" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Καταστολή του παρεμπορίου στην Κέρκυρα

Ειδικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας, την Τρίτη, για την καταπολέμηση του φαινομένου του παρεμπορίου, τόσο στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας όσο και στην περιφέρεια του νησιού.

Στους ελέγχους αυτούς συμμετείχαν αστυνομικοί από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα καθώς και αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων συνελήφθησαν συνολικά (5) άτομα και ειδικότερα:
* (2) αλλοδαποί υπήκοοι Νιγηρίας για κατοχή και διάθεση 590 πλαστών ψηφιακών δίσκων (cd, dvd)
* (3) άτομα (ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί) για άσκηση παράνομου υπαίθριου εμπορίου, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 155 είδη παρεμπορίου.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ.

Ιησούς Χριστός νικάει !!!
Ο δράκος λείπει

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Το παζάρι με τις ντιζέζ

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΓΟΝΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Το παζάρι με τις ντιζέζ

Η καθιερωμένη μεγάλη εμποροπανήγυρη των Γόννων πραγματοποιείται και φέτος αυτή την περίοδο μέχρι και την Κυριακή 26 Απριλίου  στο χώρο κάτω του Δημοτικού Σταδίου. Οι συναλλαγές κατά τους διοργανωτές είναι  και φέτος ζωηρές, καθώς είναι το πρώτο πανηγύρι της περιοχής. Το Λούνα Πάρκ – τα σουβλατζίδικα, με τα ντόπια κρέατα τους, οι ταβέρνες, με τη ζωντανή μουσική και τα ψητά τους, υπόσχονται αξέχαστες βραδιές στους επισκέπτες.Το παζάρι των Γόννων είναι από τα ελάχιστα παζάρια που πραγματοποιούνται με τον παραδοσιακό παλιό τρόπο με  τις ζωντανές ορχήστρες να δίνουν ένα διαφορετικό τόνο και τις ντιζέζ να λικνίζονται πάνω από τα τραπέζια των θαμώνων ενώ τα ψητά ξετρελαίνουν τον ουρανίσκο.Οι τιμές είναι προσιτές και οι επισκέπτες απολαμβάνουν θέαμα και γαστρονομικές απολαύσεις.Μιλώντας χθες στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Γόννων του Δήμου Τεμπών κ. Χρήστος Τσούγιας τόνισε ότι η ετήσια εμποροπανήγυρη των Γόννων η οποία ξεκίνησε το 1957 είναι ένα αυθεντικό κομμάτι της παράδοσης του τόπου και οι επισκέπτες μπορούν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής να γλεντήσουν και να περάσουν όμορφα, κάνοντας παράλληλα και τα ψώνια τους. Παράλληλα μπορούν να απολαύσουν χαλβά Φαρσάλων ενώ οι μικροί φίλοι μπορούν να διασκεδάσουν  στο λούνα πάρκ.Στο χώρο λειτουργεί και έκθεση παλιάς φωτογραφίας από τα πρώτα χρόνια του παζαριού από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του Λαογραφικού Μουσείου και του υπεύθυνού του Βασίλη Καραβιδέ. 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Strange cities Athens

Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ;
Αυτό το ερώτημα έθεσαν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ιδρυμα Ωνάση σε 24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και έτσι γεννήθηκε το Strange Cities, Athens.
Τσέχοι, Καναδοί, Ιάπωνες, Αμερικάνοι, Σουηδοί, Γερμανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί και πολλοί άλλοι που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα φαντάζονται την πόλη μας και δημιουργούν πρωτότυπα έργα.
Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον αν δεν έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της Αθήνας; Οταν απλώς έχει ακούσει μια μελωδία του Χατζιδάκι, ή του Κωνσταντίνου Βήτα, έχει διαβάσει ένα κείμενο του Μάρκαρη και ένα ποίημα του Σεφέρη;

Καλλιτέχνες από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών δημιούργησαν έργα για μια παράξενη έκθεση στην καρδιά της Αθήνας.
Εχετε πάει ποτέ στη Διπλάρειο Σχολή;
Πόσα χρόνια έχετε να περπατήσετε στην πλατεία Θεάτρου;
Δε θέλετε να «ξαναγνωρίσετε» την πόλη μας;
Και μάλιστα μέσα από τα μάτια κάποιου που δεν τη γνωρίζει;
Strange Cities: Athens

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΚΑΛΗ ΑΝΑΤΑΣΗ....& ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους και
ΚΑΛΗ ΑΝΑΤΑΣΗ όλων των μικροπωλητών!!!

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Πρώτη ανάσταση μετά από 93 χρόνια στη Σμύρνη.

Την παρακολούθησαν με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες Ορθόδοξοι

Στην κυριολεξία λαμπροφόρος από κάθε άποψη υπήρξε η ακολουθία της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία, η πρώτη μετά 93 χρόνια, στο διασωθέντα και ανακαινισθέντα ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη.

Την ακολουθία της Αναστάσεως παρακολούθησαν με κατάνυξη, ευλάβεια και δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες άνθρωποι, Έλληνες και άλλοι Ορθόδοξοι, μέλη της κατά Σμύρνη Ορθόδοξης Εκκλησίας, που τα τελευταία δύο χρόνια, με την αγάπη και πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και τις άοκνες προσπάθειες του ιερατικώς προϊσταμένου, αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλου Συκή, αναγεννάται. Επίσης , την ακολουθία παρακολούθησαν Έλληνες και άλλοι Ορθόδοξοι από άλλες περιοχές γύρω από τη Σμύρνη, επισκέπτες από την Ελλάδα, καθώς και ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί και Ελληνοαυστραλοί.

Στην ακολουθία της Αναστάσεως και στην Θεία Λειτουργία τηρήθηκε η παράδοση , η οποία συνταίριαζε την μεγαλοπρέπεια με την αρχοντική απλότητα. Γύρω στις 10.30 το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος άρχισε την ακολουθία της Παννυχίδος, που ολοκληρώθηκε με το «Δεύτε λάβετε Φως» και το άναμμα των λαμπάδων των πιστών από την λαμπάδα του πατρός Κυρίλλου, η οποία προηγουμένως είχε αναφτεί από την ακοίμητη κανδήλα. Μέσα και έξω στον ναό του Αγίου Βουκόλου είχε δημιουργηθεί αδιαχώρητο.

Σχηματίστηκε πομπή που πορεύτηκε στον περίβολο του ναού. Οι θύρες έκλεισαν και μέσα έμεινε μόνο ο αναγνώστης. Της πομπής προηγούνταν τα Εξαπτέρυγα, η εικόνα και το λάβαρο της Αναστάσεως, οι ψάλτες, και ο π. Κύριλλος, κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και τον Σταυρό της Ευλογίας. Δίπλα του ήταν ο π. Μαξιμιλιανός , προϊστάμενος του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου των Ρωμαιοκαθολικών της Σμύρνης. Σε ένα υπερυψωμένο χώρο, απέναντι από την δυτική πύλη του ναού , που ήταν αναρτημένη η σημαία με το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο π. Κύριλλος ανέγνωσε την περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο «Διαγενομένου του Σαββάτου». Στη συνέχεια η εκφώνηση «Δόξα τη Αγία και Ομοουσίω Τριάδι» και ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος έψαλλε το μεγαλόπρεπο, θριαμβευτικό αντίφωνο του Πάσχα:

«Χριστὸς ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος». Με το «Χριστός Ανέστη» άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα καμπανάκια , που κρατούσε ο νεωκόρος , και σήμαντρα , που είχαν μαζί τους μερικά παιδιά. Ο κόσμος αντάλλασσε τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!-Αληθώς Ανέστη!» και ο ένας ασπαζόταν τον άλλο μέσα σε ευφρόσυνη ατμόσφαιρα.

Απευθυνόμενος στον κόσμο ο π. Κύριλλος τόνισε ότι η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα γεγονός «άμεσα συνδεδεμένο με την ταυτότητα των Ορθοδόξων και ιδιαίτερα των Ρωμιών». Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι , επεσήμανε, «είμαστε παιδιά του ενός αληθινού Θεού, άρα αδέλφια». Επίσης , έκανε ειδική αναφορά στους Χριστιανούς, αλλά και σε όλους όσοι σε διάφορα μέρη της γης διώκονται, υποφέρουν, σφαγιάζονται και υπέδειξε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει σεβαστός ο κάθε άνθρωπος. Συμβολικά ο π. Κύριλλος και ο π. Μαξιμιλιανός άφησαν στον αέρα δύο λευκά περιστέρια για να υπογραμμίσουν την καταλλαγή, την αγάπη και την ειρήνη, που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ των Χριστιανών και όλων των ανθρώπων.

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την Αναστάσιμη Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο και θα επιθυμούσε πολύ να ήταν στην Σμύρνη , όπως θέλει, είπε ο Πατριάρχης, να ξανακάνει Πάσχα στην γενέτειρα του, Ίμβρο. Ο π. Κύριλλος ανέφερε ότι στην επικοινωνία του με τον Πατριάρχη τον ευχαρίστησε θερμά και του είπε: « Παναγιώτατε , όσο το Φανάρι και Εσείς είστε αναστημένοι, είμαστε και εμείς, όπου κι΄ αν βρισκόμαστε».

Μετά την ακολουθία της Αναστάσεως, πριν να εισέλθει ο κόσμος στον ναό για τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, έγινε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό. Μπροστά από την κλειστή δυτική πύλη, σύμβολο των πυλών του Άδη που καταργήθηκαν με την Ανάσταση του Χριστού, ο π. Κύριλλος, ο οποίος χτύπησε δυνατά την πύλη, είχε με τον αναγνώστη, που έμεινε εντός του ναού, ένα διάλογο από τους ψαλμούς του Δαϋίδ . «Άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε, πύλαι αιώνιοι, και εισελεύσεται ο βασιλεὺς της δόξης» . Η απάντηση μέσα από τον ναό «Τις εστιν ούτος ο βασιλεὺς της δόξης;». Και πάλι ο π. Κύριλλος: « Κύριος των δυνάμεων αυτός εστίν ο βασιλεύς της δόξης. Τότε άνοιξε η πύλη και όλοι εισήλθαν στον ναό. Όσο ψαλλόταν ο Κανόνας της Κυριακής του Πάσχα το εκκλησίασμα ασπαζόταν την εικόνα της Αναστάσεως και έπαιρνε από τον π. Κύριλλο ένα μικρό πουγκί από λεπτό διάφανο ύφασμα, στο οποίο μέσα υπήρχαν ένα κόκκινο αυγό , ένα κουλουράκι σμυρνέϊκο και μικρές εικόνες των Πολιούχων Αγίων της Σμύρνης, Φωτεινής, Βουκόλου και Πολυκάρπου. Προς το τέλος του Κανόνα ο π. Κύριλλος ράντισε όλους με αγιασμό. Επίσης, προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εν Σμύρνη ειρηνικώς κοιμηθέντων ή μαρτυρικώς τελειωθέντων.

Στο τέλος της Λειτουργίας ανέγνωσε την ομιλία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου για το Άγιο Πάσχα, η οποία είναι γνωστή ως «Κατηχητικός Λόγος».

Στις 11 σήμερα το πρωί τελέστηκε στο ναΐδριο της Αγίας Φωτεινής, που υπάρχει από την δεκαετία του 1950 σε ανάμνηση του πυρπολυθέντος το 1922 μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού ναού της Σμύρνης, ο Εσπερινός της Αγάπης. Οι ύμνοι ψάληκαν Ελληνικά και Ρωσικά. Η ανάγνωση του Ευαγγελίου έγινε στα Ελληνικά και στην Ομηρική γλώσσα από τον π. Κύριλλο, στα Ιταλικά από τον Ρωμαιοκαθολικό ιερέα , π. Μαξιμιλιανό, και στα Ρωσικά , Τουρκικά και Αγγλικά από λαϊκούς. Ο Εσπερινός έληξε με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στον αύλειο χώρο του ναού.

Επιστέγασμα της γιορτής του Πάσχα ήταν το πλούσιο σε εδέσματα τραπέζι, το οποίο προσέφερε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης σε χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου, που διατέθηκε ευγενώς.

«Τα όσα ζήσαμε φέτος στην διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα στην Σμύρνη για μένα ήταν μια αποκάλυψη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. Η εμπειρία αυτών των ημερών είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι «στα σχέδια του Θεού υπάρχουν θαυμαστά πράγματα, αρκεί να τον εμπιστευόμαστε και να προσευχόμαστε», κατέληξε ο κ. Κύριλλος.





Τα δύο Β μαζί στο Ζάππειο.

Τα δύο Β μαζί
Συμβαίνει τώρα στο Ζάππειο.
Βίκυ-Βίκτωρας στο ψητό

Ζάππειο!!κοντοσούβλι από Άγγλο μικροπωλητή.

Και τα κοντοσούβλια σε δράση.
Και Άγγλος και κοντοσούβλι
Ο. John Evans σε δράση-περιποίηση στο κοντοσούβλι

Ψήνουν αρνιά στο Ζάππειο.

Χριστός Ανέστη.
Εμείς επί τω έργω.
Ψήνουμε αρνιά στο Ζάππειο.
Χρόνια πολλά σε όλους.



Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Αναβίωσαν και φέτος τα παζάρια στα Χανιά.

Έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στα μέσα του 19ου αιώνα
Στα μονοπάτια της παράδοσης «ταξίδεψαν» σήμερα Μεγάλη Παρασκευή πολλοί πολίτες που βρέθηκαν στις Βουκολιές στην Κίσσαμο και στις Βρύσες Χανίων, όπου οι τοπικοί φορείς οργάνωσαν παραδοσιακά παζάρια, προσαρμοσμένα βέβαια και στο πνεύμα της εποχής.

Παρά τον άστατο καιρό οι πολίτες βρέθηκαν στα τρία παζάρια, στα οποία υπήρχαν παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, κάθε λογής αντικείμενα, ενώ ξεχωριστή θέση, παρά τις αντιρρήσεις, που κατά καιρούς εκφράζονται, είχε και η αγορά ζώντων ζώων.

Ωστόσο η αγοραστική κίνηση και στα δυο παζάρια ήταν εμφανώς επηρεασμένη από την οικονομική κρίση και περιορίστηκε κυρίως στα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και στα μικροδώρα ενώ την τιμητική τους και στις τριεις περιοχές είχαν τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ που αποτέλεσαν και σημείο συνάντησης για παρέες φίλων και γνωστών

Το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής, στις Βουκολιές του δήμου Πλατανιά που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, ξεκίνησε ως μια διοργάνωση εμπορικών συναλλαγών, μετά έγινε ένας τόπος ανταμώματος συγγενών και γνωστών από τα γύρω χωριά και σήμερα είναι ένα ξεχωριστό πανηγύρι για όλη την Κρήτη. Παλαιότερα αποτελούσε και «νυφοπάζαρο» καθώς κοπελιές από τα γύρω χωριά βρισκόταν εκεί για να ανταμώσουν και να γνωρίσουν το ταίρι τους.

Οι πρώτες αναφορές για το παζάρι των Βουκολιών γίνονται στα μέσα του 19ου αιώνα. Την άνοιξη του 1851 ο Βρετανός χαρτογράφος Thomas Abel Brimage Spratt, που βρισκόταν στην Κρήτη, κατέγραψε, μεταξύ άλλων την εμπειρία του όταν βρέθηκε εκεί.

Ανάλογη εμποροπανήγυρη διοργανώθηκε και στις Βρύσες, με πρωτοβουλία του δήμου Αποκορώνου.

Το συγκεκριμένο παζάρι ξεκίνησε το 2012 ενώ φέτος μέρος των εσόδων του θα δοθεί για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου.

Το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 40 και αναβίωσε το 2011 στην Κίσσαμο πραγματοποιήθηκε φέτος στον εμπορικό δρόμο της οδού Σκαλίδη με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία κυρίως τοπικών επιχειρήσεων.

Έξω από τα καταστήματα στήθηκαν πάγκοι με παραδοσιακά προϊόντα είδη λαϊκής τέχνης και δώρα 

<ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ>και <ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ> σε όλους.

Το Συνδικάτο Υπαιθρίων εμπόρων Ελλάδας, σας εύχεται ολόψυχα
<<ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ>>και <<ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ>>
ΠΑΣΧΑ photo 3010680tpfomlx7w8-5.gif

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας.

Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα. Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στα χωριά της Πυλίας, την Μεγάλη Παρασκευή, πίνουν ξίδι και καπνιά για να δείξουν την αγάπη τους στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι. Στην Κρήτη, τη Μεγάλη Παρασκευή, τρώνε νερόβραστα φαγητά με ξύδι, σαλιγκάρια βραστά, των οποίων το ζουμί μοιάζει με ξύδι.

Στην Κορώνη, ούτε φωτιά ανάβουν, ούτε μαγειρεύουν, ούτε μπουκιά βάζουν στο στόμα τους. Κάποιοι βάζουν σε ένα ποτήρι ξύδι, ρίχνουν μέσα και λίγη αράχνη και πίνουν τρεις γουλιές γιατί έτσι πότισαν και το Χριστό.
Όταν κατά το μεσημέρι, γίνει η Αποκαθήλωση και εκτεθεί σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού, πάνω σε φορητό κουβούκλιο, τότε αρχίζει ο στολισμός του Επιταφίου. Το στολισμό κάνουν τα κορίτσια της ενορίας, με άνθη της άνοιξης: βιολέτες, μενεξέδες, τριαντάφυλλα, λεμονανθοί. Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ο Επιτάφιος γίνεται όλος μια κορόνα από άνθη.
Σε πολλούς τόπους, τα κορίτσια ενώ στολίζουν τον Επιτάφιο, ψάλλουν το μοιρολόγι της Παναγίας, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι που ιστορεί τη σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.
Και αμέσως αρχίζει η συρροή του κόσμου και το προσκύνημα του Επιταφίου. Παρθένες με κάνιστρα γεμάτα λεμονόφυλλα, ή τριαντάφυλλα στέκονται κοντά του και ραίνουν με μύρα το νεκρό Ιησού. Οι προσκυνητές, προπάντων γυναίκες και παιδιά αφού φιληθούν, περνούν κάτω από τον Επιτάφιο, “για να τους πιάσει η χάρη “όπως λένε.
Όταν νυχτώσει αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου. Η πομπή σχηματίζεται από τα Εξαπτέρυγα και το Σταυρό μπροστά , τον Επιτάφιο και τους ιερείς πιο πίσω. Στις πόλεις προηγούνται οι μουσικοί, παίζοντας πένθιμα εμβατήρια. Ο κόσμος που ακολουθεί κρατάει στα χέρια αναμμένες λαμπάδες. Κατά διαστήματα η πομπή σταματά σε πλατείες και σταυροδρόμια και εκεί οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις.
Σε πολλές περιοχές, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, ανάβουν φωτιές, στις οποίες καίγονται θυμιάματα, ενώ σε άλλες καίγεται ο Ιούδας.

Στο Μελιγαλά, τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, ανάβουν “φουνταρίες”. Κάθε νοικοκυρά, όταν σημαίνει η καμπάνα για τον Επιτάφιο, ρίχνει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της δυο – τρία μάτσα κληματόβεργες και τους βάζει φωτιά. Μέχρι να βγει ο Επιτάφιος, οι κληματόβεργες έχουν πλέον γίνει θράκα. Την ώρα που o παπάς περνά έξω από το δρόμο του σπιτιού της, η νοικοκυρά ρίχνει πάνω στη θράκα μια χούφτα μοσχολίβανο και ο παπάς κάνει εκεί παραστάσιμο.

Στις Μέτρες της Θράκης, η πομπή του Επιταφίου, σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου εκεί βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο Ιερέας διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο, ανάβουν τη φωτιά και καίνε τον Ιούδα. Παίρνουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και τη ρίχνουν στα μνήματα.

Στην Κίο, τη Μεγάλη Παρασκευή που γυρίζουν τον Επιτάφιο, σταματούν στις διασταυρώσεις και μνημονεύουν.Επίσης οι πόρτες των σπιτιών τους μένουν ανοιχτές, για να μπει μέσα η Θεία Χάρη. Οι άνθρωποι πηγαίνουν νωρίτερα και τοποθετούν χώμα στα σημεία που θα σταματήσει ο επιτάφιος. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, πηγαίνουν και παίρνουν από εκείνο το χώμα και το σκορπούν στο σπίτι για να χαθούν οι κοριοί.

Στο Κατσιδόνι Κρήτης, την ώρα που λέει ο παπάς στην Εκκλησία, εν καλάμω κάνουν σταυρούς από καλάμι για να διώξουν τους ποντικούς από τα κουκιά.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο, δεν ανάβουν φωτιές μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και τις υπόλοιπες μέρες από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
Ξεχωριστή σημασία έχει και η συνήθεια των Σερραίων γυναικών, να τοποθετούν στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, πάνω σε τραπέζι μπροστά από το κατώφλι της Εξώπορτας, την εικόνα του Εσταυρωμένου ανάμεσα σε άνθη, αναμμένα κεριά και θυμιάματα. Δίπλα τοποθετούν ένα πιάτο με χλόη φακής, ή κριθαριού, την οποία έχουν φυτέψει για αυτό το σκοπό, κάποια ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Το έθιμο συναντάται και σε άλλες περιοχές και θυμίζει τους Κήπους του Αδώνιδος.
Στη γιορτή του Αδωνη, οι γυναίκες ντυμένες πένθιμα, τοποθετούσαν επάνω σε νεκροκρέβατο κέρινα ομοιώματα του Αδωνη, γύρω από τα οποία έβαζαν άνθη και τους λεγόμενους “κήπους” δηλαδή γλάστρες όπου είχαν φυτέψει μάραθα ή άλλα φυτά, που γρήγορα μαραίνονται, αλλά και γρήγορα ξανά ανθίζουν. (για να συμβολίζουν, την πρόωρα μαραμένη νεότητα του Αδωνη)
Όπως στα κεριά της Μεγάλης Πέμπτης, έτσι και στα λουλούδια του Επιταφίου, (Χριστολούλουδα, Σταυρολούλουδα) αποδίδεται μεγάλη θαυματουργός Δύναμη. Σε πολλούς μάλιστα τόπους, η διανομή τους γίνεται από τον ίδιο τον ιερέα. Ορισμένες φορές, εντελώς άτοπα στη θρησκευτική αντίληψη, μπαίνει και το μαγικό στοιχείο.

Τα λουλούδια δηλαδή του Χριστού, για να έχουν δραστικότερη ενέργεια πρέπει να τα κλέψουν !!

Στη Σπάρτη, όταν γυρίσουν τον Επιτάφιο, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν.

Στην Πάρο, τα κεριά του Επιταφίου, τα φυλούν και όταν έχει φουρτούνα, βρέχει ή αστράφτει, τα ανάβουν να περάσει η κακοκαιρία. Ακόμα, στο εικονοστάσι, τοποθετείται και κλαδί ελιάς, που παραμένει εκεί ως αγιώτικο.

ΑΛΛΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αγυρμός παιδιών
Στην Κορώνη, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, τα παιδιά, κρατώντας ένα σταυρό στο χέρι, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα πάθη του Χριστού. Τα φιλεύουν με κουλούρια, κόκκινα αυγά ή λεφτά.
Στο Καστανόφυτο Καστοριάς, τα παιδιά του χωριού, παίρνουν από την εκκλησία το χελιδόνι, (ξύλινο ομοίωμα περιστεριού) το κρατούν με ένα ξύλο ψηλά, το στολίζουν με λουλούδια και το περιφέρουν στα σπίτια. Κατά την περιφορά μαζεύουν δώρα, αυγά κόκκινα κα

Περιοδεία στα ξωκλήσια
Στα Τελώνια της Λέσβου, τη Μ. Παρασκευή, οι κάτοικοι σηκώνονται τα χαράματα και γυρίζουν στα ξωκλήσια. Πρέπει να επισκεφθούν 9-13 ξωκλήσια. Ανάβουν κεριά και θυμίαμα.
Επίσκεψη στο νεκροταφείο
Αποθέτουν στεφάνια και θυμιατίζουν.
Λιτανεία του Εσταυρωμένου
Στη Ζάκυνθο, το μεσημέρι της Παρασκευής, περιφέρουν τον Εσταυρωμένο στην πόλη.
Παρασκευή νέας ζύμης
Στην Ανατολική Κρήτη, την ώρα που λέει ο παπάς, το πρώτο ευαγγέλιο, της Μ. Παρασκευής, η παπαδιά βαστά αλεύρι και νερό, κάνει προζύμι με τις ευχές του Ευαγγελίου και το προζύμι ανεβαίνει.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Εμποροπανήγυρη στον Αποκόρωνα.

Εμποροπανήγυρη διοργανώνει ο Δήμος Αποκόρωνα την Μεγάλη Παρασκευή 10 Απριλίου στον ανοικτό χώρο γηπέδου ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Βρυσών.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Αποκόρωνα και στέφεται πάντα με επιτυχία μιας και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, είδη ένδυσης κ.α., από παραγωγούς και πωλητές της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την συμμέτοχη των συμμετεχόντων θα ενισχύσουν την δραστηριότητα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αποκόρωνα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν δηλώσεις συμμετοχής στο Δημαρχείο Αποκορώνου έως την Μ. Πέμπτη 09 Απριλίου 2015 από 09:00 - 14:00 και στα τηλ επικοινωνίας 2825340300-2825340344

Και το Skai παίζει Ζάππειο

Ζωντανά στην εκπομπή του Skai <<Τώρα>> ρεπορτάζ από το πασχαλινό μας παζάρι στο Ζάππειο




Ζωντανά στο Mega το πασχαλινό στο Ζάππειο.

Ζωντανή σύνδεση στην πρωινή ζώνη του Mega.
Ο πρόεδρος κ. Ντόλος Νεκτάριος δυναμικά προωθεί τη πασχαλινή μας αγορά στο Ζάππειο.
Για την καλύτερη ενημέρωση όλων, σας πληροφορούμε ότι το παζάρι  θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Όλη η Αθήνα, πάει Ζάππειο(φωτο)

Χιλιάδες κόσμου στο Ζάππειο.
Συμβαίνει το αδιαχώρητο αυτή τη στιγμή στο Ζάππειο μέγαρο, στο προαύλιο χώρο και κάνουν τα πασχαλινά τους ψώνια.
03-13 Απριλίου θα γράψει ιστορία.
Ο φακός αδιάψευστος μάρτυρας














Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΧΑΝΙΑ: πανηγύρι Χρυσοπηγής.

Ο Δήμος Χανίων Κάνει Γνωστό Στους Ενδιαφερόμενους Που Θέλουν Να Συμμετέχουν Στην Εμποροπανήγυρη Της Χρυσοπηγής Στις 16-17 Απριλίου Να Καταθέσουν Αίτηση Στην Δ/Νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Του Δήμου Χανίων, Κριάρη 40 Μέγαρο Πάνθεον, Μέχρι Τις 8 Απριλίου 2015 Για Να Τους Χορηγηθεί Άδεια.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά:

Άδεια Άσκησης Υπαίθριου Εμπορίου
2.Ταυτότητα Σε Φωτοτυπία.

Ιδρύεται σώμα ελέγχου και δίωξης παρεμπορίου.

Του Χρήστου Κολώνα
(ΗΜΕΡΗΣΙΑ)
Tο κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του παράνομου εμπορίου, με τζίρο που εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ και απώλεια φορολογικών εσόδων στα 8 δισ. ευρώ, βάζει σαν στόχο η κυβέρνηση, μελετώντας το σενάριο της σύστασης ειδικού σώματος ελέγχου και δίωξης παρεμπορίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Eμπορίου και Προστασίας Kαταναλωτή Aντώνης Παπαδεράκης έχει κάνει πρόταση στον υπουργό Oικονομίας Γιώργο Σταθάκη για τη συγκρότηση οργάνου που θα στελεχωθεί από μεταφορά προσωπικού των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και θα λειτουργεί αυτόνομα χτυπώντας τις μεγάλες πηγές διακίνησης λαθραίων εμπορευμάτων.
Tο παρεμπόριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου της Aθήνας K. Mίχαλου και του πρόεδρου της EΣEE B. Kορκίδη, εκτιμάται να πετυχαίνει τζίρο από 16 δισ. έως 25 δισ. ευρώ. Tο κράτος χάνει έσοδα από φόρους και ΦΠA γύρω στα 6 δισ. με 8 δισ. ευρώ. Φυσικά ανυπολόγιστες είναι οι ζημίες που προκαλούνται στις νόμιμες επιχειρήσεις.
Tο παρεμπόριο καταγράφεται στους τομείς της ένδυσης, υπόδησης, των ειδών δώρων και αξεσουάρ, CD, DVD, τσιγάρων και βεβαίως στον τομέα των καυσίμων. Tεράστιο κεφάλαιο αποτελεί και η παράνομη διακίνηση οπωροκηπευτικών κυρίως μέσα από τους ψευτοπαραγωγούς. Kύριες πηγές εισόδου των λαθραίων εμπορευμάτων είναι τα σύνορα της χώρας καθώς και η θάλασσα. Bέβαια, στη χώρα δραστηριοποιούνται και παράνομες βιοτεχνίες που ολοκληρώνουν την παραγωγή «μαϊμού» προϊόντων πάνω σε πρώτες ύλες που παραλαμβάνουν από εισαγωγές.
H μη αντιμετώπιση του παρεμπορίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες και ελεγκτικές αρχές, στο υποστελεχωμένο προσωπικό τους καθώς και στην απουσία σύγχρονων μηχανημάτων εντοπισμού των λαθραίων προϊόντων.
O γενικός γραμματέας Eμπορίου και Προστασίας Kαταναλωτή, έχοντας ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με τους φορείς της αγοράς, αναμένεται να προτείνει τη σύσταση ειδικού σώματος ελέγχου και δίωξης παρεμπορίου. Πρόκειται για μία παλιά πρόταση του κ. Mίχαλου, η οποία όμως έως τώρα δεν έχει προχωρήσει.
Tο μόνο που έχει συμβεί είναι η σύσταση ενός Συντονιστικού Kέντρου Aντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣYKAΠ) στη Γενική Γραμματεία Eμπορίου, το οποίο έχει σαν σκοπό να συντονίζει αρμόδιες υπηρεσίες για το κυνήγι της λαθραίας διακίνησης. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και μέσα από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. O κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων στη δίωξη του παρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης παραποιημένων εμπορευμάτων φαίνεται από την εμπλοκή των ακόλουθων υπουργείων και εποπτευόμενων ελεγκτικών τους αρχών:
1 Tο υπουργείο Oικονομικών εμπλέκεται μέσα από το Σώμα Δίωξης Oικονομικού Eγκλήματος (ΣΔOE), την Eλεγκτική Yπηρεσία Tελωνείων (EΛYT) και τις Tελωνειακές Aρχές.
2 Tο υπουργείο Oικονομίας, Yποδομών, Nαυτιλίας και Tουρισμού - Γενική Διεύθυνση Eσωτερικού Eμπορίου, Kλιμάκια Eλέγχου Λαϊκών Aγορών και Yπαίθριου Eμπορίου (KEΛAYE), ΣYKAΠ.
3 Tους Δήμους (Δημοτική Aστυνομία).
4 Tις Γενικές Γραμματείες Περιφερειών.
5 Tο Λιμενικό Σώμα
6 Tην Eλληνική Aστυνομία.
H διασπορά των αρμοδιοτήτων δίωξης παρεμπορίου και η απουσία ενός κεντρικού ενιαίου φορέα για τον προγραμματισμό και συντονισμό του έργου τους δημιουργούν επικαλύψεις, καθιστώντας το σχετικό έργο, στην ουσία, αναποτελεσματικό.
Ενοποίηση
Aπό το 2008 την κύρια ευθύνη για τη δίωξη του παρεμπορίου έχουν οι ελεγκτικές Yπηρεσίες κάθε Δήμου (Δημοτική Aστυνομία) με τη συνδρομή της EΛAΣ.
Σε ειδικές περιπτώσεις ελέγχου μπορεί να συγκροτούνται, με ευθύνη των Δήμων, μεικτά συνεργεία ελέγχων από τις παραπάνω συναρμόδιες υπηρεσίες.
Tα αποτελέσματα της εφαρμογής είναι γνωστά: Aντί για τον περιορισμό της διακίνησης παρεμπορίου παρατηρήθηκε έξαρση, η οποία -συνδυαζόμενη με την οικονομική κρίση και την ύφεση- συνετέλεσε στο να φτάσει η επιβίωση του νόμιμου εμπορίου σε οριακή κατάσταση.
H πρόταση, λοιπόν, που μελετάται είναι η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπηρεσιών σε ένα όργανο, με την ονομασία «Σώμα Eλέγχου και Δίωξης Παρεμπορίου» (ΣEΔIΠ), του οποίου θα προΐσταται ειδικός γραμματέας και το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Oικονομίας, Yποδομών, Nαυτιλίας και Tουρισμού. Στην ουσία, δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέας Yπηρεσίας, αλλά για ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα Σώμα, το οποίο θα στελεχωθεί με τη μεταφορά σε αυτό των υπαλλήλων των διαφόρων φορέων οι οποίοι ασχολούνται σήμερα με το αντικείμενο.
Ανοιχτά καταστήματα μόνο τρεις Kυριακές
H ηγεσία του υπουργείου Oικονομίας φέρεται να καταλήγει και στις αλλαγές της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Oι βασικές αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
1. Όλα τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά τρεις αντί για οκτώ Kυριακές τον χρόνο, όπως ισχύει σήμερα. Oι δύο θα είναι τα Xριστούγεννα -κατά πάσα πιθανότητα μία πριν από τις 25 Δεκεμβρίου και μία πριν από την Πρωτοχρονιά- και η μία πριν από το Πάσχα (Kυριακή των Bαΐων).
2. Oι εμπορικοί σύλλογοι θα μπορούν να επιλέγουν σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές (Περιφέρειες) για το ποια Kυριακή από τις δύο στις τακτικές εκπτωτικές περιόδους (χειμώνα και καλοκαίρι) θα μπορούν να ανοίγουν. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα, σήμερα, ανοίγουν την πρώτη Kυριακή των θερινών και την πρώτη των χειμερινών.
3. Oι εμπορικοί σύλλογοι σε συνεννόηση με τις αρχές της Περιφέρειας θα αποφασίζουν ποιες Kυριακές θέλουν να ανοίγουν στη διάρκεια των τουριστικών περιόδων.
Προς κατάργηση βαίνουν τα δύο δεκαήμερα ενδιάμεσων εκπτώσεων, που είναι μέχρι σήμερα το πρώτο του Nοεμβρίου και το πρώτο του Mαΐου. Σε αυτές τις μέρες επιτρεπόταν από μία κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και για την ακρίβεια την πρώτη των δέκα ημερών.
Nα υπενθυμίσουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για οκτώ Kυριακές τον χρόνο: Δύο πριν από τα Xριστούγεννα, μία πριν από την Πρωτοχρονιά, μία πριν από το Πάσχα, δύο στις τακτικές εκπτώσεις και άλλες δύο στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους.
Eπίσης, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς είχε θεσμοθετηθεί και η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Kυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας.
Kατά της απόφασης είχαν στραφεί οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εμποροϋπαλλήλων. Έτσι το ΣτE είχε αποφανθεί την αναστολή του συγκεκριμένου πλαισίου.
Eν τω μεταξύ, η OIYE έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο Kυριακή των Bαΐων 6 Aπριλίου διαμαρτυρόμενη για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Χιλιάδες κόσμου στο παζάρι στο Ζάππειο

Από τις 09:00 π.μ. χιλιάδες Αθηναίων δίνουν το παρόν τους, στον προαύλιο χώρο τουΖαππείου Μεγάρου και κάνουν τα πασχαλινά τους ψώνια.
Συμβαίνει τώρα.
Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας.
Χιλιάδες κόσμου στο πασχαλινό παζάρι στο Ζάππειο.


Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Θρησκευτική πανήγυρη Αγίου Αθανασίου στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Ο Δήμος  Κορδελιού - Ευόσμου καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη θρησκευτική εμποροπανήγυρη του Αγίου Aθανασίου (1 - 2 Μαϊου), η οποία θα διεξαχθεί στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου, να υποβάλλουν αίτηση από 1 έως 14 Απριλίου 2015, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων, (Εθνικής Αντίστασης 56 και Ανδρέα Παπανδρέου, Παλιό Δημαρχείο Κορδελιού, 1ος όροφος, τηλ. 2313 300344-8).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Οι άδειες χορηγούνται:

α) σε επαγγελματίες εμπόρους που νόμιμα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε υπαίθριες αγορές (υπαίθριοι πωλητές)
β) σε όσους κατέχουν άδεια άσκησης υπαίθριου (στάσιμου ή πλανόδιου ) εμπορίου
γ) σε κατόχους άδειας πωλητή λαϊκών αγορών βιομηχανικών ειδών σε ποσοστό μέχρι 20%
δ) σε κατόχους άδειας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
ε) σε κατόχους άδειας συμμετοχής σε κυριακάτικες αγορές
στ) σε λοιπούς εμπόρους


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Αίτηση-υπ. δήλωση (έντυπο Δήμου)
2. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου από τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2690/99, ως ισχύει.
3. Άδεια υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης που χορηγήθηκε στον ενδιαφερόμενο.
4. Βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ. περί υποβολής έναρξης - άσκησης επιτηδεύματος.
5. Απόδειξη ταμειακής μηχανής τρέχοντος έτους.
6. Πιστοποιητικό υγείας, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών.
7. Βεβαίωση μη οφειλής από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου.

Οι άδειες συμμετοχής χορηγούνται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ισχύουν για συγκεκριμένο χώρο, θέση και χρονικό διάστημα.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Από αύριο Πέμπτη, οι ρυθμίσεις για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Δείτε τις εκπτώσεις.

Αίτηση για την ένταξη στη νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς τον Οργανισμό Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα μπορούν να κάνουν από αύριο, Πέμπτη, οι ενδιαφερόμενοι.

Στη ρύθμιση υπάγονται οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως την 2η Μαρτίου 2015, ενώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν έως και τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ.

Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών.
 Συγκεκριμένα η έκπτωση είναι της τάξης του:
100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής
80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις
70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις
60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις και τέλος,
50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις

Template Design by Psykos Dimitris