Ολη η φαμίλια των Γιουσουρούμ ήταν παλαιοπώλες – αυτοί οι Ιουδαίοι παλιατζήδες, λοιπόν, έγιναν τόσο αγαπητοί στην πιάτσα, ώστε οι Ελληνες συνάδελφοί τους έδωσαν το όνομά τους στο παζάρι του Μοναστηρακίου. Ενας Γιουσουρούμ, ή Γιεσουρούμ, που σημαίνει «άνθρωπος του Γιαχβέ», του Θεού, ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών, που ιδρύθηκε το 1922.
Τώρα, όσον αφορά το όνομα της πλατείας όπου γίνεται το γιουσουρούμ, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι λένε πως η πλατεία Αβυσσυνίας, δηλαδή Αιθιοπίας, πήρε το όνομά της από κάποιους Αιθίοπες που ζούσαν εκεί κοντά. Αλλοι ισχυρίζονται πως η ονομασία της προέκυψε το 1922, όταν η βοήθεια από το ορθόδοξο αφρικανικό βασίλειο της Αιθιοπίας προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες μοιράστηκε ακριβώς σε αυτή την πλατεία.
Οπως και να ’χει, το γιουσουρούμ στην πλατεία Αβυσσηνίας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, με τα μαγαζιά που πωλούν φθηνά είδη ρουχισμού και υπόδυσης, είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της Αθήνας, εν αντιθέσει φυσικά με τα γιγαντιαία, ψυχρά και τεχνητά εμπορικά κέντρα, τα «μολ», όπου εκτελούνται μαζικά καταναλωτικά πειράματα με τη συναίνεση των ινδικών χοιριδίων, παρντόν, των πελατών τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου