Στο γενικό σχεδιασμό προβλέπονται: Ομιλίες, έκθεση αγροτικών προϊόντων, συναυλία, συζητήσεις & ποδηλατικός γύρος.
Ομιλίες προσκλήθηκαν να κάνουν, από τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, οι: κ Νικόλαος Κουτλιάμπας για το Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο κ. Αναστάσιος Αντωνίου για το Συνεταιρισμό ΒΟΣΚΟΣ Λιβαδίου Ολύμπου, ο καθ. Νικόλαος Πετρόπουλος για την Κοινή Γεωργική Πολιτική ως εργαλείο ανάπτυξης, ο κ. Ιωάννης Σκούφος για την κτηνοτροφία της Άρτας, από την παράδοση και την βιομηχανοποίηση, στην μοναδικότητα, ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης για το μέλλον του αγροτικού κόσμου και τα περιθώρια αυτοοργάνωσης και ο κ. Ντίνος Μπλιάτσιος για τους τρόπους προώθησης των αγροτικών προϊόντων και την συγκρότηση ομάδων παραγωγών, ενώ θα γίνει και συζήτηση στις 12.30, στον ίδιο χώρο (ΔΙΩΝΗ) για την ίδρυση της Πανηπειρωτικής Ένωσης Αγροτών.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17.00, στον ίδιο χώρο, θα γίνουν συζητήσεις για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις μορφές της, μεταξύ των οποίων και για τα χαρακτηριστικά των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων-ΚοινΣΕπ.
Αν η βάση της ανάπτυξης είναι η κατανάλωση, τόποι-περιοχές που μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση, είτε προέρχεται από ιδιοκατανάλωση είτε προσελκύοντας επισκέπτες, αυξάνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης. Η οργάνωση Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τους τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα & τεχνήματα), την τοπική μεταποίηση με συνταγές τοπικής γαστρονομίας και την τοπική κατανάλωση (καταστήματα, εστιατόρια & ξενοδοχεία) είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση. Στόχος όλων μπορεί να είναι η συμφωνημένη στόχευση της Τοπικής Ανάπτυξης με τοπική αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Η οποιαδήποτε δράση προϋποθέτει συμφωνία που θα αναδειχθεί από την τοπική κοινωνία, και άρα προαπαιτεί κοινωνική ζύμωση, ίσως και στοιχεία κοινωνικής οικονομίας. Άλλωστε τόσο η Δημόσια Οικονομική όσο και η Ιδιωτική Οικονομική φαίνεται ότι δείχνουν ισχυρές αδυναμίες, ίσως και ανικανότητα να ηγηθούν της τοπικής ανάπτυξης.
Η 1η Γιορτή Πορτοκαλιού, Ακτινιδίου & Ελιάς από τον Δήμο Αρταίων είναι μια μορφή κοινωνικής ζύμωσης, όταν γίνεται στοχευόμενα και συγκροτημένα για να επιτύχει προσχεδιασμένα αποτελέσματα και έχει συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων.
Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πολλούς πόρους, για να αναπτυχθεί ο τρίτος τομέας της οικονομίας και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Οι καινοφανείς δομές που υφίστανται βασανιστική κριτική, είναι στην ουσία οι προπομποί της νέας προοπτικής, του τρίτου τομέα της οικονομίας, της ωρίμανσης των συνθηκών για την εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας και της ενημέρωσης του οικοσυστήματος που θα τις φιλοξενείκαι θα υποστηρίζουν. Και όπως κάθε νέα διαδικασία απαιτεί πολλαπλάσια μέσα και πόρους και προσπάθεια για να αποδώσει λίγο. Οι άλλοι τομείς της οικονομίας βρίσκονται στην φάση λίγο πριν τον κορεσμό, και σε όσους μπορούν να δουν την συνολική εικόνα, μοιάζει σαν σπατάλη πόρων για λίγο αποτέλεσμα. Είναι όμως το απαραίτητο στάδιο ωρίμανσης στην νέα προοπτική της κοινωνικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί, οι ΚοινΣΕπ κλπ.
Τάσεις και εξελίξεις, εργαλεία, καλές πρακτικές, πετυχημένα παραδείγματα και απόφαση για δράση θα εξελιχθούν στην αίθουσα Διώνη, στην Άρτα, την Κυριακή, 30 Νοε 2014, με σημαία αιχμής στις 10.30 (χαιρετισμός Δημάρχου), στις 12.00 (ομιλία Δ. Μιχαηλίδη), 12.30 (Συζήτηση για την Πανηπειρωτική Ένωση Αγροτών-epirusunionfarmers@yahoo.gr & 6974111252, ώρες γραφείου) και 17.00 (ενημέρωση για τις ΚοινΣΕπ)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου