" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην εμποροπανήγυρη Γαργαλιάνων.

Από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη στους Γαργαλιάνους
Ως χώροι λειτουργίας της εμποροπανήγυρης καθορίζονται,

η οδός Μιαούλη, από την συμβολή της με την οδό Νικολοπούλου μέχρι την συμβολή της με την οδό Σ. Λυριτζή (πρώην Αθηνών), ένθεν και ένθεν, καθαρό σύνολο 255 μέτρα, μη υπολογιζόμενων των εισόδων οικιών, Παιδικού Σταθμού, συνεργείου και Δημ. γηπέδου ( 40 θέσεις στο βόρειο τμήμα και 45 θέσεις στο νότιο τμήμα).

Η οδός Νικολάου Σκούντζου (κάθετη της οδ. Μιαούλη), από την συμβολή της με την οδό Παναγοπούλου μέχρι την οδό Μιαούλη και στο ανατολικό τμήμα αυτής (λόγω στενότητας της), καθαρό σύνολο 105 μέτρα, μη υπολογιζόμενων των εισόδων οικιών(35 θέσεις στο ανατολικό τμήμα). Το ανατολικό τμήμα της οδού Νικολοπούλου από την συμβολή της με την οδό Μιαούλη κατά 117 μέτρα προς Βορρά και 18 μέτρα προς Νότο (45 θέσεις).

Επιπλέον, ο εσωτερικός χώρος του Δημ. γηπέδου Γαργαλιάνων (έξω από τον ποδοσφαιρικό χώρο και τον χώρο των θεατών) και στο χώρο των μπασκετών, με είσοδο από την οδό Μιαούλη, θα είναι χώρος εγκατάστασης και λειτουργίας ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ή άλλων ψυχαγωγικών παιγνίων μέχρι 2.000 τ.μ.

Τέλος, ο Δήμος θα μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν διάδρομοι στο χώρο της εμποροπανήγυρης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων στις οικίες τους, καθώς και του κοινού όπου υπάρχουν υπηρεσίες, να υπάρξει συνεχής αστυνομική υποστήριξη του Δήμου, της επιτροπής κ.τ.λ. από το Αστυνομικό τμήμα Γαργαλιάνων και να γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους χώρους λειτουργίας της και να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των εμπόρων και των επισκεπτών.

Ετήσια εμποροπανήγυρη στην Καρδίτσα

Στην… πεπατημένη των τελευταίων ετών θα διεξαχθεί και φέτος η ετήσια εμποροπανήγυρη στην Καρδίτσα, η οποία θα λάβει χώρα το διάστημα 20 έως 26 Οκτωβρίου στην περιφερειακή οδό Καρδίτσας- Τρικάλων, απέναντι από τις  καπναποθήκες.

Για τη διεξαγωγή της, προβλέπεται η παραχώρηση περίπου 470 θέσεων – πάγκων και η λειτουργία λούνα παρκ. Από το ενοίκιο όλων αυτών ο Δήμος Καρδίτσας προσδοκά να αποκομίσει έσοδα της τάξης των 200.000 ευρώ περίπου.
Η δημοπρασία θα γίνει την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο ενώπιον της Επιτροπής Δημοπρασιών.

Τα τέλη ανά θέση παραμένουν στα περυσινά επίπεδα, ενώ φέτος προβλέπεται μια έκπτωση της τάξης του 15-20% για τους Καρδιτσιώτες ενδιαφερόμενους. Χαμηλότερα διαμορφώνεται το κόστος και για τους τρίτεκνους.

Πάγια ωστόσο είναι η αντίθεση του εμπορικού κόσμου στη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης.
Μπορεί η διοργάνωσή της να αποτελεί παράδοση για την περιοχή, ωστόσο κάθε χρόνο πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της.
Οι έμποροι της Καρδίτσας θεωρούν την εμποροπανήγυρη πηγή επιπλέον απώλειας εσόδων που έρχονται να προστεθούν στην ήδη αρνητική πορεία που καταγράφουν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ το Επιμελητήριο Καρδίτσας σχεδιάζει και φέτος τη λειτουργία
του εκπτωτικού χωριού στο χώρο των καπναποθηκών, τις ημέρες διεξαγωγής της ετήσιας εμποροπανηγύρης.

Εμποροπανήγυρη στο Αμύνταιο

Η Εμποροπανήγυρη του Αμυνταίου είναι ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή.
Μία λαμπρή ευκαιρία να δώσουμε χαρά στα παιδιά και τα εγγόνια μας!
Ένα ετήσιο ραντεβού για ψώνια, διασκέδαση και συναντήσεις με φίλους και γνωστούς!
Από την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Αμύνταιο, στη μεγαλύτερη Εμποροπανήγυρη της περιοχής.

Κλειτορία: Ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη ετήσια εμποροπανήγυρη

Ξεκίνησε από την Πέμπτη το βράδυ 26 του μηνός και θα ολοκληρωθεί, σήμερα, Δευτέρα 30 του μηνός, η μεγάλη ετήσια εμποροπανήγυρη της Κλειτορίας.
 Μια εμποροπανήγυρη που εδώ και χρόνια προσδίδει χρώμα, ζωή και οικονομική δύναμη στον μεγάλο αυτό οικισμό.
Κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης αναβιώνουν μνήμες και από το μεγάλο πανηγύρι του παρελθόντος οι οποίες παραμένουν ανεξίτηλες, ιδιαίτερα για τους παλιούς. Εμποροπανήγυρη αλλά και ζωοπανήγυρη ήταν η παλιά μεγάλη διοργάνωση που ελάμβανε χώρα στην Κλειτορία.
Πλανόδιοι έμποροι, τσαμπάσηδες, μικροπωλητές και χωρικοί συνέρρεαν με τα ζώα ή με τα πόδια, για τις αγοραπωλησίες.
 Ηταν μια πραγματική κοσμοπλημμύρα κατά το παρελθόν και κοντά στις κεντρικές εκδηλώσεις, το πανηγύρι ήταν και η χαρά των παιδιών και των μεγάλων.
Με λούνα-πάρκ, ρουλέτες, τυχερά παιχνίδια, καραγκιοζοπαίχτες.
Και το βράδυ όλο το χωριό αντιλαλούσε από τα κλαρίνα, που διασκέδαζαν τους πανηγυριώτες και τους μερακλήδες που χόρευαν με καμάρι...
Την εμποροπανήγυρη επισκέφτηκε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης

Αντιμετώπιση του παραεμπορίου:86.200 ευρώ, το ύψος των χρηματικών προστίμων

Στο πλαίσιο  της εβδομαδιαίας επιχειρησιακής δραστηριότητας των μηχανισμών ελέγχου, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 12.271 τεμάχια ειδών παραεμπορίου (κυρίως απομιμητικά είδη) 
Σε 86.200 ευρώ ανέρχεται το ύψος των χρηματικών προστίμων που επιβλήθηκαν κατά την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της εβδομαδιαίας επιχειρησιακής δραστηριότητας των μηχανισμών ελέγχου και σύμφωνα με τα στοιχεία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 12.271 τεμάχια ειδών παραεμπορίου (κυρίως απομιμητικά είδη) καθώς και δεκάδες κιλά τροφίμων παράνομης εμπορίας και διακίνησης.

Οι επιχειρήσεις ελέγχου πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την συνδρομή των τοπικών, περιφερειακών και δημοτικών, αρχών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ρόδο. Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα αυξάνονται οι έλεγχοι.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας περιμένουμε από 3 έως και 9 Οκτώβρη στην Εμποροπανήγυρη Γαργαλιάνων η οποία λαμβάνει χώρα ενόψει της θρησκευτικής εορτής του προστάη της πόλης ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

Οι Γαργαλιάνοι έχουν υψόμετρο 278 μέτρα και απέχουν περίπου 5 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους.

Βρίσκονται σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, την Καλαμάτα και 26 περίπου χιλιόμετρα από την Πύλο, σε κατεύθυνση βορειοανατολική. Επίνειο των Γαργαλιάνων αποτελεί η Μαραθόπολη, ενώ απέναντι από τους Γαργαλιάνους βρίσκεται το νησί Πρώτη, που παλιά αποτελούσε ορμητήριο πειρατών. Απέχουν επίσης σε κατεύθυνση βορειοδυτική περίπου 15 χιλιόμετρα από τα Φιλιατρα και περίπου 30 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, η οποία αποτελεί και την έδρα του Δήμου Τριφυλίας.

Νεότερη ιστορία
Οι Γαργαλιάνοι περιλαμβάνονται στις κωμοπόλεις-πόλεις οι οποίες υπέστησαν καταστροφές και είχαν θύματα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.


Κάτοικοι
Οι Γαργαλιάνοι, με βάση την απογραφή του 2011, έχουν 5.007 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται με το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, τον τουρισμό, καθώς και σε διάφορες αγροτικές εργασίες.
Η βασική αγροτική παραγωγή αφορά την ελιά και τα αμπέλια.
Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του αυξάνεται, παράλληλα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και των ομογενών από διάφορες χώρες του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ – ΠΑΖΑΡΙ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ 2019

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ – ΠΑΖΑΡΙ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ 2019

Συμμετοχή στην ετήσια εμποροπανήγυρη Αυλωναρίου

Για τη συμμετοχή στην ετήσια εμποροπανήγυρη Αυλωναρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Αυλωνάρι από 7 Οκτωβρίου 2019 έως και 14 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου  καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εμποροπανηγύρεις, να υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως 27/09/2019 και ώρες 09:00 με 14:00,  στα γραφεία της Δ.Ε. Αυλώνος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. To έντυπο της αίτησης, καθώς και η εν λόγω πρόσκληση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου  (www.kimis-aliveriou.gr) στην ενότητα Νέα & Ανακοινώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες αρμόδιοι υπάλληλοι Μπαϊρακτάρη Μαρία και Σαμαράς Βασίλειος, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2223350239, 2223350223 και 2223032340.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στην Εμποροπανήγυρη έχουν οι παρακάτω, εφόσον όμως λαμβάνουν έγκριση συμμετοχής με τη διαδικασία του άρθρου 38 του Ν. 4497/17:

1) πωλητές που έχουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά, σε ποσοστό 70% των διατιθέμενων θέσεων, εφόσον διαθέτουν βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαιθρίου εμπορίου ετήσιας διάρκειας που εκδίδεται από τον Δήμο μόνιμης κατοικίας των ενδιαφερομένων πωλητών. Προϋπόθεση έκδοσης της παραπάνω βεβαίωσης είναι η υποβολή αίτησης με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α. βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας από το TAXIS,

β. βεβαίωση ταμειακής μηχανής από το TAXIS ή βεβαίωση απαλλαγής από αρμόδια φορολογική αρχή,

γ. πιστοποιητικό υγείας, όπου απαιτείται,

δ. φωτοτυπία Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου κατά περίπτωση,

ε. άδεια διαμονής σε ισχύ, κατά περίπτωση.

Ο Δήμος που εκδίδει την ανωτέρω βεβαίωση είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος.

2) πωλητές βιομηχανικών ειδών αδειούχοι λαϊκών αγορών και κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών με αντικείμενο εκμετάλλευσης άνθη, φυτά και μεταποιημένα προϊόντα, σε ποσοστό 20% των διατιθέμενων θέσεων.
3) αδειούχοι πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου με αντικείμενο πώλησης από τα επιτρεπόμενα στις αγορές του άρθρου 38 του Ν.4497/17 σε ποσοστό 10% των διατιθέμενων θέσεων.

Σε περίπτωση μη ενδιαφέροντος από αδειούχους των κατηγοριών (2) και (3) ο αριθμός των θέσεων των κατηγοριών αυτών προστίθεται στον αριθμό της (1) κατηγορίας.

4) Κάτοχοι αδειών για συγκεκριμένες κυριακάτικες αγορές που εκδόθηκαν με βάση προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο, μπορούν να ζητούν τη συμμετοχή τους στις υπαίθριες αγορές του άρθρου 38 του Ν. 4497/17 και υπολογίζονται στο ποσοστό της περίπτωσης (1).

5) Αδειούχοι του άρθρου 45 του Ν. 4497/17 (φυσικά πρόσωπα και Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας) για διάθεση έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, ειδών λαϊκής τέχνης, οι οποίοι τοποθετούνται σε θέσεις καθορισμένες σε υπερβάλλοντα αριθμό.
6) Όσοι επαγγελματίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης μπορούν να ζητήσουν θέση.

Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν κενές θέσεις ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου διατηρεί το δικαίωμα, να εγκρίνει την συμμετοχή πωλητών έστω και αν υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά αντίστοιχα, προκειμένου η Εμποροπανήγυρη να έχει πληρότητα και να στεφθεί με μεγαλύτερη επιτυχία.

Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου διατηρεί το δικαίωμα να μην επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους τη συμμετοχή στην εμποροπανήγυρη, εάν δεν έχουν εξοφλήσει την οφειλή τους και στην περίπτωση αυτή δεν επιστρέφεται η τυχόν καταβληθείσα προκαταβολή.

Δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση, η εισφορά, η εκμίσθωση και η παραχώρηση κατά χρήση, των περιπτέρων στην Εμποροπανήγυρη, από τους δικαιούχους σε οποιονδήποτε τρίτο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση  στην οποία εκτός των άλλων θα δηλώνονται η διεύθυνση της ασκούμενης δραστηριότητας, τα προς πώληση είδη καθώς και η χρονική διάρκεια για την οποία ζητείται η παραχώρηση της χρήσης αυτού.
2. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου και για αλλοδαπούς φωτοτυπία διαβατηρίου και άδεια διαμονής σε ισχύ η οποία να του επιτρέπει την άσκηση  ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.
3. Πρόσφατη απόδειξη ταμειακής μηχανής.
4. Βεβαίωση της οικείας (Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Δ.Ο.Υ περί υποβολής δήλωσης –  έναρξης άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/1960(47 Α’) και 1642/1986(125 Α΄).
5. Φωτοαντίγραφο της άδειας υπαίθριου εμπορίου που κατέχει ή τη βεβαίωση     της παραγράφου 3 του άρθρου 38, κατά περίπτωση.
6.Βεβαίωση εγγραφής στο αρμόδιο Επιμελητήριο (για τους εμπόρους που διαθέτουν επαγγελματική στέγη π.χ. κατάστημα, βιοτεχνία, πρατήριο, εργοστάσιο κ.λ.π.).
7.Φωτοτυπία βιβλιάριου υγείας ή πιστοποιητικό υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων- ποτών. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν στη διαδικασία μετά από τον έλεγχο για την πληρότητα των στοιχείων από την Υπηρεσία.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Της Λαρίσης το παζάρι.....

Με μια μοναδική συναυλία ξεκιίνησε το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου το φετινό Παζάρι στην πόλη που τόσο πολύ περιμένουν οι Λαρισαίοι,  αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες από άλλες περιοχές που περιηγούνται στους διαδρόμους του σχεδόν κάθε χρόνο. 
Το Παζάρι θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από την Λάρισα, την Θεσσαλία αλλά και από άλλες περιοχές. Τις μέρες διεξαγωγής του παζαριού μπορείτε να αγοράσετε διάφορα προϊόντα, να φάτε και να διασκεδάσετε. Μια διαδικασία που εγγυάται τόσα χρόνια τα Παζάρι της Λάρισας και για αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζεται από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Έναρξη με Μπάση
Μετά την περυσινή έναρξη του παζαριού με τον παγκοσμίου φήμης Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο Δήμος Λαρισαίων που είναι υπεύθυνος για την διοργάνωσή του φέτος επέλεξε να προσφέρει μια συναυλία με πλούσιο έντεχνο και παραδοσιακό ελληνικό χρώμα. Το βράδυ της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου το παζάρι Λάρισας άνοιξε με συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της Σοφίας Παπάζογλου. Στη συναυλία συμμετείχε και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό σχήμα που εγγυάται την ποιοτική διασκέδαση για τους χιλιάδες Λαρισαίους που θα κατακλύσουν το παζάρι από την πρώτη βραδιά. Η συναυλία έχει οριστεί για τις 8.30 το βράδυ στον ανοιχτό χώρο απέναντι από το παζάρι.
Τι κερδίζει ο Δήμος από το Παζάρι
Πέρα από την διασκέδαση στους Λαρισαίους, αλλά και στους υπόλοιπους επισκέπτες, το Παζάρι φέρνει και σημαντικά έσοδα για το Δήμο κάθε χρόνο. Και φέτος η ζήτηση για την ενοικίαση των χώρων είναι μεγάλη και αναμένεται να καλυφθεί. Μάλιστα υπάρχει και λίστα αναμονής από νέους επαγγελματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ώστε να συμμετέχουν σε αυτό. Οι θέσεις ενοικίασης ανέρχονται σε 850 τις οποίες θα διεκδικήσουν 350 έμποροι. Ο Δήμος αναμένεται να βάλει στο ταμείο περισσότερα από 600.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να έχει έξοδα για το στήσιμο του παζαριού ύψους 125.000 ευρώ.
Όμως φαίνεται πως τα έξοδα για φέτος είναι σχεδόν στο μισό. Από 60.000 ευρώ που στοίχησαν πέρυσι οι Μπρέγκοβιτς και Μάρκοβιτς, φέτος τα έξοδα για την συναυλία του Δημήτρη Μπάση αλλά και τα λειτουργικά του παζαριού δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000 ευρώ.
Μιλώντας στην larissanet για το Παζάρι o αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Παναγιώτης Νταής σημείωσε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για το παζάρι τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και στην αναβάθμιση της διασκέδασης που όλα τα χρόνια προσφέρει δωρεάν ο Δήμος Λαρισαίων στους επισκέπτες. Είμαστε σε μια διαδικασία περαιτέρω βελτίωσής του και είναι ένα από τα στοιχήματα που αναμένεται να δούμε στη νέα θητεία» και συμπλήρωσε πως «Ο Λαρισαίος αγαπά το παζάρι και εμείς είμαστε εδώ για να το κάνουμε ακόμη καλύτερο κάθε χρόνο».
Η ιστορία του παζαριού της Λάρισας
Το παζάρι της Λάρισας μονοπωλεί κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πολλών Λαρισαίων, που σπεύδουν στη Νεάπολη για να το επισκεφθούν και σίγουρα αξίζει να δει κανείς και το ιστορικό κομμάτι.
Η ιστορική εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη της πόλης ήταν ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για πολλούς αιώνες στην Κεντρική Ελλάδα, κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σκέπη του εθίμου είναι το Μπεζεστένι της πλατείας του Φρουρίου, το σημαντικότερο οθωμανικό κτήριο που σώζεται στη Λάρισα.
Το Μπεζεστένι (από την αραβική λέξη bez=ύφασμα και τη τούρκικη λέξη bezesten=αγορά υφασμάτων) που χτίστηκε στο τέλος του 15ου-αρχές 16ου αιώνα (όπως και το μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών) ήταν ένας πολύ σημαντικός θεσμός των οθωμανικών πόλεων ενώ έκτοτε και για τους επόμενους τρεις αιώνες από τα σημαντικότερα εμπορικά γεγονότα της Κεντρικής Ελλάδος. Είχε μετατρέψει την περιοχή γύρω από αυτό ως το ζωτικότερο εμπορικό τμήμα.
Αντικείμενο των αγοραπωλησιών ήταν υφάσματα, ζώα, μέταλλα που μεταφέρονταν με μουλάρια, καμήλες και άλογα. Πωλούνταν πολύτιμα αντικείμενα (χρυσός, ασήμι, πολύτιμες πέτρες, κοσμήματα), φυλάσσονταν κληρονομιές πολιτών, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία αλλά και έγγραφα, γινόταν έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν και οι ισοτιμίες των νομισμάτων.
Η οικονομική και εμπορική σημασία που απέκτησε στην πορεία των χρόνων ήταν τόσο μεγάλη ώστε πολυάριθμες επαγγελματικές συντεχνίες οργανώθηκαν γύρω από την περιοχή ενώ πολλές βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις άνοιξαν και αναπτύχθηκαν (όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας ρίχνοντας μια ματιά στο λόφο του Φρουρίου, όπου τώρα στεγάζονται από μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης μέχρι μικροεπιχειρήσεις).
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι το παζάρι δεν είναι μια απλή εμποροπανήγυρη. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λάρισας. Ένα έθιμο που κρατά από την Τουρκοκρατία, που διατηρήθηκε και συνεχίστηκε από την απελευθερωμένη Λάρισα του 1881 έως σήμερα.
Μετά από την απελευθέρωση της Λάρισας ωστόσο το Μπεζεστένι εγκαταλείφθηκε ως χώρος της μεγάλης εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης. Στα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Λάρισας μετά το 1881, το έθιμο συνεχίστηκε το 1888 (6 χρόνια δεν έγινε λόγω της μεγάλης φωτιάς του 1882) και μεταφέρθηκε στο άλσος του Αλκαζάρ και συγκεκριμένα στην αριστερή όχθη του Πηνειού όπου και λειτούργησε για έναν αιώνα. Τα τελευταία χρόνια στεγάζεται στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Ειδική επιχειρησιακή δράση για την καταπολέμηση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή το πρωί στον Πειραιά, από την Ειδική Ομάδα Παρεμπορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, σε συνεργασία με υπαλλήλους Υπηρεσιών Ελέγχου και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Την επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε., της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά και του Τμήματος Τροχαίας Πειραιά, συνεπικουρούμενοι από προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά καθώς και οχήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε στην περιοχή Αλιπέδου – Πλατείας Ιπποδαμείας, Ομηρίδου Σκυλίτση, Ναυαρίνου - Πλατείας Οδησσού, πέριξ ΗΣΑΠ Πειραιά, πέριξ Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και πέριξ Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης :

ελέγχθηκαν 16 άτομα (4 ημεδαποί και 12 αλλοδαποί),
προσήχθησαν 6 άτομα (2 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί),
συνελήφθη αλλοδαπός για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα,
κατασχέθηκαν 543 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 18 πακέτα λαθραίου καπνού,
βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ.,
επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 600 ευρώ για παραβάσεις, του Νόμου περί άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, και
συντάχθηκαν 8 πράξεις κατάσχεσης και καταστροφής διαφόρων παλαιών μεταχειρισμένων ειδών και αντικειμένων, συνολικού βάρους περίπου 3 τόνων, τα οποία απομακρύνθηκαν με απορριμματοφόρα του Δήμου.
Ανάλογες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον «Νιάημερο»

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον «Νιάημερο» – Η νέα δημοτική αρχή θα προτείνει διαπαραταξιακή επιτροπή για να συζητηθεί αλλαγή χώρου και χρόνου της εμποροπανήγυρης!


ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: «ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» 
Ξεκινούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες προετοιμασίας για τον φημισμένο «Νιάημερο», την μεγάλη, γνωστή εμποροπανήγυρη της Κοζάνης, που προσελκύει αρκετό κόσμο από την ευρύτερη περιοχή.
 Το πανηγύρι θα γίνει και εφέτος στον γνωστό χώρο και θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες, δηλαδή παραδοσιακά την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου, αλλά ξεκινάει από το προσεχές Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.
 Μάλιστα ήδη από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε το στήσιμο των πάγκων από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το σχετικό έργο.  Μιλώντας στον «Π» ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κοζάνης και υπεύθυνος για τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης Κώστας Κυριακίδης, αναφέρθηκε στο πόσοι θα είναι εφέτος οι εκθέτες και τι μέριμνα δίνει η νέα δημοτική αρχή για την ασφάλεια της εμποροπανήγυρης.
Αναλυτικότερα, εφέτος δήλωσαν συμμετοχή 135 εκθέτες για το εμπορικό κομμάτι, που σημαίνει πληρότητα γύρω στο 75-80%, ένα ποσοστό σχεδόν ίδιο με πέρυσι. Επίσης, να σημειωθεί πως έχουν δηλώσει ενδιαφέρον πέντε (5) ψησταριές για τον χώρο επάνω από την εμποροπανήγυρη, αριθμός μικρός, για αυτό και δόθηκε παράτασης μιας ημέρα για νέους ενδιαφερόμενους στο κομμάτι της εστίασης.
Ωστόσο και εφέτος συμπίπτουν και άλλα πανηγύρια, όπως αυτό του Άργους Ορεστικού Καστοριάς. Εφέτος δόθηκε μεγάλο ενδιαφέρον στο κομμάτι της ασφάλειας της εμποροπανήγυρης,  επεσήμανε ο κ. Κυριακίδης, ως αποτέλεσμα, να μειωθούν κάποιες θέσεις προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να κινείται άνετα μέσα στο χώρο του πανηγυριού.
Επίσης, θα υπάρχουν πέντε (5) μεγάλοι τροχήλατοι πυροσβεστήρες που θα είναι σε διάφορες μεριές στο πανηγύρι, καθώς επίσης και τρεις (3) προσβάσεις ασθενοφόρου, για να μπορεί να πλησιάσει το ασθενοφόρο αν χρειαστεί.
 «Κάναμε ό,τι μπορέσαμε στις 20 ημέρες που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Το σημαντικό, όμως, είναι ότι μετά το τέλος του Νιάημερου και τον απολογισμό του θα γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί για τον επόμενο Νιάημερο, δηλαδή, όπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης «για την αλλαγή του χώρου, του χρόνου, την αλλαγή χρεώσεων, τις ζώνες μέχρι και ό,τι μπορεί να προτείνει για να γίνει καλύτερο το πανηγύρι». Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη, αφού θα μελετηθούν τα πάντα εκ νέου, σε νέα βάση, για να γίνει το πανηγύρι καλύτερο, κατέληξε ο κ. Κυριακίδης.


Παζάρι: Θεσμός των συντεχνιών με κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις


Ένας λεβέντης διάβαινε στη μέση στο παζάρι.

Να βάλω το φεσάκι μου να πάω στο παζάρι.

Πήγα στο παζάρι και πήρα μια προβατίνα

Οι στίχοι αυτοί των Δ’ τραγουδιών δείχνουν την κοινωνική και οικονομική σχέση των ανθρώπων με το παραδοσιακό παζάρι.

Ο θεσμός του παζαριού έχει τις ρίζες του στις συντεχνίες του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. Το παζάρι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν δημόσια αγορά και ταυτιζόταν με το τσαρσί, που είχε δικά του εμπορικά κτίρια και εμπορική οργάνωση. Τα παζάρια πήραν και τη μορφή της πανήγυρης ή εμποροπανήγυρης, λέξη προερχόμενη από το πας και άγυρις, αγορά. Στην αρχαιότητα λεγόταν πανήγυρη, η θρησκευτική συνάθροιση του λαού, όπως μας πληροφορεί ο Στράβων.

Η θρησκευτική πανήγυρη που συνδυάστηκε με οικονομικές δοσοληψίες ήταν τα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη, στη γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, όπου συνέρεαν προσκυνητές και έμποροι και από άλλες χώρες. Είναι γνωστό ότι στην Τουρκοκρατία οι συντεχνίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της κάθε περιοχής. Έτσι, τα παζάρια ή αγορά ή εμποροπανηγύρεις, υπήρξαν χώροι διάθεσης και διακίνησης συντεχνιακών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε ο θεσμός του παζαριού, ο οποίος υπάρχει στα κατοπινά χρόνια και παρουσιάζει έντονο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Η αγορά ήταν το σημαντικότερο μέρος του Βαροσιού, όπου η κίνηση αποκλειστικά γινόταν από χριστιανούς εμπόρους, τεχνίτες και επαγγελματίες. Η εμπορική αγορά απλωνόταν σε στενούς δρόμους και σοκάκια, όπου ήταν τοποθετημένα συντεχνιακά εργαστήρια. Τα εργαστήρια αυτά ήταν ξύλινα και λιθόκτιστα. Τα ξύλινα εργαστήρια μοιράζονταν το ανοικτό μέρος της αγοράς και λεγόταν Τσαρσί ή Μεϊντάν, ενώ τα λιθόκτιστα ήταν κλειστά, θολογύριστα και λέγονταν Μπιζεστένι.

Kάθε συντεχνία είχε το δικό της σοκάκι, ανάλογα με το επάγγελμα, και τα προϊόντα που διέθετε και ο χώρος αυτός έπαιρνε την αντίστοιχη ονομασία, όπως, ταμπάκικα, παπουτσάδικα, καλαντζίδικα, γιδοπάζαρο, γελαδοπάζαρο, κ.λπ.

Για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την αποφυγή παραβάσεων από τους πωλητές, υπήρχε ο επιστάτης, ο οποίος φρόντιζε για την αγορά και ήλεγχε τους πωλητές, ενώ οι συντεχνίες καθόριζαν τις ανώτερες τιμές πώλησης των προϊόντων.

Ο θεσμός αυτός των παζαριών σήμερα εμπλουτίστηκε και με σύγχρονα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά και γεωργικά έχουν σχεδόν εκλείψει. Στο παζάρι της Λάρισας, της Ελασσόνας, των Τρικάλων, των  Σερβίων, των Φαρσάλων, μέχρι τη δεκαετία του 1960, γίνονταν αγοροπωλησίες ζώων, όπως, αγελάδων, αλόγων και αιγοπροβάτων. Σήμερα τα εβδομαδιαία παζάρια είναι κατάλοιπα και απομίμηση των συντεχνιακών παζαριών.

Εξάλλου, μεγαλύτερος χώρος διάθεσης βιομηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ήταν τα εμπορικά πανηγύρια. Το εμπορικό πανηγύρι παρουσίαζε μεγαλύτερη ποικιλία εμπορευμάτων και οι εμπορικές γνωριμίες, βοηθούσαν στην αύξηση των παραγγελιών και στην παραγωγική διαδικασία των συντεχνιών. Βέβαια, η εμποροπανήγυρη κρατούσε 20 ημέρες, ενώ το παζάρι διαρκούσε όλο τον χρόνο. Οι εμποροπανηγύρεις άρχιζαν την άνοιξη και τελείωναν τον Νοέμβριο μήνα. Έτσι και σήμερα τα παζάρια επικράτησε να αρχίζουν από την άνοιξη και να τελειώνουν το φθινόπωρο, αφού είναι κατάλληλη περίοδος για τη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά γιατί βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες. Στον Τύρναβο γίνεται την άνοιξη, όπως και στους Γόννους, στα Φάρσαλα 15 Αυγούστου, στην Ελασσόνα αρχές Σεπτεμβρίου και στη Λάρισα 24 Σεπτεμβρίου.

Οι συντεχνίες για να λάβουν μέρος στα πανηγύρια αυτά, ακολουθούσαν κάποια διαδικασία. Όσοι συντεχνίτες ήθελαν να πάρουν μέρος με την ιδιότητα του πωλητή, μάζευαν τα εμπορεύματά τους λίγες μέρες νωρίτερα πριν ανοίξει το πανηγύρι και άρχιζαν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους. Η μεταφορά των εμπορευμάτων γινόταν με τα ζώα, που σχημάτιζαν ένα είδος καραβανιού. Όλες οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, γνωριμίες, φιλίες και συναναστροφές γίνονταν μέσα στον χώρο αυτό. Με τη λήξη της εμποροπανήγυρης, συνέχιζαν τον δρόμο για άλλες πανηγύρεις, όπως, γίνεται και σήμερα. Υπήρχαν περιπτώσεις, όπου οι συντεχνίες εξουσιοδοτούσαν πεπειραμένο και έμπιστο πρόσωπο να προμηθευτεί από τους πραματευτάδες άλλων περιοχών μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων.

Για το ξεκίνημα και το στήσιμο μιας νέας συντροφιάς, απαιτείτο σχετική άδεια και κάποιο συμφωνητικό, το οποίο υπέγραφε ο προμηθευτής, χρηματοδότης και ο γραμματέας της συντεχνίας. Το παζάρι της Λάρισας παλαιότερα ήταν σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και για ολόκληρο τον νομό, αφού στο παζάρι, γινόταν οι αγοραπωλησίες. Η λειτουργία του παζαριού της Λάρισας είχε αφετηρία το Μπεζεστένι, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αλκαζάρ και σήμερα στη Νεάπολη. Εξυπηρετούσε τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της πόλης και σύμφωνα με τον περιηγητή Λ XEUZEY, ήταν πλούσιο σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Ήταν το παζάρι, ένας τρόπος εμπορικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Λάρισας.

Από τον Απόστολο Ποντίκα, θεολόγο, φιλόλογο, δάσκαλο

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΡΤΑΣ

Ανοίγει τις πύλες της τη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η 7η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας και η Εμποροπανήγυρη, μια διοργάνωση που αποτελεί πλέον θεσμό για την Βορειοδυτική και Δυτική Ελλάδα, που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων και η Αναπτυξιακή του Δήμου ΑΔΑΕ-ΟΤΑ με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Άρτας και του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Παρασκευή  στις 19:30 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αρταίων.

Φέτος η Πανελλήνια Έκθεση καταλαμβάνει έκταση 2.000 τετραγωνικών και η πληρότητα από επιχειρήσεις και φορείς αγγίζει το 100%, ενώ στο 100% είναι η πληρότητα και για την Εμποροπανήγυρη, κάτι που αποτελεί για μια ακόμη χρονιά ψήφο εμπιστοσύνης στην Έκθεση, στην οποία προβάλλονται επιχειρήσεις από την Άρτα, την Ήπειρο, τη Δυτική  Ελλάδα και όλη τη χώρα.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, θα λειτουργήσει και λούνα παρκ για τα παιδιά καθώς επίσης ο χώρος  διαθέτει και  άνετο παρκινγκ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η Πανελλήνια Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από την Παρασκευή το απόγευμα στις 19:00 θα διεξαχθεί συναυλία με τα Κrotal Arta και την Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑΣ».

Φέτος η 7Η Πανελλήνια Έκθεση θα έχει θεματικό χαρακτήρα με την πληρότητα των θεμάτων του χώρου της έκθεσης να είναι αφιερωμένη στον πρωτογενή τομέα στην τεχνολογία, στο έπιπλο και τον πολιτισμό.

Το ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης είναι ως εξής: 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 10:30 το βράδυ. Σαββατοκύριακο 10 το πρωί με 11 το βράδυ.

ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ

Στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, στην πλατεία Αβησσυνίας, γίνεται ακόμα το «γιουσουρούμ», δηλαδή το παζάρι, ένα λαϊκό δημοπρατήριο που χρονολογείται απο τις αρχές του 20ού αιώνα. Το παζάρι αυτό πήρε το όνομά του από την οικογένεια του Νώε ή Ηλία Γιουσουρούμ, ενός Εβραίου από τη Σμύρνη που μετοίκησε το 1863 μαζί με πολλά μέλη της οικογένειάς του στο Μοναστηράκι.

Ολη η φαμίλια των Γιουσουρούμ ήταν παλαιοπώλες – αυτοί οι Ιουδαίοι παλιατζήδες, λοιπόν, έγιναν τόσο αγαπητοί στην πιάτσα, ώστε οι Ελληνες συνάδελφοί τους έδωσαν το όνομά τους στο παζάρι του Μοναστηρακίου. Ενας Γιουσουρούμ, ή Γιεσουρούμ, που σημαίνει «άνθρωπος του Γιαχβέ», του Θεού, ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών, που ιδρύθηκε το 1922.

Τώρα, όσον αφορά το όνομα της πλατείας όπου γίνεται το γιουσουρούμ, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι λένε πως η πλατεία Αβυσσυνίας, δηλαδή Αιθιοπίας, πήρε το όνομά της από κάποιους Αιθίοπες που ζούσαν εκεί κοντά. Αλλοι ισχυρίζονται πως η ονομασία της προέκυψε το 1922, όταν η βοήθεια από το ορθόδοξο αφρικανικό βασίλειο της Αιθιοπίας προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες μοιράστηκε ακριβώς σε αυτή την πλατεία.

Οπως και να ’χει, το γιουσουρούμ στην πλατεία Αβυσσηνίας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, με τα μαγαζιά που πωλούν φθηνά είδη ρουχισμού και υπόδυσης, είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της Αθήνας, εν αντιθέσει φυσικά με τα γιγαντιαία, ψυχρά και τεχνητά εμπορικά κέντρα, τα «μολ», όπου εκτελούνται μαζικά καταναλωτικά πειράματα με τη συναίνεση των ινδικών χοιριδίων, παρντόν, των πελατών τους.

Template Design by Psykos Dimitris