υπό την πίεση των λαϊκατζίδων.
Οι τελευταίοι είχαν ήδη κατορθώσει να νερώσουν κατά πολύ το κρασί της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ασκώντας πολιτικές πιέσεις.
Κι όλα αυτά για τις λαϊκές αγορές που οι γνωρίζοντες συμφωνούν ότι η αδιαφάνεια, η φοροδιαφυγή και το αλισβερίσι κυριαρχούν.
Να υπενθυμίσουμε ότι κάπου 10.000 άτομα δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, αν και αρκετά δεν έχουν άδεια, αλλά πουλάνε δίνοντας μαύρα στον τοπικό δερβέναγα, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.
Σε μεγάλο βαθμό, η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια μιας νοσηρής κατάστασης που πάει δεκαετίες πίσω όταν υπουργοί και άλλα κρατικά στελέχη έδιναν άδειες λαϊκής με ρουσφετολογικά κριτήρια.
Κάπου 800 νέες άδειες δόθηκαν το διάστημα 2004-2005 με βάση ειδικά κριτήρια, ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη.
Όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα, για να αντιμετωπισθεί το θέμα η τρόικα είχε προτείνει να γίνονται δύο ειδών λαϊκές.
Μία για τους παραγωγούς και άλλη μία για τους εμπόρους.
Η πρόταση δεν ήταν τυχαία αφού οι τροϊκανοί είχαν ενημερωθεί για τις απειλές μερικών εμπόρων προς παραγωγούς ότι θα τους έσπαγαν τους πάγκους αν έριχναν πολύ τις τιμές.
Φυσικά, ούτε τους παραγωγούς «χαλούσε» να πληρώνουν την πραμάτειά τους σε υψηλότερες τιμές.
Όμως, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της τρόικας προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα διπλασιάζονταν οι λαϊκές, π.χ. σε 750-800 από 350 περίπου σήμερα στην Αττική.
Επιπλέον, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις διαμαρτυρίες του στεγασμένου εμπορίου.
Το τελευταίο διαμαρτύρεται, ισχυριζόμενο ότι οι λαϊκατζίδες πουλάνε στα ίδια επίπεδα τιμών με τους ίδιους χωρίς να έχουν τα ίδια κόστη, π.χ. ενοίκιο, τηλέφωνο, νερό, φως κ.λπ.
Υποκύπτοντας στις πιέσεις των ατόμων που δραστηριοποιούνται στις αγορές, η κυβέρνηση έκανε πίσω σε πολλά σημεία.
Όμως, τουλάχιστον διατήρησε τον ξεκάθαρο διακριτό διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές.
Παρ' όλα αυτά μια ματιά στη λαϊκή της γειτονιάς αρκεί για να πείσει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν.
Οι υπεύθυνοι παραπέμπουν στο προαναφερθέν θέμα με το ΦΕΚ και τις παραιτήσεις των αρμοδίων υπουργών.
Φυσικά, ο κ. Γιακουμάτος δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη και οι λαϊκατζίδες προφανώς ελπίζουν να ξεδοντιάσουν περισσότερο τη μεταρρύθμιση στο υπαίθριο εμπόριο και να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα.
Όμως, η τρόικα παραμονεύει...
Dr. Money
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου